Lietuvos rinktinei Kinijoje nepavyko rasti tiesiausio kelio į gretimą Japoniją, todėl teks sukti platų lanką.

Į pasaulio čempionato ketvirtfinalį nepatekę lietuviai nebepretenduoja į du Europai skirtus tiesioginius olimpinius kelialapius, kita vertus, jau yra garantuoti dėl vietos papildomose atrankos varžybose.

FIBA 2020-ųjų vasarą prieš žaidynes surengs keturis turnyrus, kuriuose dalyvaus po šešias komandas. Olimpinį kelialapį pelnys tik kiekvieno turnyro nugalėtojai.

Į atrankos varžybas pateks 16 geriausių planetos čempionato komandų, kurioms nepavyko laimingo bilieto ištraukti jau Kinijoje. Dar po dvi ekipas iš kiekvieno kontinento pakvies pati FIBA.

LKF norėtų priimti vieną iš turnyrų „Žalgirio“ arenoje.

„Žaisdami namuose galbūt turėsime geresnį šansą. O jeigu patektume į žaidynes, irgi niekur keliauti nebereikėtų, iškart būtų galima ruoštis olimpiadai. Palyginkite, koks būtų skirtumas, jei tektų žaisti kur nors Amerikoje – kokios ilgos būtų kelionės, aklimatizacija ir visa kita“, – Krepšinis.lt kalbėjo LKF prezidentas Arvydas Sabonis.

Bet trukdžių kyla dar net nesusidūrus su konkurentais, kurie, skatinami panašių motyvų, taip pat pretenduos į teisę dėl olimpinio kelialapio kovoti savoje teritorijoje.

Oficialiai nustatytas mokestis, kurį šeimininkai turės atskaičiuoti FIBA, yra 2,3 mln. eurų.

Bet tai – tik minimali suma. FIBA „nedraudžia“ pasiūlyti daugiau pinigų, tad galiausiai atrankos šeimininkų rinkimai virsta savotišku aukcionu, kuriame lemiamas rodiklis – aukštesnė kaina.

LKF skaičiuoja, jog gali prireikti 3 mln. eurų, nors, neoficialiomis žiniomis, prieš 2012 metų Londono olimpines žaidynes Venesuela FIBA į Karakasą priviliojo ant stalo metusi dar daugiau – 5 milijonus.

Kol kas federacija nesikonsultavo su šalies Vyriausybe dėl šios galimybių skirti paramą turnyrui. Bet prašyti biudžeto lėšų neišvengiamai reikėtų, nes pati LKF panašių finansinių išteklių neturi.

Pateikti paraišką FIBA reikia iki spalio pabaigos. Vien šis pirmasis žingsnis kainuos 25 tūkst. Šveicarijos frankų (23 tūkst. eurų), kurie nebus grąžinti net tuo atveju, jei paraiška nelaimės.

Be to, šeimininkai turės prisiimti kitus varžybų vykdymo kaštus.

FIBA sprendimą, kur rengti turnyrus, priims kitų metų kovą. Varžybos vyks birželį, o vos po kelių savaičių startuos Tokijo olimpinės žaidynės, kurias Japonijos sostinė priims liepos 24 – rugpjūčio 9 dienomis.

Olimpiadoje dalyvaus 12 komandų, tarp jų – šeimininkai japonai. Septyni kelialapiai bus išdalinti šiame pasaulio čempionate. Po du atiteks geriausiai pasirodysiančioms Europos ir Pietų bei Šiaurės Amerikos komandoms. O Azijos, Okeanijos ir Afrikos žemynų atstovai, keliausiantys į žaidynes, jau aiškūs. Tokijui gali ruoštis Iranas, Australija ir Nigerija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (268)