Lietuvos rinktinę šiame mače tenkins tik pergalė – nesėkmės atveju, likęs susitikimas su Dominikos Respublika pirmadienį gali būti tik formalumas. O nugalėję varžovus lietuviai išsaugotų geras galimybes prasibrauti į čempionato ketvirtfinalio etapą.

Esamoje situacijoje ramūs toli gražu nėra ir prancūzai, kuriems kluptelėjimas šeštadienio susitikime gali atsiliepti labai skaudžiai. Ir ilgametis Prancūzijos rinktinės treneris Vincentas Collet neslepia, kad Nankine jo komandos laukia kur kas rimtesni iššūkiai nei pirmojo etapo L grupėje Šendžene.

Nors pačiose pirmose rungtynėse tik vargais negalais 78:74 palaužė vėliau fiasko patyrusius vokiečius, kitus savo varžovus „Les Bleus“ dorojo kaip šiltą vilną. Jordanija buvo sutriuškinta 103:64, į antrąjį etapą taip pat iškopusi Dominikos Respublika – 90:56.

„Faktas, kad pirmame etape ne visos komandos buvo tolygaus pajėgumo. Dabar mes turime visai kitą situaciją – pajėgias Lietuvą ir Australiją. Šis savaitgalis atsakys į daugelį klausimų. Tačiau aš galiu pasidžiaugti, kad mūsų sportinė forma vis gerėja“, – mačo su Lietuvos rinktine išvakarėse kalbėjo V. Collet.

56-erių prancūzas – vienas iš ilgiausiai prie tos pačios rinktinės vairo dirbančių krepšinio specialistų visame čempionate. Treniruoti savo šalies komandą V. Collet pradėjo dar 2009-aisiais – nuo tada pasikeitė visa Prancūzijos krepšininkų karta.

Su nacionaline komanda atsisveikino jos ilgametis lyderis ir superžvaigždė Tony Parkeris, profesionalaus krepšininko karjerą baigė ir kitas legenda tapęs prancūzas Borisas Diaw, šiuo metu esantis prancūzų ekipos delegacijos nariu.

Nepaisant to, ir naujų žvaigždžių, ir patyrusių krepšininkų prancūzams netrūksta: ekipos sudėtyje yra net 5 kitą sezoną NBA lygoje žaisiantys krepšininkai – Evanas Fournier, Frankas Ntilikina, Vincentas Poirier, Rudy Gobertas ir komandos kapitono pareigas einantis senas geras lietuvių pažįstamas Nicolas Batumas. Dar viena išskirtinė figūra tarp prancūzų – Eurolygos superžvaigždė ir čempionas Nando De Colo. Komandos gretose yra ir buvęs žalgirietis Axelis Toupane'as.

„Vilkėti mėlynus rinktinės marškinėlius mūsų šalies žaidėjams visada yra didžiulė garbė, – faktu, kad geriausi šalies krepšininkai neatsisako padėti nacionalinei komandai, pasidžiaugė V. Collet. – Ši komanda yra labai gerų bičiulių kompanija, lyg vieningas kumštis. Tačiau tai tuo pačiu yra ir naujas kolektyvas, nebeturintis savo legendinių vedlių. Šį kolektyvą dar reikia sulipdyti, su juo dar nieko nenuveikėme, todėl žaidėjai yra labai motyvuoti.“

V. Collet su ankstesnės kartos prancūzų rinktine lietuvius yra nuskriaudęs ne vieną ir ne du kartus.

2015-aisiais jis Europos čempionato finale skaudžiai nubaudė Jono Kazlausko vadovaujamą kariauną, dar prieš metus Ispanijoje iš jos rankų išplėšęs ir pasaulio čempionato bronzos medalius. Sėkmingas akistatas su lietuviais treneris prisimena labai gerai, tačiau jo atmintyje yra įstrigęs ir dar vienas specifinis niuansas, susijęs su Lietuva.

„Žinoma, man smagu prisiminti 2015-ųjų finalą, smagu atsiminti ir 2011-uosius, kai čempionatas vyko Lietuvoje ir mes įveikėme šeimininkus. Tačiau aš atsimenu ne tik rungtynes. Visą gyvenimą aš atsiminsiu ir Lietuvos himną“, – apie tai, kad didžiulį įspūdį jam padarė sirgalių giedama „Tautiška giesmė“, kalbėjo V. Collet.

Paklaustas, ar ryškiausiomis žvaigždėmis Lietuvos rinktinės gretose jis laiko Joną Valančiūną ir Domantą Sabonį, V. Collet pradėjo vardinti kitų krepšininkų pavardes.

„Taip, tie vyrai galingi ir įspūdingi, bet jūs turite ir kitų žaidėjų. Marius Grigonis šį sezoną demonstruoja puikią formą, Edgaras Ulanovas taip pat yra labai geras krepšininkas, užaugo pajėgi nauja karta. Lietuvių komanda yra gerai sukomplektuota ir, kas rytoj laimės, pasakyti labai sunku. Faktas toks, kad laukia fizine jėga paremtas ir intriguojantis krepšinis“, – tvirtino prancūzas.

Treneris šyptelėjo išgirdęs klausimą apie tai, ar seks australų pavyzdžiu ir nuo pirmųjų rungtynių minučių aikštėje bandys „dusinti“ pagrindinį lietuvių įžaidėją Mantą Kalnietį.

„Žinome, kad Mantas lietuviams yra labai svarbus. Žinoma, kad jį spausime, bet juk niekada nežinai. Visi jį spaudžia jau dešimtmetį, bet jis vis tiek atlieka gerą darbą“, – teigė V. Collet, lietuvį savo akimis ne kartą stebėjęs ir praėjusį sezoną Prancūzijos lygoje – Mantas vilkėjo Vilerbano ASVEL marškinėlius, o pats treneris stovėjo prie Strasbūro SIG ekipos vairo.

Rungtynės tarp Lietuvos ir Prancūzijos šeštadienį prasidės 15.00 val. Anksčiau tarpusavyje jėgas išbandys Dominikos Respublika ir Australija – šios rungtynės prasidės 11.00 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)