Tąkart protestuojant prieš teisėjų sprendimus Šarūnas Marčiulionis buvo išvedęs komandos draugus iš aikštės, ir grįžo tik įkalbėtas Aleksandro Djordjevičiaus – lietuviai su A. Saboniu priešakyje pralaimėjo tuometinės Jugoslavijos rinktinei.

Šeštadienį Nankine lietuviai protestavo po rungtynių. Pirma – teisėjus vaikęsis ir visam pasauliui transliuojamoje spaudos konferencijoje keiksmų nevengęs Dainius Adomaitis su žaidėjais, netrukus – ir oficialų protestą suraitę LKF vadovai.

Dokumentas su rinktinės kapitono Manto Kalniečio bei D. Adomaičio parašais buvo įteiktas komisarui iš Pietų Afrikos Respublikos Charlesui Saundersui, lietuviai skundėsi dėl teisėjavimo ketvirtame kėlinyje.

Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) protestą atmetė, tačiau paskelbė nebeleisianti mače su prancūzais dirbusiems arbitrams toliau teisėjauti turnyre.

Skandalingai pasibaigusiai ir lietuvių įsiūtį sukėlusiai dvikovai vadovavo ispanas Antonio Conde, venesuelietis Danielis Garcia Nievesas ir argentinietis Leandro Lezcano.

Visi trys arbitrai nušalinti iki čempionato pabaigos.

FIBA tokį sprendimą priėmė išanalizavusi epizodo, kuomet likus žaisti 31 sek. Rudy Gobertas po Jono Valančiūno baudos metimo numušė kamuolį ranka kliudydamas lanką, vaizdą įrašą.

FIBA pripažino, jog teisėjai turėjo lietuviams įskaityti tašką, kuris būtų išlyginęs rezultatą.


– Koks būtent buvo protesto turinys ir kuo juo siekėte? – Krepšinis.lt paklausė A. Sabonio

– Norėjome užprotestuoti rezultatą, norėjome, kad peržiūrėtų vaizdo įrašą, ko nepadarė per rungtynes. Bet protestas buvo atmestas, niekas ten nieko nežiūrėjo. Tuo ir baigėsi.

– Turėjote realių vilčių, kad protestas bus patenkintas?

– Ne, neatsimenu, kada taip yra atsitikę FIBA organizacijoje. Bet vis tiek turėjome tai padaryti.

– Kokie FIBA argumentai, dėl ko protestas atmestas?

– Jų nėra. Tiesiog raštiškai atsiuntė atsakymą, kad protestas atmestas, ir viskas.


– Ar planuojate apie tai kalbėtis su FIBA vadovais?

– Manau, jie patys mato. Reikės paskambinti ryt ar poryt, kai čempionatas mums baigsis. Ne tai kad paklausti, bet padėkoti už viską ir papasakoti, kas čia buvo. Gaila, kad sporte taip kartais nutinka, jog sportininkas negali nulemti rezultato.

Kalbėjome apie tai ir prieš čempionatą. Kaip bebūtų, stipriausių teisėjų čia nėra. Galvojome, kad visko gali nutikti, bet kad šitaip... Gaila.

– Ar jums žinomas naujojo FIBA generalinio sekretoriaus Andreaso Zagklio požiūris į jo pirmtako Patricko Baumanno paskelbtą Eurolygos teisėjų blokadą?

– Ne.

– Tai, kad rungtynėms su prancūzais teisėjavę arbitrai buvo nušalinti likusiam čempionatui – savotiška jūsų pergalė?

– Turbūt daugiau jūsų pergalė, nes turėsite ką rašyti. Mums tai nuo to nei šilta, nei šalta. Na, iš kitos pusės, bent jau tiek sureagavo, nubaudė, vadinasi, pripažino, kad klaida buvo.

– Jūsų akimis, teisėjų klaidų lietuvių rungtynėse buvo ir daugiau?

– Iš vietų, kur sėdėjome, taip gerai nesimatė kaip nuo atsarginių suolo. Tų klaidų visada būna, bet yra kiti dalykai. Pavyzdžiui, rungtynėse su Australija „švilpė“ trys Pietų Amerikos teisėjai. Viskas tvarkoje, bet rungtynės – rimtos, su australais žaidžiant visada tokios būna. Jeigu teisėjai tai leidžia, tegul, tada leido. O tada kitos rungtynės su prancūzais, vėl du teisėjai iš Pietų Amerikos, ir nebeleidžia nieko. Žinant tų rungtynių svarbą, galėjo daugiau meilės parodyti parinkdami arbitrus.

Čia tas pats, kaip mums buvo 1995 metų Europos čempionato finale. Čempionatas – Europos, o „švilpė“ NBA teisėjas. Europos čempionate! Kur čia logika? Suprantu, jei švilptų pasaulio pirmenybėse, bet ar čia jose yra bent vienas NBA teisėjas? Europos čempionate yra, o pasaulio – ne.

– Kaip vertinate rinktinės pasirodymą pasaulio čempionate? (pokalbis su A. Saboniu vyko prieš D. Adomaičiui paskelbiant apie pasitraukimą iš rinktinės stratego pareigų)

– Aš galvoju, gerai. Vyrai kovėsi, varžovai nėra silpni. Gaila, kad... turiu eiti (tuo metu baigėsi komandos treniruotė, ir A. Sabonis prisijungė prie tautiečių aikštės centre, kur po kiekvienų pratybų visi rinktinės atstovai sudeda delnus – Krepšinis.lt).


Primename, kad šeštadienio mačą Nankine Lietuvos rinktinė pralaimėjo 75:78 ir prarado galimybes kovoti dėl vietos ketvirtfinalyje.

Galutinė Lietuvos komandos (2 pergalės/2 pralaimėjimai) pozicija L grupėje paaiškės po pirmadienio rungtynių su Dominikos Respublika (2/2), prasidėsiančių 11 val. Lietuvos laiku.

Nugalėję lietuviai kartu su kitomis trečias vietas grupėse užimsiančiomis ekipomis bendroje čempionato lentelėje išsidalins vietas nuo 9-os iki 12-os. Komandos bus išrikiuotos pagal savo pergalių ir pralaimėjimų bei įmestų ir praleistų taškų santykius.

Pralaimėjus tektų tenkintis 13-16 pozicijomis.

Bet kokiu atveju galutinis rezultatas šiame pasaulio čempionate lietuviams bus prasčiausias istorijoje. 1998 ir 2006 metais Lietuvos rinktinė planetos pirmenybėse buvo septinta, 2010-aisiais pelnė bronzos apdovanojimus, o 2014-aisiais užėmė ketvirtą vietą.

Tiesa, šįkart pasaulio čempionate dalyvauja daugiau ekipų nei kada nors anksčiau – 32.

Jau aišku ir tai, kad kelią į 2020 metų Tokijo olimpines žaidynes lietuviams teks skintis per papildomą atrankos turnyrą.

FIBA 2020-ųjų vasarą prieš žaidynes surengs keturis turnyrus, kuriuose dalyvaus po šešias komandas. Olimpinį kelialapį pelnys tik kiekvieno turnyro nugalėtojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (208)