Lyg kotletas mėsainyje

Šendženas – technologijų, finansų ir laivybos gigantas skaičiuojant net kiniškais masteliais, kuris oficialiai turi 12 mln. gyventojų, bet pridėjus neužsiregistravusius imigrantus ir trumpalaikius svečius, reali miesto populiacija išauga iki 20 milijonų.

Kitame Perlų upės deltos krante stūkso istorinis Guangdžou, menantis Šilko kelio jūrinę atšaką, Opiumo karus ir dvi revoliucijas: pirmoji praėjusiame amžiuje nuvertė Čingų dinastiją, antroji vietoje ją pakeitusios Kinijos respublikos atnešė komunizmą.

Tarp dviejų garsių kaimynų lyg kotletas mėsainyje su 8 mln. savo gyventojų įsispraudęs Donguanas.

Pridėjus aplinkinius miestus, tarp jų – specialųjį administracinį statusą turinčius Honkongą ir Makao, iš viso aglomeracijoje prie Pietų Kinijos jūros gyvena apie 65 mln. žmonių.

Šis kolosalus pramonės inkubatorius išstūmė Guangdongo provinciją į Kinijos ekonomikos lyderės poziciją.

Donguanui čia tenka trečiojo brolio vaidmuo – populiariuose kelionių vadovuose, tokiuose kaip „Lonely Planet“, jis lieka ryškesnių kaimynų šešėlyje.

Pakeisti situaciją turi krepšinis.

Donguanas pasitinka pasaulio krepšinio čempionatą

Rūbinė neproporcinga arenai

Kinijos viduje miestą garsina dabartinis šalies čempionas Guangdongo „Southern Tigers“ klubas, kurį anksčiau treniravo Jonas Kazlauskas. O užsieniečiams Donguaną pristatys šeštadienį prasidedantis pasaulio čempionatas.

H grupės komandų – Lietuvos, Australijos, Kanados ir Senegalo – likimai artimiausią savaitę spręsis „Dongguan basketball center“ arenoje, kurią ne per drąsu vadinti meno kūriniu.

16 tūkst. vietų turintys rūmai pastatyti 2014 metais ir oficialiai kainavo 90 mln. eurų.

Patvarumas nėra kiniškos produkcijos požymis, bet arena, regis, pastatyta iš kokybiškų medžiagų ir interjero detalių. Milžiniškas kubas, net dvi visą salę supančios LED ekranų juostos, komfortiškos kėdės – už gaubto stiklo fasado turėtų būti patogu ir eiliniams žiūrovams, ir labai svarbiems asmenims, kurių ložėms skirti du iš penkių arenos aukštų.

Donguanas pasitinka pasaulio krepšinio čempionatą

Klausimas, ar taip pat patogiai jausis pirmenybių dalyviai.

DELFI anksčiau nei Lietuvos rinktinė, kuri tik penktadienį savo treniruotes perkels į pagrindinę čempionato salę, pasižvalgė lietuviams skirtoje rūbinėje.

Gal per stipru būtų ją vadinti miniatiūrine, bet pasispausti augalotiems lietuviams reikės.

Erdvės ypač mažoka persirengimo patalpoje, praustis teks pamainomis, kadangi dušų yra šeši (nekalbant apie burbulinę vonią kaip „Žalgirio“ arenoje), masažo stalas – vienas.

Palyginimui, australų rūbinė šiek tiek didesnė, nors visais kitais aspektais – identiška.

Daugelyje mažesnių salių tai būtų visai padori rūbinė, bet čia ji nei ištaigingumu, nei dydžiu neproporcinga „Dongguan basketball center“ arenai.

Donguanas pasitinka pasaulio krepšinio čempionatą

Įsikūrė 150 m aukščio „M“ raidėje

Jeigu kam nors iš Lietuvos krepšininkų trūks vietos atvykus į treniruotę ar rungtynes, jos per akis pakaks grįžus ilsėtis.

„Kande International Hotel“ įsikūręs už keliolikos kilometrų nuo arenos miesto centre esančiame dangoraižyje, primenančiame 150 m aukščio „M“ raidę.

Keturios Donguane pirmenybes pradėsiančios komandos neužima visų 40 aukštų viešbučio kambarių, todėl gyvena pramaišiui su kitais svečiais. Pavyzdžiui, lietuviai išsibarstę per tris aukštus.

Kaip ir dera penkių žvaigždučių viešbučiui, čia galima pasilepinti SPA procedūromis, pasportuoti treniruoklių salėje, pasisotinti keliuose restoranuose, ant stogo yra sraigtasparnių tūpimo aikštelė.

Panoramą per kambarių langus rėmina dar didesni pastatai, labiausiai išsišovęs 289 m aukščio stiklinis Taivano verslo asociacijos bokštas, grandiozinis prekybos centras, kurį apeiti, regis, trunka pusdienį.

Laikas Kinijoje tiksi greitai, ir ne tik dėl didelių atstumų bei neišvengiamų spūsčių gatvėse.

Donguanas pasitinka pasaulio krepšinio čempionatą

Rūpesčiai kiekviename žingsnyje

Pasiruoškite techniniams nesklandumams.

Rasti norimą objektą, įlipus į autobusą nusipirkti bilietą, užsisakyti egzotišką patiekalą restorane ar atlikti bet kurią kitą kasdienę operaciją bus sudėtinga.

Statistinis kinas – net ir dirbantis paslaugų sektoriuje – moka turbūt kokius keturis žodžius anglų kalba. Ir dar nebūna įsitikinęs dėl jų reikšmės.

XXI amžiuje tokiais atvejais į pagalbą atskuba internetas, tačiau Kinijoje už jį yra didesnė visagalė – komunistų partija.

Cenzūros tikslais blokuojami šimtai populiarių interneto puslapių ir telefono programėlių: nuo „Facebook“ ir „Youtube“ iki „Google“ ir „Whatsapp“. Ką bekalbėti apie „Wikipedia“ bei didžiųjų Vakarų žiniasklaidos priemonių portalus.

Daugeliui praktiškų interneto įrankių kinai turi savas alternatyvas. Norite savo telefono ekrane matyti viešojo transporto maršrutus ir tvarkaraščius? Prašom! Tereikės perskaityti hieroglifus, kadangi angliškų versijų dažniausiai nebūna, kai kurios programėlės neveikia neturint kiniško telefono numerio.

Dėl to nervingai keikiasi ir Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) atstovai, dirbantys Donguane. Pavyzdžiui, dėl sistemos nesuderinamumo jiems kelias dienas nepavyksta atspausdinti akreditacijų žurnalistams.

Apeiti blokadą galima įsidiegus virtualaus privataus tinklo (VPN) sistemą, tačiau nebūkite tikras, jog jūsų įrenginiai iškart ims skandžiai veikti. Prireiks kantrybės tiek bandant prisijungti prie interneto, tiek juo naudojantis, kadangi greičiu pastarasis gerokai atsilieka nuo Kinijos ekonomikos augimo.

Keblumų iškils ir bandant įsigyti kinišką SIM kortelę, jei nesumojote ja pasirūpinti oro uoste arba atskridote po darbo valandų.

Teks su asmens dokumentu keliauti į mobiliojo ryšio operatoriaus centrinę būstinę ir sugaišti apie valandą bandant susikalbėti su aptarnaujančiu personalu.

Panašiai sudėtinga pasikeisti užsienietišką valiutą vietos bankuose.

Tačiau visa tai – išsprendžiami sunkumai. O svarbiausia užduotis laukia Lietuvos rinktinės aikštėje – įveikti australus, kanadiečius ir senegaliečius.

Pirmąsias pasaulio čempionato rungtynes Dainiaus Adomaičio treniruojama ekipa su Senegalu žais rugsėjo 1-ąją, 14.30 val. Lietuvos laiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)