„Riba tarp pergalės ir pralaimėjimo lemiamose rungtynėse yra labai siaura. Tai yra detalė. Kartais tai priklauso nuo varžovo, o kartais ir nuo arbitro“, – prieš keletą dienų duodamas interviu Ispanijos žiniasklaidai sakė šios šalies rinktinės treneris Sergio Scariolo.

Įprastai iki atkrintamųjų varžybų niekas pernelyg nekreipia dėmesio į arbitrų kvalifikaciją, tačiau akivaizdu, kad karas tarp Eurolygos ir FIBA persikėlė net į Europos čempionatą.

Iš 29 Europos čempionate dirbančių teisėjų 5 neturi tokio rango varžybų patirties. Tai bulgaras Martinas Horozovas, serbas Saša Maričičius, japonas Takaki Kato, rusas Aleksejus Davydovas ir juodkalnietis Radomiras Vojinovičius.

Dauguma kitų taip pat nepriskiriami Europos teisėjų elitui. Pavyzdžiui, latvis Arnis Ozolas nebuvo paskirtas teisėjauti jokiam rimtesniam turnyrui nuo pat 2005-ųjų Europos čempionato.

Tuo metu viso Eurolygos teisėjų elito FIBA organizuojamame Europos čempionate nėra.

Turnyre nedirba tokie savo amato meistrai kaip italas Luigi Lamonica, portugalas Fernando Rocha, vokietis Robertas Lottermoseris, latvis Olegas Latiševas, ispanas Danielis Hierrezuelo, slovėnas Damiras Javoras, serbas Milivoje Jovičius ir ukrainietis Borisas Ryžikas.

Paradoksalu, kad visi šie elitiniai arbitrai dirbo 2017-ųjų Eurolygos finalo ketverto varžybose, tačiau geriausioms Senojo žemyno rinktinėms neteisėjauja – apie absurdišką situaciją dėl pasaulio čempionato atrankos varžybų (jos vyks Eurolygos sezono metu ir geriausi Europos žaidėjai savo rinktinėms atstovauti negalės) po rungtynių su Lietuva prakalbo ir italų treneris Ettore Messina.

Ispanų portalo AS duomenimis, tokia situacija susiklostė būtent dėl užsitęsusio konflikto tarp FIBA ir Eurolygos, kuris nuolat eskaluojamas ir čempionato metu.

Nors didesnių skandalų pirmenybėse kol kas išvengta, nėra abejonių, kad artėjant atkrintamosioms varžyboms kur kas didesnė įtampa kris ir ant arbitrų pečių, o mažiau patyrę krepšinio teisėjai su ja gali ir nesusitvarkyti.

Tarp Europos krepšinio čempionato arbitrų yra ir vienas lietuvis – Tomas Jasevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)