Galutinė rinktinės sudėtis paskelbta po dvikovos su Čekijos nacionaline ekipa. Vietos joje neliko įžaidėjui Žygimantui Janavičiui ir vidurio puolėjui Martinui Gebenui, kurie abu buvo neregistruoti ir paskutiniam draugiškam jėgų patikrinimui.

Tai reiškia, kad Kinijoje lietuviai turės du naujokus, debiutuosiančius tokio rango turnyre: Roką Giedraitį ir A. Butkevičių.

Pastarasis iškart po rungtynių su čekais interviu Krepšinis.lt davė dar nežinodamas, ką pasirinks treneriai.

„Nelabai mėgstu vertinti savo žaidimo, bet manau, kad iš savo pusės padariau viską, ką galėjau. Ar to užteko, ar neužteko – nežinau“, – sakė 26-erių puolėjas.

Antradienį Seule jis per 9 minutes pelnė 5 taškus, atkovojo 3 ir perėmė 1 kamuolį.

Korėjietiškame rungtynių protokole yra egzotiška skiltis – „good defence“ (išvertus iš anglų kalbos – gera gynyba). Kad ir ką konkrečiai šioje statistikos grafoje fiksuotų vietinis sekretoriatas, ties A. Butkevičiaus pavarde įrašytas skaičius 2 yra didžiausias tarp komandos draugų.

Ir tai atspindi D. Adomaičio nuomonę apie Vilniaus „Ryto“ atstovą, sugebėjusį įsiterpti į rinktinės dvyliktuką greta kitų lengvojo krašto puolėjų Edgaro Ulanovo ir Jono Mačiulio, šioje pozicijoje žaisti galinčių R. Giedraičio ir Mindaugo Kuzminsko.

„Pastebėjome, kad kai Arnas išeina į aikštę, rinktinės žaidimo kreivė kyla aukštyn. Energingas, agresyvus, labai tinkantis vienai mūsų naudojamai gynybos sistemai – Arnas gerai atlieka savo vaidmenį ir dar kitus ištraukia. Dėl to jis ir nusipelnė vietos dvyliktuke“, – komentavo strategas.

Regis, užsitarnauti trenerio pasitikėjimą A. Butkevičiui buvo lengviau nei visai komandai pergalingai baigti pasiruošimą planetos pirmenybėms.

Lietuvos rinktinės sudėtis FIBA 2019 pasaulio čempionatui

Po keturių triuškinančių pergalių iš eilės Čekijos ekipa palaužta tik atkaklaus mūšio kulminacijoje nusišypsojus sėkmei rezultatu 82:79.

Lietuviai taip ir neišsigydė Seule prikibusio simptomo silpnai pradėti rungtynes, leisdami čekams laimėti pirmą kėlinį 22:14.

Tik, kitaip nei ankstesniuose mačuose, šįkart lengvai perimti iniciatyvos niekas neleido.

Pirmas 5 antro ketvirčio minutes netikėtu puolimo lyderiu tapusio Renaldo Seibučio vedami lietuviai laimėjo 14:5 ir pasivijo varžovus, o vėliau jau virė kautynės taškas į tašką.

Kokybišką krepšinį žaidusi Čekijos rinktinė su Lietuvos ekipa grūmėsi kaip lygus su lygiu: neblogai pataikė, protingai gynėsi. Daug vargo aktyvios čekų pagalbos vienas kitam pridarė Jonui Valančiūnui, trečiame kėlinyje tris kartus iš eilės nesugebėjusiam numesti kamuolio laisviems komandos draugams. Prieš tai sunkiai vidurio puolėjo pozicijoje jautėsi ir tuščiais šoviniais šaudęs Domantas Sabonis.

Kita vertus, D. Adomaičiui stengiantis tolygiai padalinti minutes aikštėje, į žaidimą buvo įtraukti ir taškais pasižymėjo visi krepšininkai, įskaitant po skrandžio uždegimo atsigavusį Marių Grigonį, kurio sąskaitoje – 4 taškai.


Likus žaisti 2 min. iki mačo pabaigos čekai pirmavo 79:75, tuomet tritaškį pataikė Jonas Mačiulis, baudų metimus – Mantas Kalnietis, o po to – ir D. Sabonis.

Ir nors leido oponentams per kelias sekundes surengti ataką, pasibaigusią išlyginti santykį galėjusiu, bet tikslo nepasiekusiu Tomašo Satoransky tritaškiu, lietuviai šventė pergalę, pasiektą mažiausiu skirtumu šią vasarą.

„Čekija – gera komanda, turinti gerų ir patyrusių žaidėjų. Jie demonstruoja protingą krepšinį, sugeba išnaudoti klaidas, iškart baudžia.

O mūsų pusėje vėl buvo nemažai klaidų tiek ginantis, tiek puolant. Šiandien šiek tiek atsakingiau elgėmės su kamuoliu, bet gindamiesi neįvykdėme to, ką buvome sutarę. Tai virto nedengiamais čekų metimais, kurių nemažai jie pavertė taškais. Už tai ir rezultatas – toks slidus“, – analizavo A. Butkevičius.


Įveikusi Čekijos krepšininkus, Lietuvos rinktinė tapo keturių komandų kontrolinio turnyro Seule nugalėtoja. Prieš tai tiek lietuviai, tiek čekai pranoko šeimininkę Pietų Korėją ir Angolą.

Pasirengimo ciklą D. Adomaičio auklėtiniai baigė iškovoję 6 pergales iš 9 galimų ir trečiadienį persikels į Donguaną.

Čempionatas Kinijoje startuos rugpjūčio 31 d., Lietuvos ekipa jį pradės H grupėje su Australija, Kanada ir Senegalu.

Savo ruožtu, pirmą kartą po Čekoslovakijos iširimo į planetos pirmenybes iškopę čekai kovos E pogrupyje su titulą ginsiančia JAV, Turkija ir Japonija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)