Tuomet, pačiame NBA kovų įkarštyje, dar nebuvo žinoma, kiek ryškiausių pasaulio krepšinio žvaigždžių sutiks padėti savo nacionalinėms komandoms rudenį vyksiančiose Sezono žemyno pirmenybėse, o kiek iš jų nuspręs pailsėti prieš naują klubinį sezoną. Juk Europos čempionatas – ne olimpinės žaidynės ir jame net nebus dalinami bilietai nei į jas, nei į pasaulio pirmenybes.

Tiesa, krepšinio sirgalių džiaugsmui, į Eurobasket 2022 panoro atvykti visas tuntas pačių geriausiųjų: ne tik antrus metus iš eilės naudingiausiu NBA lygos žaidėju (MVP) tapęs Nikola Jokičius, bet ir šiuose rinkimuose su juo rimtai konkuravę Giannis Antetokounmpo (3 vieta) bei slovėnas Luka Dončičius (5 vieta).

Nedaug trūko, kad prie Prancūzijos rinktinės būtų prisijungęs ir ketvirtas iš penkių efektyviausiųjų – šios Europos šalies pilietybę gavęs Joelis Embiidas, tačiau jam kelią pastojo trauma.

Nepaisant to, surikiuotos Europos čempionato dalyvių gretos – ko gero, pačios pajėgiausios per ilgą laiką. Todėl Lietuvos vyrams išpildyti LKF ir šalies gerbėjų lūkesčius, toliau tebeaugančius dėl penkių iš eilės pergalių kontroliniuose susitikimuose, tikrai nebus paprasta.

Taip, beje, mano ir lažybininkai, kurie lietuviams kartu su ispanais projektuoja 5-6 pozicijas. Geriausiai vertinamos Serbijos, Graikijos ir Slovėnijos galimybės, o didįjį ketvertą užbaigia Prancūzija.

Kazio Maksvyčio auklėtinių šansų nedidina ir tai, kad jie startuos vadinamoje „mirtininkų“ B grupėje, kur greičiausiai dėl vietos po saule galynėsis su dabartiniais čempionais slovėnais, šeimininkais vokiečiais ir 2013-ųjų nugalėtojais prancūzais, o pogrupyje likus tretiems arba ketvirtiems, jiems jau aštuntfinalyje grėstų potenciali akistata su ta pačia Ispanija arba taip pat TOP-8 kalibro komanda Turkija.

Vis dėlto tiek patys Lietuvos rinktinės žaidėjai, pavyzdžui, Ignas Brazdeikis, tiek mūsų šalies krepšinio ekspertai tikina, kad šiemet esame tarp pačių pagrindinių favoritų ir galime eiti iki galo.

„Aš manau, kad tai labai objektyvus ir įmanomas tikslas. Labai tikiuosi to šuolio kokybėje atvykus K. Maksvyčiui. Turime tikrai gerą trenerį ir asistentų būrį. Taip pat atsirado to gyvumo, improvizacijos, laisvesnio krepšinio, kas man labai imponuoja. Anksčiau mes dirbome krepšinį, o dabar pradėjome jį žaisti. Tas labai džiugina.

Pradžia labai optimistiškai nuteikė. Nors ir nesinori garsiai apie tai kalbėti, bet mes turėtumėme žaisti dėl labai aukštų vietų.

Man smagu, kad solidžiai atrodo Rokas Jokubaitis ir kad I. Brazdeikis atneša daug gyvumo komandai. Lietuvai labai trūko tokio laužiančio žaidėjo, kuris gali ašriai vienas prieš vieną sužaisti ir nebijo kontakto. Anksčiau rinktinėje to pasigesdavome. Mano galva, mes turime pačią stipriausią komandą per paskutinius kelerius metus. Labai tikiuosi, kad mes stipriai iššausime“, – „Delfi TV“ laidoje „Krepšinio zona“ teigė treneris Rolandas Radvila.

„Tikslas patekti į pusfinalį – normalus. Rimas Kurtinaitis nuolat kartoja, kad esame krepšinio šalis, o džiaugiamės, kai patenkame tik į antrąjį etapą ar pirmąjį aštuntuką.

Yra keletas labai lygių rinktinių, gal reikės ir fortūnos pagalbos. Nenustebčiau, jeigu lietuviai būtų pirmi, bet nebūtų ir didelė staigmena, jeigu jie nepatektų į pusfinalį. Čia lems detales, sportinė sėkmė. Yra slovėnai, prancūzai, serbai, lietuviai, graikai. Bus nelengva, bet tikslas įgyvendinamas“, – pritarė komentatorius Vaidas Čeponis.

Visus ant žemės grąžina rinktinės kapitonas Jonas Valančiūnas, puikiai pamenantis, kad paskutiniai medaliai buvo iškovoti dar 2015-aisiais.

„Žiūrėkite, dabar nebandykime kalbėti apie jėgas. Turime dar daug ką padaryti, daug padirbėti. Po čempionato galėsime pažiūrėti, ar čia jėga, ar ne. O dabar priešakyje – ilgas kelias“, – skambius pirmalaikius pareiškimus tildo jis.

Per 12 pasirodymų Europos čempionatuose atgavusi nepriklausomybę Lietuva 5-is kartus pateko į pirmąjį ketvertą (1, 2, 2, 2, 3 vietos), 4-is sykius tenkinosi 5-8-u laipteliais (5, 5, 5, 6 vietos) ir patyrė 3-is fiasko, kai finišavo tik 9-12-a (9, 12, 12 vietos).

Jau rugsėjo 1 dieną lietuvių laukia pernai į olimpines žaidynes kelią užkirtusios ir žemyno čempionės titula ginančios Slovėnijos iššūkis.

Šį ketvirtadienį Vilniaus ASG arenoje mūsiškiai antrą kartą testuos Ispanijos krepšininkus (nuo 19 val. 30 min.).

Visa „Delfi TV“ laida „Krepšinio zona“ – vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)