Gal ir sunku patikėti, bet dar 2011 metais rinktinėje debiutavęs 27-erių uteniškis oficialiose rungtynėse laimės prie trijų taškų linijos nebuvo bandęs nė karto iki pat praėjusios vasaros.

Po keturių Europos čempionatų, vieno pasaulio ir dvejų olimpinių žaidynių J. Valančiūnas pagaliau įsidrąsino pasaulio pirmenybių atrankos dvikovoje su Vengrija.

Tuomet metimas skriejo pro šalį, bet pirmadienį kontroliniame mače su Serbija jo iš toli paleistas kamuolys tinklelį skrodė net nepalietęs lanko.

Reti lietuvio tritaškiai praėjusiame sezone nebebuvo devintas pasaulio stebuklas NBA apžvalgininkams, tačiau spaudos konferencijoje paklaustas apie savo naująjį ginklą, JV pirmiausia žvilgtelėjo į šalia sėdėjusį rinktinės vairininką Dainių Adomaitį.

„Buvau laisvas, pabandžiau, įkrito. O ar trauksime mano tritaškius į komandos puolimo schemas, reikia klausti trenerio“, – nesiryžo spręsti aukštaūgis.

„Trauksim trauksim“, – pusiau juokais, pusiau rimtai čia pat replikavo D. Adomaitis.

Iš viso pirmadienį Kaune J. Valančiūnas sumetė 18 taškų (4/6 dvitaškių, 7/7 baudų) ir buvo rezultatyviausias šeimininkų gretose, be to, atkovojo 7 kamuolius ir atliko 3 rezultatyvius perdavimus.

Vis dėlto Memfio „Grizzlies“ atstovas žaidė ir daugiau, ir efektyviau pirmoje mačo pusėje. Po pertraukos rezultatyvumą palaikė Mantas Kalnietis, Paulius Jankūnas ir Marius Grigonis, tačiau jie neatsvėrė Bogdano Bogdanovičiaus bei Nikolos Jokičiaus talento – serbai laimėjo 95:91.

„Sunkios rungtynės, geros rungtynės. Tai tik kontrolinis susitikimas, taisome klaidas. Žiūrime, kas pavyksta, o kas ne, aiškinamės, kaip dailinti mūsų paveikslėlį. Gaila, kad pralaimėjome namuose, bet pamatėme savo klaidas ir žinome, ką reikia taisyti“, – komentavo J. Valančiūnas.

Kaip ir pirmose rungtynėse su serbais šeštadienį Belgrade, vidurio puolėjas tik pirmame kėlinyje daugiau pažaidė viename penkete su kitu rinktinės delegatu iš NBA Domantu Saboniu – šįkart jau trenerių sprendimu.

„Ryšiai su Domantu stiprėja. Tik rungtyniaudami kartu galime susižaisti. Kol kas to susižaidimo dar trūksta, galbūt šlubuoja koncentracija, gal derinių išpildymas. Ir gynyboje žingsneliai dar lėti.

Aišku, varžovai pataikė sunkius metimus. Tas B. Bogdanovičiaus tritaškis pabaigoje iš kampo... Gynyba prieš jį nebuvo bloga, bet jis atšoko ir pataikė. Gal sėkmės pritrūko, gal kelių taiklių metimų“, – dėl nesėkmės pernelyg neapmaudavo J. Valančiūnas.

Mačui šeimininkų gretose nebuvo registruoti Žygimantas Janavičius ir Eimantas Bendžius.

Pirmąją komandų tarpusavio akistatą šeštadienį Belgrade sėkmingiau pabaigą sužaidę šeimininkai laimėjo 72:68, tačiau neteko pėdą susižeidusio gynėjo Milošo Teodosičiaus, kuris veikiausiai negalės padėti komandai Kinijoje.

Prieš tai lietuviai ruošdamiesi planetos pirmenybėms 70:78 nusileido Ispanijai ir 80:60 sutriuškino čempionate nedalyvausiančius suomius.

Savaitės pabaigoje D. Adomaičio auklėtiniai tęs repeticijas Espo mieste: penktadienį susitiks su šeimininke Suomija, šeštadienį – su Rusijos ekipa. Namuose Lietuvos rinktinė iki kelionės į Kiniją daugiau nežais, o pasirengimo ciklą užbaigs kontroliniu turnyru Pietų Korėjoje.

Planetos čempionatas Kinijoje startuos rugpjūčio 31 d., Lietuvos ekipa jį pradės H grupėje su Australija, Kanada ir Senegalu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)