Žinoma, tam reikia, kad J. Jocytės žvaigždė nebūtų vienadienė, o pagrindo tuo tikėti yra.

Trylikametė visai Lietuvai apie save pranešė Skopjėje vykusiame Europos jaunių merginų (iki 16 metų) čempionate, kur su šalies rinktine stebuklingai nužygiavo iki pat didžiojo finalo, o jame tik per plauką liko be aukso medalio ir MVP titulo.

Tačiau ir sidabras sukėlė tikrą euforiją tiek pačioms krepšininkėms, tiek ir jų pasakišką odisėją sulaikiusiems kvapą stebėjusiems lietuvių žiūrovams. Jie gausiai rinkosi sutikti į Vilnių grįžusių naujųjų šalies krepšinio herojų, pagrindinė kurių – net trejais metais jaunesnė už daugelį varžovių J. Jocytė, kuri viso turnyro metu metė po 20 taškų, o finale apskritai įskraidino net 33-is.

Justė, kaip ir Audronė Zdanevičiūtė, ne tik pateko į simbolinį Europos pirmenybių geriausių žaidėjų penketą, bet ir tapo pačia rezultatyviausia viso turnyro krepšininke. Tris dvigubus dublius pasiekusi J. Jocytė pagal naudingumo balus nusileido tik rusei Anastasijai Kosu, kuriai ir atiteko MVP titulas.

Kairiarankės J. Jocytės žaidimas, kažkuo primenantis Toni Kukočiaus ar net Jameso Hardeno stilių, nepaliko abejingų ne tik tarp paprastų gerbėjų, bet ir tarp krepšinio veikėjų.

Agentai nesnaudžia

Pernai vaikinų 16-mečių rinktinei vadovavęs treneris Tomas Purlys Justės pasirodymą Skopjėje stebėjo atvira burna.

„Apie ją teko ne vieną kartą girdėti ir prieš tai, nes ji nuolat buvo geriausia Moksleivių krepšinio lygos (MKL) mėnesio žaidėja. Bet tai, ką aš pamačiau Europos čempionato finale... visą laiką buvau išsižiojęs žiūrėdamas į jos žaidimą ir gerėdamasis juo. Taip gerai žaidžiančio jauno krepšininko – nesvarbu, berniuko ar mergaitės – aš dar nesu matęs.

Jos sprendimai aikštėje, kūno kalba tiek gynyboje, tiek puolime, koncentracija, šaltakraujiškumas, nepanikavimas. Jūs pažiūrėkite, kokius metimus ji atlieka! Aš nenoriu nieko prikalbėti, nes jai, aišku, po poros mėnesių bus dar tik 14 metų, bet kol kas aš tokio talento mergaičių krepšinyje nesu regėjęs.

Pavyzdžiui, Rusijos komandos lyderė, kuri finale taip pat pelnė daug taškų ir tapo turnyro MVP, Anastasija Kosu yra anksti subrendusi žaidėja, beveik viską daranti per savo fizinį pranašumą prieš bendraamžes. Persikėlus į moterų krepšinį jai bus daug sunkiau, nes ta jėga susilygins su varžovių.

O J. Jocytė aikštelėje daro viską, turi ūgį ir fizines savybes. Kas svarbiausia, kad ji labai puikiai jaučia ir skaito žaidimą, turi be galo gerą jo supratimą. Tai yra labai labai džiugu. Pagaliau mes matome prošvaistes moterų krepšinyje“, – trina rankomis jis.

Paklaustas, kas dabar yra svarbiausia kalbant apie J. Jocytės karjeros perspektyvas, T. Purlys išskyrė trenerio ir komandos pasirinkimą bei užsiminė apie tai, kad aplink 13-metę jau sukasi agentų pasiutpolkė.

„Teko girdėti, kad agentai jau verbuoja. Labai svarbu, kad ji pasirinktų tinkamą komandą, trenerį ir pati toliau daug dirbtų bei neprarastų profesionalaus požiūrio“, – teigė Sostinės krepšinio mokyklos strategas.

Savo susižavėjimo J. Jocytės talentu neslėpė ir buvęs vyrų rinktinės puolėjas Virginijus Praškevičius, kurio karjera kilo net iki NBA lygos.

„Tokios žaidėjos aš net neatsimenu. Moterų krepšinis Lietuvoje visada būdavo truputį šone ir aš pats jo nelabai sekdavau, o dabar pirmą kartą žiūrėjau jaunučių merginų pusfinalį ir finalą. Justės talentas tikrai paliko didžiulį neišdildomą įspūdį.

Bet noriu ne tik ją paminėti. Visa komanda ir visos merginos, aš tikiuosi, toliau taip žingsnis po žingsnio tobulės, nesustos ir pagaliau išsklaidys tuos debesis moterų krepšinyje. Kažkada turėjome gerą rinktinę, bet ji dingo. Jeigu turėtume pajėgias vyrų ir moterų krepšinio komandas, per olimpines žaidynes žiūrėtume du kartus daugiau TV“, – šypsosi 2003-iųjų Europos čempionas.

Gimė JAV, nugali net vaikinus ir svajoja apie WNBA

„Tai ne vien mano nuopelnas, tai visos komandos pasiekimas. Tik širdyje tikėjome, kad galime iškovoti medalį ar kelialapį į pasaulio čempionatą, tačiau svajonės išsipildė. Esame tikra šeima ir dabar bus sunku išsiskirti“, – kuklinosi Vilniaus oro uoste daugybės dėmesio ir sveikinimų sulaukusi J. Jocytė.

Ji krepšinį pradėjo žaisti sulaukusi šešerių, kai tėtis nuvedė į pirmąją treniruotę pas trenerę Daivą Mažionienę. Kas įdomiausia, kad iš pradžių ji treniravosi berniukų komandoje ir tai, pasak jos vėlesnės krepšinio mokytojos Ramunės Kumpienės, galėjo jai labai pasitarnauti.

„Manau, kad turėjo tikrai didelės įtakos, nes Justė pas mus į komandą atėjo jau skaitydama žaidimą, nuspėdama situacijas ir darbas su berniukais tikrai jai labai padėjo“, – svarstė trenerė.

2005 m. Virdžinijos valstijoje, JAV, gimusi, bet Palangoje augusi J. Jocytė nevengė konkuruoti su berniukais, o ypač – su dvejais metais vyresniu broliu Roku, taip pat krepšininku. Ji jį ne vieną kartą net ir nugalėjo.

„Žaidėme ir lauko, ir vidaus aikštelėse – visada apylygiai, tačiau dažniau laimi brolis, nors žaidžiame iki tol, kol aš laimiu“, – tikina Justė, kuri yra buvusio legendinio LKL klubo Plungės „Olimpo“ puolėjo Evaldo Jocio dukterėčia.

Jos ir brolio krepšininko idealai skiriasi: Justė lygiuojasi į Luką Lekavičių, o Rokas – į Luką Dončičių. Tai šiek tiek paradoksalu, nes J. Jocytė (184 cm) jau dabar yra aukštesnė už savo idealą (181 cm).

„Ji yra labai darbšti ir atsakinga. Nors Justė turi talento, tačiau visi žinome, kad vien tik jo nepakanka, jai labai padeda sunkus darbas. Kaip žinia ji gyvena Palangoje, o treniruojasi Klaipėdoje, per visus metus, labai retas atvejis, kad Justė neatvažiuotų į treniruotę. Kartais net klaipėdiečiams yra ganėtinai sunku. Justė labai atsakingai žiūri į treniruotes.

Ji – labai draugiška, turi labai subtilų humoro jausmą. Per treniruotes ir rungtynes yra labai susikaupusi, o už aikštelės ribų yra labai paprasta mergaitė“, – J. Jocytės portretą nutapė iš jos Lietuvos krepšinio šviesulį bandanti nulipdyti Klaipėdos Vlado Knašiaus krepšinio mokyklos trenerė R. Kumpienė.

O ar varžovių gynybos nepripažįstanti Justė neužries nosies?

„Nėra jos ko riesti, nes turiu tikslą siekti maksimalių rezultatų. Noriu gerai pasirodyti žaidžiant už Lietuvos rinktinę, garsinti savo šalį ir Palangą. O mano didžiausia svajonė yra žaisti aukščiausiame lygyje WNBA – aš viską darysiu, kad ji būtų įgyvendinta“, – laikraštį „Palangos tiltas“ nuramino ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (211)