Pasaulio čempionatui besirengiančios Serbijos ir Lietuvos rinktinės tarpusavyje netrukus sužais dvejas kontrolines rungtynes. Šeštadienį, rugpjūčio 10-ąją, serbai lietuvius priims Belgrade, o atvirkštinė viešnagė ir tarpusavio dvikova Kaune bus surengta pirmadienį, rugpjūčio 12-ąją.

Paskutinį kartą oficialias rungtynes tarpusavyje Lietuva ir Serbija žaidė dar 2015-ųjų Europos čempionato pusfinalyje – tąsyk Lilyje Jono Kazlausko treniruojami lietuviai sensacingai patiesė favoritais laikytus serbus ir iškovojo tiesioginį kelialapį į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes.

Visgi nuo tada prabėgo nemažai laiko, nutekėjo daug vandens – jei Lilyje iškovotas sidabras buvo paskutinis medalis lietuvių rinktinės kraityje, serbai gali pasigirti ir 2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių sidabru, ir 2017-ųjų Europos čempionate užimta antra vieta (tąsyk Turkijoje serbai buvo toli gražu ne pajėgiausios sudėties).

Aleksandro Džordževičiaus treniruojama serbų rinktinė yra laikoma ir viena iš Kinijoje vyksiančio pasaulio čempionato favoričių – šiemet į komandą slavams pavyko suburti bene pajėgiausią sudėtį per paskutinius metus, į ją nepasididžiavo atvykti ir tikra NBA superžvaigžde tapęs vidurio puolėjas Nikola Jokičius, kiti šioje lygoje sėkmingai žaidžiantys serbai.

Nacionalinėje Serbijos rinktinėje bus ir iš NBA lygos šią vasarą į Europą sugrįžęs 32-ejų įžaidėjas Milošas Teodosičius.

Ilgametis serbų rinktinės atakų ir emocinis lyderis neseniai pasirašė itin pelningą sutartį su Bolonijos „Virtus“, šlovingą istoriją turinčią italų ekipą jis mėgins sugrąžinti į Eurolygą.

M. Teodosičius sutinka, kad šių metų Serbijos rinktinė pretendente į apdovanojimus laikoma pelnytai, tačiau pažymi, kad turnyre tyko daug pavojų.

„Iš karto su tokiu variantu sutikčiau, – paklaustas, ar realu, jog Serbija gali nužygiuoti iki pat finalo ir jame susikauti su JAV, nusijuokė M. Teodosičius.

Tačiau netrukus serbas surimtėjo.

„Visgi mūsų laukia ilgas kelias, kuriame bus daug minų. Čempionate bus 7-8 komandos, kurios realiai gali pretenduoti į medalius“, – duodamas interviu „Gigantes del Basket“ tvirtino įžaidėjas.

Ilgamečio Eurolygos žurnalisto Vladimiro Stankovičiaus pasiteirautas, kurias rinktines jis išskirtų kaip pretendentes į apdovanojimus, Lietuvos M. Teodosičius nepaminėjo, tačiau ėmė vardinti: „Ispanija, Italija, Kanada, Australija, Graikija, Prancūzija, Vokietija. Ypač imponuoja Australijos rinktinė, išplėstinis Kanados sąrašas irgi atrodė įspūdingai...“

„Turime galingą komandą, tačiau privalome žygiuoti į priekį dėdami po mažą žingsnelį. Būtų klaida, jei iš anksto pradėtume galvoti apie JAV. Nestokojame meistriškumo, patirties, kartu su šiais vaikinais žaidžiame jau penkerius metus. Tačiau, kaip ir minėjau, visuomet yra ir daug kitų pretendentų į apdovanojimus ir olimpinius kelialapius“, – pridūrė M. Teodosičius.

NBA lygoje M. Teodosičius praleido du sezonus, tačiau kalnų nenuvertė. Los Andželo „Clippers“ gretose jis iš viso sužaidė 60 rungtynių, per kurias vidutiniškai pelnė po 8 taškus ir atliko po 4 rezultatyvius perdavimus.

Paskutinį pusmetį serbas apskritai gydėsi traumą ir neberungtyniavo.

„Akivaizdu, kad NBA lygoje man triumfuoti nepavyko, tačiau nesu nusivylęs. Iš esmės ten išvykau per vėlai, turėjau pabandyti tai padaryti anksčiau. Mano pirmas sezonas nebuvo prastas, tačiau koją kišo traumos, pasikeitimai sudėtyje. Paliekant žaidimą nuošalyje, visa kita buvo labai šaunu. Visų pirma, Los Andžele gimė mano pirmoji dukra Petra.

Reziumuojant, aš išpildžiau savo svajonę ir sau pačiam įrodžiau, kad galiu žaisti elitinėje pasaulio krepšinio lygoje. Kodėl nežaidžiau daugiau ir geriau, tai jau visai kita istorija“, – teigė M. Teodosičius. – O nuo vasario nerungtyniavau, nes man reikėjo poilsio. Buvo pasiūlymų, tačiau neskubėjau ir dirbau individualiai. Fiziškai esu pasirengęs gerai, išsigydęs visus skausmus, esu alkanas žaisti. Pasaulio čempionatui tikrai būsiu pasirengęs.“

Paklaustas, kodėl sugrįžo ne į kurį nors Eurolygos klubą, o pasirinko Europos taurėje žaidžiančios „Virtus“ ekipos pasiūlymą, M. Teodosičius neslėpė, kad įtakos pasirinkimui turėjo ir faktas, jog Italijos ekipą treniruoja A. Džordževičius – vyriausiasis Serbijos rinktinės strategas.

„Vienintelis kitas realus variantas buvo CSKA, ne kartą bendravau su klubo prezidentu Andrejumi Vatutinu, bet galų gale pasirinkau „Virtus“. Man Italija bus nauja šalis, klubui keliami aukšti tikslai, pati komanda turi gilias tradicijas.

Daug kalbėjausi ir su čia anksčiau žaidusiu Predragu Danilovičiumi, girdėjau tik gerus atsiliepimus. Be to, čia yra žaidę tautiečiai Zoranas Savičius, Marko Jaričius, Radoslavas Nesterovičius. Žinoma, galutinė spredimą priėmiau po pokalbio su A. Džordževičiumi, kuris išdėsti, ko galima tikėtis Bolonijoje ir kokios bus man iškeltos asmeninės užduotys“, – pasakojo serbų krepšinio žvaigždė.

Pasaulio čempionatą Serbijos rinktinė pradės vienoje grupėje su Angola, Filipinais ir Italija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)