Tris žvaigždes galima išvysti tarpukariu, 1921-aisiais sukurtame Latvijos herbe, o nuo 1935-ųjų jos ryškiai matomos ir pačiame Rygos centre, čia iškilusio ir miesto simboliu tapusio Laisvės paminklo viršūnėje. Herbe esančios ir statulos rankose laikomos žvaigždės simbolizuoja laisvę ir tris pagrindinius Latvijos regionus – Vidžemę, Kuržemę ir Latgalę.

Būtent šios žvaigždės ir buvo pasirinktos kaip vienas ryškiausių mūsų kaimynų rinktinės simbolikos akcentų, o 2017-ųjų komandai jos tinka ypatingai gerai.

Gana sunku patikėti, tačiau šių metų Latvijos rinktinei atstovaujančių 12 žaidėjų yra kilę iš 11 skirtingų šalies miestų ir miestelių.

Ten pat, greta Valmieros esančioje Rūjienoje gimė tik broliai Davis ir Dairis Bertaniai. Visų kitų 10 latvių gimtosios vietos išsibarsčiusios po visą šalį – nuo greta Rusijos sienos esančios Latgalės iki Baltijos jūros skalaujamos Kuržemės.

Ryškiausia Latvių žvaigždė K. Porzingis kilęs iš Liepojos, Panevėžio „Lietkabeliui“ šį sezoną atstovausiantis Žanis Peineris – iš Rezeknės, Rolandas Šmitas gimė Valmieroje, Janis Stelniekas – Talsuose, Martinas Meieris – Jūrmaloje, Janis Blūmas – Saldus mieste, Kristapas Janičenokas – Balduonėje, Andrejus Gražulis – Kuoknesėje, Janis Timma – Kraslavoje, o šalies sostinė Ryga gimtasis miestas yra vieninteliam Aigarui Škėlei.

„Neįtikėtina, kad visi šie žaidėjai yra iš skirtingų miestelių ir regionų. Unikalu, jog mes turime krepšininkų, į rinktinę patenkančių iš visų šalies kampelių“, – didžiuojasi K. Porzingis.

Palyginimui, net 7 šių metų Lietuvos rinktinės krepšininkai yra gimę Kaune, po 2 – Klaipėdoje ir Vilniuje, 1 – Utenoje.

Kaip Krepšinis.lt pasakojo Latvijos krepšinio rinktinės gerbėjas Arvidas, prieš kelis dešimtmečius trijų žvaigždžių simbolį latviams teko reabilituoti po sovietinės propagandos atliktų juodų darbų.

„Žmonėms mėginta įteigti, kad šios žvaigždės – tai trys sovietinės Baltijos respublikos – Lietuvos, Latvijos ir Estijos TSR, o pats Laisvės paminklas sukurtas Josifo Stalino garbei. Visgi ilgainiui ši propaganda užsimiršo ir žvaigždės buvo „reabilituotos“, o atgimimo ir išsivadavimo metais žvaigždės ir Laisvės statula apskritai tapo antisovietiniu simboliu“, – pažymėjo latvis.

Tiesa, anot pašnekovo, ant latvių krūtinių iš esmės galėtų puikuotis ne trys, o keturios žvaigždės, nes šiuo metu Latvijoje yra keturi regionai – prie jau minėtųjų priskaičiuota ir Zemgalė, išsidėsčiusi lygiagrečiai Lietuvos sienos.

„Visgi tuo metu, kai buvo sukurtas Latvijos herbas ir statomas Laisvės paminklas, Zemgalė nebuvo išskiriama kaip šalies regionas, todėl ir likome su trimis žvaigždėmis“, – nusijuokė Arvidas.

Latvijos rinktinės sirgaliai

Latvijos rinktinė Europos čempionate demonstruoja savo jėgą – po puikaus pasirodymo D grupėje, aštuntfinalyje mūsų kaimynai net 100:68 sutrypė Juodkalniją ir pateko tarp 8 pajėgiausių turnyro komandų. Latvių varžovais dėl bilieto į pusfinalį antradienį bus dar nė sykio nesuklupę Slovėnijos krepšininkai.

„Ar Latvija laimės? Visa šalis tuo tiki, susidomėjimas krepšiniu šiuo metu milžiniškas, o K. Porzingis tapęs savotišku mūsų pasididžiavimu. Tuo tikiu ir aš“, – sako Arvidas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (191)