Rusijos rinktinė Europos čempionatą užbaigė dviem pralaimėjimais ir liko be apdovanojimų, iki kurių kokybišką krepšinį demonstravusiai komandai trūko visai nedaug. Pusfinalyje nusileidę Serbijai, sekmadienį rungtynėse dėl bronzos rusai 85:93 pralaimėjimo Ispanijai, nors ketvirtajame kėlinyje tituluotiems varžovams užkūrė tikrą pirtį.

A. Švedas – neginčytinas rusų atakų lyderis, tačiau spurtą paskutiniame ketvirtyje (16 taškų deficitą rusai sugebėjo sumažinti iki 2) komanda surengė be savo ryškiausios žvaigždės. Vidutiniškai po 23,7 taško per čempionato rungtynes rinkęs A. Švedas beveik visą ketvirtą kėlinį praleido ant atsarginių suolo ir aikštėje pasirodė tik likus žaisti kiek daugiau nei 2 minutes iki finalinės sirenos.
Be Aleksejaus mes nebūtume nukeliavę taip toli. Galiu pasakyti, kad mes viso pasirengimo ciklo metu kovojome su savo pačių demonais, ir tai buvo labai sunku. Nors visų demonų ir nenugalėjome, manau, kad tapome geresniais. Nes kitaip tiek daug pasiekę nebūtume
Sergejus Bazarevičius
Ant parketo jis žengė kartu su Andrejumi Voroncevičiumi, o sprendimą ant atsarginių suolo laikyti du savo starto penketo žaidėjus treneris Sergejus Bazarevičius priėmė ne vien dėl taktinių sumetimų.

Paaiškėjo, kad A. Švedas ir A. Voroncevičius rungtynių įkarštyje susikivirčijo ir treneriui aistras teko malšinti „pasodinant“ abu karštakošius.

Apie šią situaciją po mačo papasakojo pats A. Voroncevičius. Paaiškėjo, kad iš A. Švedo lūpų puolėjas išgirdo priekaišus dėl nesidalijimo kamuoliu, o tai Maskvos CSKA žaidėją gerokai supykdė.

„Į Aleksejaus frazę, kad aš jam neduodu kamuolio, atsakiau, kad man jis daugiau tokių dalykų nešnekėtų. Aš ne iš tų, kurie specialiai neduoda perdavimų. Ir visi galėjo matyti, kad aš stengiausi ir viską dariau komandos labui. Tokie dalykai negali vykti aikštelėje“, – po mačo kalbėjo 30-metis puolėjas.

„Nepaisant to, daugiau vienas kitam pretenzijų nebeturime. Pasikalbėjome tarpusavyje, o treneris mūsų paklausė, ar esame pasirengę žaisti kartu. Mes pasakėme, kad visada pasiruošę, – tęsė A. Voroncevičius. – Žinoma, čia suveikė emocijos. Ir man atrodo, kad šita įtampėlė suteikė komandai papildomą impulsą. Atsiliekant 16 taškų nesinorėjo aikštėje vaikščioti atsipalaidavus, reikėjo užvesti komandą. Ir jeigu taip būtume pradėję rungtynes, būtų medaliai.“

A. Švedui mačas dėl trečiosios vietos tapo nerezultatyviausiomis rungtynėmis čempionate (18 taškų – 6/12 metimų, 5 klaidos). Jis pats po rungtynių incidento nekomentavo, o S. Bazarevičius buvo lakoniškas.

„Mes – šeima, o šeimoje nutinka visko. Manau, kad šita situacija mus netgi teigiamai sukrėtė“, – pareiškė jis.

Visgi netrukus 52-ejų krepšinio specialistas prakalbo apie „demonus“, kurių išvaikyti iki galo komandai taip ir nepavyko.

„Be Aleksejaus mes nebūtume nukeliavę taip toli. Galiu pasakyti, kad mes viso pasirengimo ciklo metu kovojome su savo pačių demonais, ir tai buvo labai sunku. Nors visų demonų ir nenugalėjome, manau, kad tapome geresniais. Nes kitaip tiek daug pasiekę nebūtume“, – pažymėjo jis.

Anot S. Bazarevičiaus, ketvirta rinktinės užimta vieta – geras rezultatas, tačiau bendra situacija Rusijos krepšinyje nėra džiuginanti ir jai reikia papildomų pozityvių impulsų.

„Manau, kad rezultatas yra neblogas. Tačiau aš jau kalbėjau ir toliau kalbėsiu – krepšinis nėra populiari sporto šaka Rusijoje. Devynios komandos žaidžia aukščiausiame divizione, mes renkamės iš 50 žaidėjų. Tai yra gėda.

Ir nuo rinktinės žaidimo daug kas priklauso. Tikiuosi, mes davėme kokį nors postūmį. Žinau, kad daug kas Rusijoje sekė turnyro eigą, žmonių gretos ilgainiui gausėjo. Tikiuosi, kad po tokio pasirodymo vaikai užsimanys eiti į krepšinio treniruotes, o jų treneriai liausis siekę vietinės reikšmės medalių ir pradės ruošti žaidėjus“, – moralą rėžė S. Bazarevičius.

Rusijos žurnalistus S. Bazarevičius nustebino pareiškimu apie tai, kad po šio čempionato susimąstė apie trenerio karjeros pabaigą.

„Aš po čempionato norėjau pabaigti trenerio karjerą. Ir greičiausiai, ją kuriam laikui sustabdysiu. Per šias savaites daug apie save sužinojau, tai puiki ir ekstremali mokykla“, – pažymėjo jis.

Paklaustas, kas paskatino susimąstyti apie tokį žingsnį, treneris nedaugžodžiavo.

„Kartais pavargsti turėti reikalų su tam tikrais dalykais. Mano sutartis su federacija baigėsi. Kol kas pasiūlymo neturiu ir koketuoti nepradėsiu“, – teigė S. Bazarevičius.

Visgi netrukus Rusijos krepšinio federacijos prezidentas Andrejus Kirilenka viešai pareiškė, kad siūlo S. Bazarevičiui tęsti darbą rinktinės trenerio poste.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (113)