Pakartoti savo tirados ketvirtadienį Sabui būtinybės nebus – šį kartą Lietuvos krepšininkai ir patys supranta, į kokios reikšmės mūšį Donguane jie stoja.

Nepaisant to, kad jo komanda – jau tarp 16-os pačių pajėgiausių pasaulyje, karingumo nepraranda ir Dainius Adomaitis, kuris nuo pat pergalės prieš Kanadą garsiai kartoja, kad susirėmimas su australais – tarsi tikras finalas.

Nors treneriams įprasta viešai nesureikšminti jau įgyvendintų tikslų ir nekalbėti apie toli siekiančius horizontus, o koncentruotis artimiausiam laukiančiam žingsniui ir akcentuoti būtent jo svarbą, šį kartą D. Adomaičio ištartas žodis „finalas“ nėra pritemptas: mūšio su australais baigtis ilgesnėje perspektyvoje gali nulemti net tai, kuri iš rinktinių – Lietuva ar Australija – turės puikius šansus prasibrauti ir į pusfinalį.

Nuo TOP-4 etapo tiek lietuvius, tiek australus skiria dar keturi mačai, bet modeliuojant realiausius scenarijus pagal dabartinę turnyro situaciją panašu į tai, kad ta rinktinė, kuri ketvirtadienį laimės paskutinę H grupės akistatą, taps favorite įveikti ne tik antrąjį, bet ir galbūt net trečiąjį raundą.

Krepšinis.lt paaiškina tikrąją ketvirtadienį 14 val. 30 min. vyksiančios Lietuvos ir Australijos kaktomušos reikšmę bei pateikia spalvingą tarpusavio kovų istoriją.

Paankstinta antrojo etapo pradžia

Susitikimas tarp lietuvių ir australų nurodytas kaip pirmojo etapo H grupės mačas, tačiau iš tiesų jį galima visiškai pagrįstai laikyti jau antrojo etapo L grupės batalija – lygiai kaip ir G pogrupio finišą tarp prancūzų ir dominikiečių.

Taip yra dėl to, kad, pagal šio pasaulio čempionato reglamentą, komandos, patekusios į antrąjį etapą, automatiškai atsineša į jį su savimi viską, ką sukaupė iki tol. Visgi vertingiausi, be abejo, yra rezultatai tarpusavio kovose, jie – kaip dvigubi taškai.

O turnyro tvarkaraštis ir aplinkybės sukrito taip, kad tiek Prancūzija su Dominika (abi iš G grupės), tiek Lietuva su Australija (abi iš H grupės), kurios ir suformuos naująją L grupę, jau užsitikrino vietas kitame etape, bet dar nesigrūmė tarpusavyje. Vadinasi, lietuviai arba australai ir prancūzai arba dominikiečiai ketvirtadienį įsirašys į savo sąskaitą po auksinės vertės pergalę naujoje L grupėje.

Ir tai būtų kaip labai didelė premija, ypač kalbant apie H grupės lyderių susidūrimą Donguane. Jeigu vadovautumėmės FIBA reitingu, būsimojo L pogrupio favoritais turėtume laikyti prancūzus (FIBA 3), lietuvius (FIBA 6) ir australus (FIBA 11), o jau ir taip nustebinusius Dominikos atstovus (FIBA 18) matyti ketvirtoje šios smagios kompanijos vietoje.

Kadangi, dar tolyn, t. y. į ketvirtfinalį, iš antrojo etapo žengs po dvi stipriausias komandas, galima daryti prielaidą, kad L grupėje rimčiausia kova užvirs tarp trijų jau minėtų galingųjų. Tokiu atveju, Lietuvos ir Australijos mūšio laimėtojas įgytų neginčijamą pranašumą naujoje grupėje, kurioje jam tam, kad patektų tarp dviejų laimingųjų, galbūt užtektų ir tik dar vienos pergalės – prieš dominikiečius.

Savo ruožtu tie, kurie suklups lietuvių ir australų pasimatyme, atsidurs nepavydėtinoje, bet ne be išeities padėtyje: tuomet L grupėje jiems, ko gero, reikės iškovoti abi likusias įmanomas pergales, o net ir tada viską dar gali lemti tarpusavio rezultatai – jei, pavyzdžiui, trys rinktinės surinks po 4/1, o, tarkime, Dominika liks su 2/3.

Todėl, net jei ketvirtadienį mūsiškiams pergalė sprūs iš rankų, pageidautinas – kuo mažesnis skirtumas. Tiesa, jis gali būti ir visai nesvarbus tokiu atveju, jei, pavyzdžiui, ir lietuviai, ir australai antrame etape susitvarkys tiek su prancūzais, tiek su dominikiečiais, kas irgi nebūtų jokia sensacija.

Antrojo etapo L grupė prieš ketvirtadienį (vieta, komanda, žaista, laimėta, pralaimėta, įmesti/praleisti taškai, skirtumas, taškai):

Žiūrint dar toliau, labai svarbi ir L grupės nugalėtojo pozicija, nes antros vietos savininko ketvirtfinalyje greičiausiai lauktų JAV rinktinės, kuriai prognozuojamas triumfas K grupėje, barjeras.

Tuo metu komanda, kuri Nankine finišuos pirmoje vietoje, sau į ketvirtfinalio porą veikiausiai gaus ne amerikiečius, o labiau pažeidžiamus oponentus iš K grupės – brazilus (3/0), graikus/naujazelandiečius (2/1) arba čekus (2/1).

Beje, Giannio Graikijai išsikapstyti į ketvirtfinalį bus nepaprasta: tam gali prireikti net ir pergalės prieš JAV žvaigždutes. O jei jos nebus ir graikai neras kitų būdų prasibrauti į TOP-8, būsimi L grupės nugalėtojai lietuviai, australai arba prancūzai tikrai turėtų būti laikomi rungtynių dėl vietos pusfinalyje su antrąja K grupės komanda – brazilais arba čekais – favoritais (jeigu tikėsime, kad amerikiečiai antrame etape nepaslys – Krepšinis.lt).

Realiausi antrojo etapo L grupės scenarijai Lietuvos rinktinei:

jei laimi prieš Australiją:

* tampa grupės nugalėtoja ir patenka į ketvirtfinalį iš pirmos vietos, jei įveikia Dominiką ir Prancūziją arba įveikia Dominiką, o australai nugali prancūzus mažesniu skirtumu nei nusileido Lietuvai, kuri tiems patiems prancūzams pralaimėjo švelniau nei patiesė australus.

* užima antrą vietą grupėje ir patenka į ketvirtfinalį, jei įveikia Dominiką, o prancūzai nugali australus, arba įveikia Dominiką, o australai nugali prancūzus ne didesniu skirtumu nei pralaimėjo Lietuvai, kuri tiems patiems prancūzams nusileido švelniau nei pranoko australus.

* lieka be ketvirtfinalio, jei pralaimi prancūzams ir dominikiečiams, arba pralaimi prancūzams, o šie nusileidžia australams ir Lietuvos tarpusavio taškų skirtumas yra prasčiausias iš trijų komandų.

jei pralaimi Australijai:

* tampa grupės nugalėtoja, jei nugali ir prancūzus, ir dominikiečius, o australai nusileidžia prancūzams ir Lietuvos tarpusavio taškų skirtumas yra geriausias iš trijų komandų.

* užima antrą vietą grupėje ir patenka į ketvirtfinalį, jei nugali ir prancūzus, ir dominikiečius, o prancūzai pranoksta australus arba nusileidžia jiems, bet Lietuvos tarpusavio taškų skirtumas yra antras geriausias tarp trijų komandų.

* užima antrą vietą grupėje ir patenka į ketvirtfinalį, jei nugali tik dominikiečius, bet šie būna įveikę prancūzus ir nusileidę australams, kurie taip pat patiesę prancūzus. Tada būtų skaičiuojamas bendras mūsų, dominikiečių ir prancūzų tarpusavio skirtumas, kuris reiktų, kad būtų geriausias Lietuvos.

* lieka be ketvirtfinalio – visais kitais atvejais

Tarpusavio akistatos – banguotos

Lietuvos ir Australijos rinktinių tarpusavio susitikimai tarptautinėje erdvėje yra dažnas reiškinys krepšinio padangėje: nuo 1992-ųjų iki šių metų komandos yra žaidusios devynis kartus. 5 pergalės priklauso lietuviams, 4 – australams.

Australai buvo dosnūs pirmose tarpusavio akistatose – 1996 m. Atlantos ir 2000 m. Sidnėjaus oliminėse žaidynėse, kuriose lietuviams leido pasidabinti bronzos medaliais.

Tačiau vėliau Žaliojo kontinento atstovai susigriebė ir ėmė mesti vis rimtesnį iššūkį, o ypač tai pastebima per pastarąsias dvikovas: 2008 m. Pekine australai triuškino mūsiškius 106:75, 2014-aisiais įteikė jiems bilietus namo ketvirtfinalyje – 82:75, o 2016 m. Rio dar kartą davė pamokų į vieną krepšį – 90:64.

Visgi bendra lietuvių ir australų krepšinio santykių istorija beveik lygi – 720 prieš 723 taškus arba vidutiniškai 80 prieš 80,33 taško.

Į kurią pusę svarstyklės pakryps po naujausios serialo „Lietuva prieš Australiją“ serijos, sužinosime jau nuo 14 val. 30 min.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (137)