Įvertindama lietuvių nusiteikimą pralaimėtose aštuntfinalio rungtynėse su graikais, A. Žemaitytė išskyrė, kad psichologiškai nepasiruošusių žaidėjų buvo daugiau nei pasiruošusių.

Tiesa, anot specialistės, viena iš pralaimėjimo priežasčių galėjo būti ir per didelis pasitikėjimas savimi.

„Gali būti, kad krepšininkai labai kruopščiai ruošėsi rungtynėms, suprato, kad tai aštuntfinalis, bet galėjo nuvertinti varžovą galvodami, kad yra labai puikūs pataikydami iš pusės aikštės ir galintys panaikinti bet kokį varžovų pranašumą. Tai gali būti per didelis pasitikėjimas savimi. Tačiau galėjo būti ir per didelė įtampa, nes lietuviai nuo pat pradžių buvo įvardijami kaip favoritai“, – sakė A. Žemaitytė.

Psichologė nemano, kad krepšininkams įtakos galėjo turėti didelis žurnalistų dėmesys.

„Krepšininkai ne pirmą kartą susiduria su spaudos dėmesiu ir komentarais. Jie jau žino, kaip tai juos veikia. Klausimas tada, kam išvis skaityti tuos pranešimus, jeigu patys krepšininkai vėliau teigia, kad komentarai ir išsakytos nuomonės juos veikė kaip papildomas spaudimas rungtynėse?“, – retoriškai klausė psichologė.

A. Žemaitytė tvirtino, kad jeigu profesionalius žaidėjus paveikia įvairūs komentarai viešojoje erdvėje, tai rodo sportininkų nesugebėjimą tvarkytis su išorine informacija. Psichologė taip pat išskyrė tai, kad daugelio sportininkų problema yra nemokėjimas atsiriboti nuo informacijos šaltinių. Pasak jos, atsisakę savo įpročių, žaidėjai tiesiog nežino ką veikti.

Nors arši kritika demoralizuoja, tačiau pasak A. Žemaitytės, perdėtas pozityvumas irgi yra didžiulė klaida.

„Rinktinės nereikia sveikinti su 9 vieta. Geriau pasakyti, kad buvo gerų akimirkų ir komanda pajėgi laimėti. Jeigu perdėtai sveikinsime žaidėjus su pralaimėjimu, mes užimsime nevykėlių poziciją“, – sakė A. Žemaitytė.