Tapti „tryliktu“ rinktinės žaidėju – tai lyg pusdienį stoviniuoti eilėje prie pasienio punkto ir privažiavus prie užkardo galiausiai susivokti, kad pase nebeturi tuščios vietos antspaudui.

Formaliai Lietuvos komanda šįkart to nelaimingo tryliktojo neturės, tačiau reali situacija – kitokia.

Nors išsiskirti Seule teks išsyk su dviem kandidatais, vienas nežinomasis abejonių nekelia – trečiasis įžaidėjas Žygimantas Janavičius rinktinei pastarosiomis savaitėmis buvo reikalingas tik dėl treniruočių.

Dėl paskutinės vietos galutinėje nacionalinės ekipos sudėtyje vis dar konkuruoja naujokai M. Gebenas ir Arnas Butkevičius, taip pat bandantys klibinti kitus labiausiai perpildytos lengvojo krašto puolėjo pozicijos žaidėjus.

Palankus D. Adomaičio sprendimas didžiausią karjeros šuolį reikštų M. Gebenui: į pasaulio čempionatą Kinijoje šis persikeltų tiesiai iš grumtynių dėl vietos Lietuvos krepšinio lygos (LKL) turnyro lentelės viduryje. Su Utenos „Juventus“ jis neragavo jokio tarptautinių varžybų skonio.

Dėl tos pačios priežasties ir priimti neigiamą atsakymą M. Gebenui galbūt būtų lengviau nei kitiems.

Paskutinių draugiškų rungtynių su Čekija išvakarėse 24-erių 208 cm ūgio žaidėjas Krepšinis.lt teigė nejaučiantis streso dėl to, kokia galutinė sudėtis bus pasirinkta.

„Jaudulio nėra, veikiau smalsumas, kas bus tie dvylika. Jeigu pasirinks mane, šaunu, jeigu ne – padėkosiu už galimybę ir važiuosiu ruoštis sezonui klube. Nebus jokių asmeninių nuoskaudų ar panašiai, nes prieš rinktinės stovyklą mano lūkesčiai nebuvo aukšti“, – neslėpė vidurio puolėjas.

Prieš tai apšilęs kojas pasaulio čempionato atrankoje, šią vasarą jis dalyvavo 7 iš 8 kontrolinių mačų, ir aikštėje praleisdavo vidutiniškai po 11 min., pelnydavo 4 taškus bei atkovodavo 2 kamuolius.

Buvo ir geresnių, ir prastesnių epizodų, buvo ir tokių žaidėjų kaip Willy Hernangomezas ar Bobanas Marjanovičius išrašytų pamokėlių.

O Lietuvos rinktinės treniruotėse pasimokyti M. Gebenas galėjo iš Jono Valančiūno bei Domanto Sabonio.

„Bandau pasisemti kuo daugiau patirties, kuo daugiau klausytis, mokytis iš veteranų, įsidėmėti jų pastabas ir praleisti laiką turiningai. Neabejoju, kad vasara su geriausiais Lietuvos krepšininkais padės mano karjerai“, – įsitikinęs naudingiausias praėjusio sezono LKL žaidėjas.

Nors Lietuvos rinktinė dabar turi tik penkis aukštaūgius, įskaitant Mindaugą Kuzminską, klausimas dėl M. Gebeno atrodo atviras. Kuomet įsižaidė Paulius Jankūnas, D. Adomaitis jį periodiškai mėgino vidurio puolėjo pozicijoje, neaišku, kaip dažnai Kinijoje J. Valančiūnas ir D. Sabonis rungtyniaus kartu, ir kiek – keis vienas kitą.

Praėjusiose draugiškose rungtynėse su Angola M. Gebenas ant parketo praleido jau tik 4 min. dvikovos pabaigoje, bet nesiima vertinti, ar tai – kokios nors reikšmės turintis faktas.

„Nežinai, ar tai buvo ženklas, ar tiesiog tos dienos rotacijos planas. Per daug į tai nebandau gilintis, tik noriu kuo daugiau padėti komandai. Neįsivaizduoju, kas bus „atkabintas“, nenoriu spėlioti“, – gūžčiojo pečiais vilnietis, pernai anapus Atlanto baigęs „Notre Dame“ universitetą.

Kada beprireiktų atsisveikinti su rinktine – prieš ar po čempionato, M. Gebenas teigia pirmiausia pulsiantis skambinti Šarūnui Jasikevičiui.

Aukštaūgis jau pernai priklausė Kauno „Žalgiriui“, bet buvo skolinamas uteniškiams. O šiemet jo laukia debiutas Lietuvos čempionų gretose.

Žalgiriečiai ruoštis sezonui pradėjo praėjusią savaitę.

„Kai neliks nežinios dėl rinktinės, susisieksiu su treneriais ir pasiaiškinsiu, ar man reikės kaip nors individualiai padirbėti, kad galėčiau prisijungti kuo geriau pasiruošęs. O jeigu ne, savaime aišku, keliausiu tiesiai pas juos ir toliau ten treniruosiuosi.

Ar liksiu rinktinėje, ar būsiu „atkabintas“, matau pliusų abiem atvejais. Galiu pratęsti tobulėjimą su „Žalgiriu“ arba gauti dar daugiau patirties su rinktine. Savaime aišku, būtų gaila nenuvykti į pasaulio čempionatą, bet tiesiog nebūtų laiko liūdėti“, – į nemalonią, bet neišvengiamą paskutinę Lietuvos nacionalinės komandos trenerių štabo dilemą dėl sudėties pozityviai žvelgė M. Gebenas.

Tiesa, jei jau jam atsirastų vieta lėktuve į Kiniją, Artūro Gudaičio traumos arčiau rinktinės stumtelėtas vidurio puolėjas nenorėtų ten važiuoti vien kaip perteklinis bagažas.

„Manau, kiekvienas krepšininkas nori turėti šiokį tokį vaidmenį, būti reikalinga komandos dalimi. Savaime aišku, svarbiausia čia – trenerių strategija. Bet kiekvienam sportininkui norisi ne tik simboliškai prisidėti prie pergalių“, – patikino M. Gebenas.

Primename, kad su Čekija D. Adomaičio auklėtiniai žaidimą styguos antradienį, nuo 12 val. Lietuvos laiku.

Čempionatas Kinijoje startuos rugpjūčio 31 d., Lietuvos ekipa jį pradės H grupėje su Australija, Kanada ir Senegalu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)