Jau pirmoje atakoje Jonas Valančiūnas atidarė šios vasaros Lietuvos rinktinės taškų sąskaitą – atsilošęs įmetė dvitaškį iš vidutinio nuotolio. Bet pagreitėjus žaidimo tempui „išlindo“ brokas po sunkių fizinių treniruočių: nors yra patikimas metikas, JV prametė abu baudų metimus, Artūras Milaknis pro šalį prašovė atakuodamas iš toli, o Mindaugas Kuzminskas – net iš po krepšio.

Ant savęs supykęs „Knicks“ puolėjas trenkė kamuolį į parketą. Netrukus savo klaidą puolėjas ištaisė pataikydamas tritaškį bei varžovui išrašęs bloką, o greitą ataką elegantišku dėjimu užbaigęs Edgaras Ulanovas išlygino rezultatą (7:7).

Pamažu žaidimo ritmą pajutę lietuviai ėmė didinti atotrūkį – vaizdo aikštėje nesugadino ir nuo suolo pakilę rinktinės kandidatai: „atsidarė“ ir Artūras Gudaitis, ir Eimantas Bendžius, ir Deividas Gailius, o antrame kėlinyje tinklelį pirmą kartą skrodė ir Martyno Gecevičiaus iš trijų taškų zonos išmestas kamuolys.

Dar daugiau energijos į žaidimą įnešė pagrindiniu šio vakaro įžaidėju buvęs Lukas Lekavičius – vikriojo gynėjo slalomas lenkų baudos aikštelę kaip reikiant ištampė jų gynybą, o tuo pasinaudojęs J. Valančiūnas pelnė du taškus su pražanga, o jau kitoje atakoje pasismagino dėjimu iš viršaus (29:15).

Prieš ilgąją pertrauką 8 taškų pranašumą turėję mūsiškiai įkrito į duobę, o krepšį „atrišę“ lenkai truktelėjo į priekį ir privertė D. Adomaitį prašyti minutės pertraukėlės. Ji padėjo kiek pristabdyti svečių puolimą, tačiau patiems lietuviams krepšį atakuoti sekėsi itin prastai: metimai pro šalį skriejo net iš idealių padėčių – štai Jonui nepavyko įkrauti iš viršaus.

Apskritai, mūsiškių žaidime kuriam laikui įsivyravo šioks toks chaosėlis, kurį idealiai iliustravo ataka trečio kėlinio pabaigoje. Kamuolį perėmęs Mindaugas Girdžiūnas vos jo nepametė nurūkęs į greitą puolimą. Vis tik fortūnos dėka kamuolys atsidūrė E. Bendžiaus rankose. Tačiau ir jam nepavyko atlikti dėjimo.

Bet ataka tuo nesibaigė. Kamuolį atkovojęs Rokas Giedraitis prametė iš po krepšio ir bandė jį išsaugoti komandos draugų rankose. Tačiau atlikto perdavimo E. Bendžius nepagavo, nes parkrito ant parketo. Galiausiai kamuolys išriedėjo už aikštės ribų ir atiteko varžovams.

„Kokia mūsų fizinė energija buvo pirmame ketvirtyje ir antroje pusėje – visi matė, kad buvo didelis skirtumas. Esant nuovargiui mes ir sulėtėjome, ir mūsų sprendimai pasidarė prastesni. Tačiau mes žinome, kodėl taip yra. Bet aš žaidėjams sakiau, kad negali būti tokių situacijų, kai kamuolys ant žemės ir ant jo griūna lenkai, o mes atsistoję žiūrime. Būtent čia negali nuovargis galvoje persiduoti į blogus sprendimus“, – dvi skirtingas Lietuvos komandas apžvelgė specialistas.

Lenkai mūsiškius vijosi, vijosi ir galiausiai ketvirto kėlinio pradžioje pavijo, o jam įpusėjus – ir netgi atsidūrė priekyje (47:49). Ir nors čia pat A. Gudaitis išlygino rezultatą, netrukus jį vėl svečių naudai persvėrė sudėtingą tritaškį pataikęs Mateuszas Ponitka.

„Man reikia pasižiūrėti į dėl vietos konkuruojančius žaidėjus, kaip jie reaguoja ekstremaliose situacijose: ar jis gali būti žaidėjas, galintis pakeisti rungtynių ritmą. Ir būtent tokiose situacijoje žaidėjai man duoda atsakymus. Mano darbas yra suteikti jiems galimybę, o jie man turi suteikti atsakymus“, – sprendimą net ir sunkiu metu remtis ne pagrindiniais auklėtiniais aiškino D. Adomaitis.

Vis tik nesėkme debiutuoti ir savos publikos nuliūdinti nenorėjęs D. Adomaitis į kovą vėl išleisti nusprendė L. Lekavičių ir M. Kuzminską.

Netrukus A. Gudaitis baudų metimais sugrąžino Lietuvos rinktinei persvarą, o jį pakeitęs JV įvertė dvitaškį iš po krepšio. Ir nors lenkai dar spardėsi, tačiau pergalė liko lietuvių kišenėje – 59:58.

„Po tokių pergalių ir rungtynių gali daryti žymiai geresnes išvadas ir geresnę analizę nei po lengvai laimėtų ar daug pralaimėtų. Vyrams dėl kovos priekaištų neturiu. Kol turėjo energijos, tol viskas buvo tvarkoje. Tačiau tie dalykai puolime, ypač pataikymo procentas, mes žinome, kodėl taip yra. Pataikymas dar ateis, – į 28 procentų taiklumą iš žaidimą ranka numojo treneris.

– Toks visada būna pirmųjų rungtynių efektas. Pirmoje rungtynių pusėje prametėme 11 baudų – čia yra psichologija. Taip, žaidėjai stengiasi, jie nori viską padaryti kuo geriau, bet paprasčiausiai persistengia. Mūsų sprendimą turi būti geresnį, ypač kai esame pavargę. Turi būti balansas tarp greito žaidimo ir jo sulėtinimo, kada reikia. Antra banga šiandien truputį šlubavo.“

Rezultatyviausias mūsiškių gretose su 14 taškų buvo JV, 11 pridėjo A. Gudaitis, 9 – rinktinės debiutantas E. Bendžius. Bet į šiuos skaičius D. Adomaitis didelio dėmesio neketina kreipti.

„Šiuo momentu nereikia išskirti žaidėjų, nes dabar žiūrime bendrą paveikslą. Po šių rungtynių turėsime namų darbų, kuriuos reikės padaryti“, – kalbėjo jis.

Šiam mačui rinktinės vairininkas buvo užregistravęs 13 krepšininkų, tačiau ant parketo nepasirodė Martynas Sajus, o ir Adas Juškevičius žaidė tik 7 minutes. Tiesa, jiems dar nevertėtų nuleisti nosių, nes šeštadienį laukia dar vienerios rungtynės – finalinė turnyro Klaipėdoje kova prieš Gruzijos krepšininkus.

„Rytoj bus truputį kita rotacija – savus šansus galės išnaudoti kiti žaidėjai“, – pabrėžė D. Adomaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)