Europos čempionato starte antausį nuo gruzinų gavę lietuviai vėliau gana užtikrintai pranoko tiek Izraelio, tiek Italijos, tiek Ukrainos, tiek ir Vokietijos komanda. Galingas finišas leido mūsiškiams finišuoti B grupės viršūnėje, o Lietuvoje vis garsiau imta kalbėti apie krepšininkų galimybes į gimtinę parvežti medalius.

„Staiga prieš aštuntfinalį atsirado minčių, kad laimėsime medalius, laimėsime čempionatą ir jau organizuoja sutikimus. Tai yra mažų mažiausiai juokinga. Psichologiškai tai mums nepadeda“, – stebėjosi D. Adomaitis.

Pirmoji vieta grupėje Lietuvos komandai lėmė teoriškai silpniausią varžovą. Tačiau realybė – visiškai priešinga.

„Šiame etape Graikija yra vienas iš stipriausių varžovų. Patys prisimenate, kad prieš čempionatą ši rinktinė buvo įvardijama kaip ta, kuri kovos dėl medalių“, – šeštadienį nuo 21.30 vykstančio pirmojo atkrintamųjų varžybų mūšio išvakarėse pabrėžė 43-ejų metų specialistas.

– Kokį graikai propaguoja žaidimo stilių? – žurnalistai paklausė D. Adomaičio

– Graikai propaguoja greitą žaidimą. Jų labai svarbi dalis yra greitas puolimas ir staigios atakos. Turbūt matėte jų rungtynes su Prancūzija, kai ketvirto ketvirčio pradžioje prancūzai pirmavo 20 taškų, bet per ne pilnas dvi minutes padarė atkarpą 12:0 ir likus žaisti 7 minutėms skirtumas siekė vos 9 taškus. Labai pavojingas varžovas. Žaidėjai turintys patirties aukščiausio lygioje krepšinyje, rungtyniauja komandose, kurios laimi čempionatus, laimi Eurolygą – tai daug ką pasako.

– Graikai nebeturi nei Dimitrio Diamantidžio, nei Vassilio Spanoulio, nei Giannio Antetokounmpo. Kas dabar yra jų komandos žaidimo šerdis?

– Labai daug jų žaidimo sukasi aplink Georgį Printezį, kuris yra labai svarbus žmogus. Ir Kostas Sloukas bei Nickas Calathesas. Šie žmonės kuria tiek sau, tiek komandai. Bet, aišku, besk į bet kurią poziciją – turi aukščiausio lygio žaidėją.

– O kur besite jūs? Kur galėtų būti graikų silpnoji vieta?

– (nusišypso) Minčių yra, jas peržvelgėme. Esu ramus dėl to, kad žaidėjai aikštelėje atsiduos šimtu procentų ir padarys tai, ką esame suplanavę. Mūsų energija, fiziškumas bus geras. Aš galbūt labiausiai nerimauju, kad po sunkios pradžios, kai visi kalbėjo, jog komandai bus sunku, staiga prieš aštuntfinalį atsirado minčių, kad laimėsime medalius, laimėsime čempionatą ir jau organizuoja sutikimus. Tai yra mažų mažiausiai juokinga. Tai mums nepadeda psichologiškai, nors tikiu, kad žaidėjai lieka susikaupę savo darbui.

– Giannis Antetokounmpo buvo aiškus Graikijos rinktinės lyderis, tačiau jis patyrė traumą. Ką su ja prarado pati komanda?

– Kiekviena komanda prarasdama ar lyderį, ar vieną iš lyderių kažką praranda. Mes apie tai nesvarstėme.

– Kiek bus svarbi Ioannio Bourousio ir Jono Valančiūno dvikova po krepšiais?

– Šiose rungtynėse bus daug mikrodvikovų. Viena iš jų yra Jono ir Bourousio – žinome, kad jis gali pataikyti tritaškį. Žinot žinome, bet aikštelėje reikia tai padaryti.

– Kai dvikova yra „gyvenk arba mirk“ tipo, turbūt ir jaudulys padidėja. Kaip jūs, treneri, jį tramdote prieš atsakingus momentus?

– Svarbiausia kiekvienam maksimaliai gerai padaryti savo darbą. Visada taip yra gyvenime – kokia tai bebūtų sritis – jeigu tu maksimaliai stengiesi savo darbą padaryti gerai, to užteks.

– Ar galima sakyti, kad graikų žaidime yra daugiau chaoso nei drausmės?

– Pas juos yra daugiau greito žaidimo nei anksčiau. Šioje vietoje jie yra nenuspėjami ir labai pavojingi, nes tai yra komanda, kuri pelno po beveik 85 taškus. Tai pasako labai daug. Jų potencialas greitame puolime yra labai didelis – jame jie pelno po 13 taškų. O po klaidų – 17. Tai yra labai didelė jų žaidimo dalis.

– Nemažai apie graikus pasako ir faktas, kad į atkrintamąsias jie pateko tik dėka pergalės paskutinaime ture. Kodėl nesiklijavo jų žaidimas grupės etape?

– Prieš komandas, kurios finišavo virš jų, jie pralaimėjo rungtynes 6, 8 ir 12 taškų. Ir visas tas rungtynes jie galėjo laimėti. Absoliučiai visuose susitikimuose buvo momentas, kai jie galėjo perlaužti rungtynes ir laimėti. Pogrupio rungtynės skiriasi nuo atkrintamųjų – reikia 40 minučių koncentracijos, gero darbo, geros komunikacijos, maksimalių pastangų.

Eurobasket 2017 aštuntfinalio schema
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)