„Lietuva ir Graikija? Ar aš turiu teisę apie tai kalbėti? – jau įsikūręs viešbutyje Stambule nusikvatojo B. Diaw, tačiau netrukus surimtėjo. – Jeigu rimčiau, šiemet žaidėme ir su vienais, ir su kitais. Mano nuomone, lietuviai yra atletiškesni, geriau žino, ko nori aikštėje. Ir, svarbiausia, viduje jie yra ramesni. O graikai paliko dviprasmišką įspūdį – kartais žaidžia gana brandžiai, o kartais lekia tiesiog kaip išprotėję, aikštėje netrūksta chaotiškumo.“

Pastarąją vasarą Prancūzijos rinktinė kontrolinėse rungtynėse du kartus egzaminavo Lietuvos rinktinę ir su mūsiškiais pasidalijo po pergalę. Tuo metu jau Europos čempionate, A grupės turnyre Helsinkyje prancūzai būsimus mūsiškių aštuntfinalio varžovus graikus įveikė 95:87.

Anot 35-erių B. Diaw, kuris per ilgą savo karjerą spėjo tapti ir NBA, ir Europos čempionu, Lietuvos rinktinei prieš rungtynes būtina atkreipti dėmesį į varžovų gynėjus ir jų daromą įtaką visam komandos žaidimui.

„Graikai visuomet turėjo tvirtų vyrų po krepšiu, tačiau aš manau, kad pavojingiausia yra ne jų priekinė linija. Graikai puikiai žaidžia „pikenrolus“ – deriniai du prieš du yra pagrindinis jų ginklas. Kostas Sloukas, Nickas Calathesas – šie du vaikinai yra Graikijos rinktinės smegenys ir užkuria visą jų žaidimą.

Svarbiausia jūsiškiams sustabdyti šiuos du žaidėjus, apsiginti nuo tritaškių, sulaikyti „pikenrolus“, o tada viskas Lietuvai turėtų būti gerai“, – pavojingiausią Graikijos rinktinės grandį išskyrė prancūzas, pats šiame čempionate vidutiniškai pelnantis po 8 taškus ir atkovojantis po 5 kamuolius.

Visgi verta pažymėti, kad Helsinkyje pries graikus prancūzai trečiame kėlinyje pirmavo 25 taškų persvara, bet paskutiniame vos neprisižaidė ir po tritaškių serijos leido varžovams priartėti iki 72:78. Būtent šis epizodas į atmintį įstrigo kitai prancūzų žvaigždei, vienam geriausių Eurolygos gynėjų Nando De Colo.

„Kai žaidėme su graikais, vienu metu pirmavome daugiau nei dvidešimčia taškų. Tačiau varžovai nepalūžo, sugebėjo „sugrįžti“ į rungtynes ir ėmė minti mums ant kulnų. Tai – patyrusios komandos požymis, nors mes tose rungtynėse ir sugebėjome vėl nuo jų pabėgti“, – Krepšinis.lt sakė N. De Colo.
Nando de Colo

Skirtingai nei B. Diaw, Maskvos CSKA gynėjas nebuvo toks užtikrintas lietuvių pranašumu prieš būsimus aštuntfinalio oponentus.

„Aš negalėčiau pasakyti, kad kuri nors iš šių komandų aštuntfinayje būtų ryški favoritė. Taip, Lietuva turi galimybių, turi pakankamai rimtų varžybų patirties ir tikrai gerai pasiruoš dvikovai, tačiau tai yra vienos rungtynės ir gali nutikti visko. Puikiai žinome, kad vienas slystelėjimas atkrintamosiose varžybose gali nubraukti visą darbą“, – atsargiai kalbėjo N. De Colo, pastarosiose pirmenybėse pelnantis vidutiniškai po 15,4 taško per rungtynes.

Mano nuomone, lietuviai yra atletiškesni, geriau žino, ko nori aikštėje. Ir, svarbiausia, viduje jie yra ramesni. O graikai paliko dviprasmišką įspūdį – kartais žaidžia gana brandžiai, o kartais lekia tiesiog kaip išprotėję, aikštėje netrūksta chaotiškumo.
Borisas Diaw
Paklaustas, kaip vertina Prancūzijos rinktinės pasirodymą pirmame čempionato etape, ir kas, jo nuomone, yra pirmenybių favoritai, N. De Colo nedvejojo.

„Man labai gerą įspūdį paliko Slovėnija. Žinoma, prie favoritų priskirčiau Ispaniją, Serbija taip pat žaidžia kokybišką krepšinį. O mes patys rungtyniaujame labai banguotai. Reikia energijos, susikaupimo, kitaip ir su Vokietija galime turėti problemų“, – teigė 30-metis gynėjas.

A grupėje prancūzai įveikė jau minėtuosius graikus, islandus ir lenkus, tačiau pralaimėję suomiams ir slovėnams liko tik treti. Aštuntfinalyje jiems tai lėmė susitikimą su vokiečiais, o ketvirtfinalyje Prancūzijos greičiausiai lauktų principinė varžovė – Ispanijos rinktinė.

„Turime demonstruoti kitokį krepšinį, jeigu norime kažką pasiekti. Nes mūsų žaidimas yra pernelyg banguotas. Pavyzdžiui, su graikais rungtyniavome gerai, tačiau su lenkais startavome prastai ir turėjome vytis. Su Slovėnija apskritai visos rungtynės nuo pradžios iki pabaigos buvo prastos.

Jeigu ir toliau taip bus, šansų kažko pasiekti neturėsime – bandome daryti išvadas. Taip, dabar jau matosi, kad kelias link medalių bus labai sunkus, tačiau patys save pastatėme į tokią padėtį ir turime iš jos kapstytis. Nieko nepadarysi, toks yra Europos čempionatas“, – dėstė B. Diaw.

Prancūzijos ir Vokietijos rinktinės Europos čempionato aštuntfinalio rungtynes žais šeštadienį, 15.15 val. Lietuvos ir Graikijos rinktinių mūšis prasidės 21.30 val.

Eurobasket 2017 aštuntfinalio schema

Taip pat šeštadienį aštuntfinalyje kausis Slovėnija – Ukraina (12.30 val.) ir Suomija – Italija (18.45 val.), o sekmadienį jėgas Stambulo „Sinan Erdem“ išmėgins Latvija – Juodkalnija (12.30 val.), Serbija – Vengrija (15.15 val.), Ispanija – Turkija (18.45 val.) ir Kroatija – Rusija (21.30 val.).

Būtent su kroatų ir rusų aštuntfinalio poros laimėtojais ir žais lietuviai, jeigu jiems pavyks perlipti Graikijos rinktinės barjerą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)