„Kaip ir esame krepšinio šalis, nes tai – mūsų populiariausias sportas. Bet rezultatų norėtųsi geresnių. Ačiū Dievui, kad šią vasarą bent jaunimas kažką laimėjo. Gal ateina gera karta... Nors ir šita karta yra nereali.

Bet reikia kalbėti apie ispanus. Berods aštuoni žaidėjai pasikeitę, ir jie vis tiek įrodė savo. Įrodė, kad nepaisant visko, jie yra krepšinio šalis. Ir jie labai moka žaisti lemiamas rungtynes. Ko, deja, nemokame mes“, – kalbėjo M. Kuzminskas.

Taip 32-ejų puolėjas atsakė į Delfi klausimą, ar Lietuvos krepšinis praranda tarptautines pozicijas – skaičiuojant tiek Europos, tiek pasaulio čempionatus, lietuviai trečią kartą iš eilės nesugebėjo patekti į stipriausių aštuonetą. Be to, praleido ir Tokijo olimpines žaidynes.

Šįkart kelią užkirto iš pagrindų atsinaujinusi Ispanijos rinktinė.

Šeštadienį pagrindinį rinktinės taraną puolime Joną Valančiūną anksti pristabdė asmeninės pražangos, bet trispalvė kaip estafetėje keliavo iš vieno lietuvio į kito rankas: paeiliui ją nešė Marius Grigonis, Lukas Lekavičius, Rokas Jokubaitis, Domantas Sabonis, M. Kuzminskas.

Įpusėjus antram ketvirčiui veržtis į priekį pradėję Kazio Maksvyčio auklėtiniai neatrodė kaip komanda, kurios atakas dažniau užbaigia klaidos nei rezultatyvūs perdavimai – nors būtent tai fiksavo rungtynių protokolas (atitinkamai 20 ir 14).

25-ą min. persvara buvo jau dviženklė, bet taikiklį pasireguliavus Lorenzo Brownui (28 taškai, 8 rezultatyvūs perdavimai) ir plušant broliams Hernangomezams ispanai puolė vytis.

Ne pėsčias buvo ir kurtinančiu švilpimu Lietuvos gerbėjų „Mercedes-Benz“ arenoje sutiktas „La Familia“ kapitonas Rudy Fernandezas.

38-ą min. rezultatas jau buvo lygus 78:78, ir ispanai netrukus turėjo visas galimybes sulig ketvirto kėlinio sirena užbaigti Lietuvai čempionatą.

Pratęsimą išplėšė Ignas Brazdeikis, pirma paleidęs taiklų tritaškį, o paskutinę sekundę pirštų galais pataisęs R. Jokubaičio metimą.

Nepaisant euforijos tribūnose ir emocijų pliūpsnio aikštėje, įpusėjus papildomam laikui Ispanija vėl kontroliavo įvykius (95:88), o situaciją dar apsunkino M. Grigonio trauma.

L. Lekavičius ir I. Brazdeikis gaivino viltį tolimais metimais, bet teisėjai, panašiai kaip pirmame aštuntfinalyje tarp Prancūzijos ir Turkijos, itin priekabiai traktavo taktinę I. Brazdeikio pražangą likus žaisti pusę minutės, įvertindami ją kaip nesportinę.

Ispanai jau galėjo šokinėti iš laimės – pergalė buvo jų kišenėje.

„Neatkovojome kamuolių, praleidome L. Browno metimų, kuriuos turėjome sustabdyti. Nežinau, kodėl taip, tiesiog nežinau“, – galvą purtė 15 taškų ir 9 atkovotais kamuoliais pasižymėjęs D. Sabonis.

„Liūdna labai... Blemba, tokia chebra... Nežaidėme blogai, bet nėra jokių pasiteisinimų, kad pralaimėjome. Vėl neatsikovoti kamuoliai, klaidos. Bet čia jau lendame į detales“, – atsiduso rezultatyviausiai (18 taškų) komandos gretose žaidęs M. Kuzminskas.

– Kokia jūsų nuomonė dėl paskutinės nesportinės pražangos?Delfi paklausė M. Kuzminsko

– Būnant aikštėje labai sunku pamatyti. Būdamas teisėju, aš neskirčiau nesportinės, jei būtų nors kiek abejonių – leisčiau komandoms pačioms išsiaiškinti laimėtojus. Bet tikrai nemanau, kad šiandien būtų galima kaltinti arbitrus.

– Kaip manote, kodėl per visą čempionatą rinktinė taip ir neišmoko žaisti rungtynių pabaigų?

– Nežinau. Gal viena iš priežasčių yra tai, kad esame jauna komanda. Bet čia – tik pasiteisinimas. Šiaip juk visi žaidžia aukščiausiame lygyje, pradedant nuo pačių jauniausių. Visas tas rungtynes turėjome „uždaryti“. Nėra ko kaltinti.

– Šiandien labai trūko J. Valančiūno. Jūsų nuomone, kas jam nutiko?

– Prisirinko pražangų, išsimušė iš ritmo. Ispanai – protinga komanda, geras treneris. Pasiruošė taktiškai kaip reikiant, pavyzdžiui, kaip dengė M. Grigonį – vienas lakstė su juo, kiti gynėsi aikšte.

– Ar nebuvo kam sulaikyti L. Browno, kai pražangos eliminavo Arną Butkevičių?

– Kaip matėte, visiems jį sunku sulaikyti.

– Kokiu žodžiu apibūdintumėte visą čempionatą?

– Nuviliantis. Daugiau nėra ko pasakyti. Žaidėme neblogai, bet kas iš to – važiuojame namo. Labai primena 2017 metus, kuomet irgi žaidėme gerai ir pralaimėjome. Turbūt geriau atvirkščiai: žaisti blogai ir kažką laimėti.

– Ko trūksta, kad rezultatai būtų geresni, ar reikia kokių nors pokyčių, pavyzdžiui, trenerių štabe?

– Ne, baikite. Kaip sakiau, žaidimas nebuvo blogas. Kartais trūksta sėkmės, kartais vieno atkovoto kamuolio, kartais vieno metimo, susikalbėjimo gynyboje. Esame lietuviai, galime lietuviškai susikalbėti... Bet to labai trūko.

Rungtynes stebėjusioje minioje buvo ir Vokietijos krepšinio legenda Dirkas Nowitzkis.

Tai buvo dvylikta komandų tarpusavio akistata svarbiausiuose krepšinio turnyruose: vos dukart laimėjusiai Lietuvai ispanai lieka neįveikiami nuo pat 2010 metų pasaulio čempionato.

Į pajėgiausių aštuntuką Europos čempionate lietuviai nepateko antrą kartą iš eilės – 2017 metais Dainiaus Adomaičio treniruota komanda finišavo devinta. Tokią pačią poziciją ji užėmė ir 2019-ųjų pasaulio pirmenybėse.

Lietuva ir Ispanija du kartus tikrinosi jėgas ir prieš turnyro pradžią, tuomet tiek svečiuose, tiek namuose nugalėjo K. Maksvyčio auklėtiniai.

Ketvirtfinalyje antradienį Pirėnų pusiasalio atstovai žais su Suomijos ir Kroatijos poros nugalėtojais.

Primename, kad pirmame etape ispanai (4/1) laimėjo A grupės varžybas, lietuviai B grupėje liko ketvirti (2/3).

Europos čempionato aštuntfinalis: Lietuva - Ispanija. Rungtynių statistika.

Kitų šeštadienio aštuntfinalių rezultatai

Prancūzija – Turkija 87:86 (18:11, 25:24, 6:22, 28:20, 10:9)

Slovėnija – Belgija 88:72 (24:19, 20:22, 19:19, 25:12)

Vokietija – Juodkalnija 85:79 (19:10, 29:14, 19:26, 18:29)

Sekmadienį vyksiantys aštuntfinaliai

Ukraina – Lenkija

Suomija – Kroatija

Serbija – Italija

Graikija – Čekija

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)