Būtent į pastarojo globojamą Vilerbano ASVEL moterų ekipos akademiją ir gali artimiausiu metu –jau nuo Naujųjų – pakrypti jaunosios „Žudikės kūdikio veidu“, kaip save „Instagram“ paskyroje pristato pati Justė, karjera.

J. Jocytė jau viešėjo pas Tony, kur net tik apžvelgė jo valdas, bet ir dalyvavo treniruotėse kartu su Eurolygos bei WNBA – lygos, kurios duris vieną dieną svajoja praverti pati – krepšininkėmis: Marine Johannes iš Niujorko „Liberty“, Alysha Clark iš Siatlo „Storm“ ir Clarissa Dos Santos iš San Antonijaus „Stars“.

Gerą valandą Justė akis į akį bendravo ir su pačiu T. Parkeriu, kuris klausinėjo jos, kokiomis sąlygomis mergina treniruojasi Lietuvoje ir kaip jai sekasi žaisti. O vos 13 metų J. Jocytei sekasi puikiai: šį rudenį tik debiutavusi Moterų lygoje ji iškart įsiveržė į naudingiausių žaidėjų gretas, kurį laiką net pirmavo, o dabar yra pirmajame geriausiųjų penkete – per 25 min. vidutiniškai renka po 13,3 taško ir 19,3 naudingumo balo.

Aukščiausioje mūsų šalies lygoje paauglei dominuojant tarp moterų į perspektyvą jai vykti tobulėti svetur vis rimčiau žiūri ir jos tėvai, ir rinktinės treneris Mantas Šernius, pakvietęs Justę jau šį lapkritį (14 d. su Albanija ir 17 d. su Turkija) apsivilkti nacionalinės komandos aprangą.

Pokalbis su juo – apie neeilinį 13-metės talentą, artėjantį istorinį debiutą ir jos ateitį.


– Treneri, artėja pirmosios atrankos į 2021 m. Europos čempionatą kovos, kuriose mūsų rinktinės gretose turėtų debiutuoti ir J. Jocytė. Kas lėmė tokį jūsų sprendimą?

– Na, žaisime su albanėmis, o jos tikrai nėra favoritės. Praėjusioje atrankoje jas nugalėjome pakankamai lengvai – 119:61 ir 146:58. Manau, kad tokiai krepšininkei kaip J. Jocytei tai bus labai gera proga ir patirtis susipažinti su moterų rinktine, jos disciplina ir tuo jausmu, ką reiškia vilkėti Lietuvos marškinėlius. Justė sužavėjo visus ekspertus Europos jaunučių (U16) čempionate, todėl net nematau priežasties, kodėl jos nekviesti.

– 2021-ųjų čempionato metu Justei bus 15 metų. Ar realu, kad jeigu lietuvės į jį pateks, J. Jocytei atsiras vietos galutinėje rinktinės sudėtyje?

– Supraskite vieną dalyką: Justė yra ankstesnio brendimo. Aš žinau, kad T. Parkerio stovykloje Prancūzijoje jai buvo atlikti keli testai, kurie parodė, kad ji yra labiau subrendusi ir kaip krepšininkė, ir kaip žmogus nei kiti 13-mečiai. Todėl jos atveju negalima žiūrėti į metus.

Man svarbiausia, kad ji subrendusi kaip krepšininkė. Kitos tokio amžiaus žaidėjos nevaldo komandų ir nedaro tokių gerų sprendimų kaip Justė. Man buvo šokas, kai aš ją pirmą kartą pamačiau prieš dvejus metus. Ji bėgiojo tarp 11-12 metų mergaičių, bet žaidė kaip Šarūnas Jasikevičius. Tai – neeilinis talentas, kurio mes negalime paleisti ar sakyti, kad gal vėliau ją kviesti į rinktinę. Ne, kodėl, ji jau dabar yra pasiruošusi savo mentalitetu, o fiziniai dalykai ateis savo laiku.

– Treneri, J. Jocytė nepasimetė ir Moterų lygoje, kurioje šiemet debiutavo. Ji yra viena naudingiausių tarp visų pirmenybių žaidėjų. Kaip vertinate jos pasirodymą ten?

– Lietuvos moterų lyga yra ne Ispanijos, ne Rusijos ir ne Turkijos čempionatų lygio. Manau, gerai, kad ji jau žaidžia ten, jai buvo laikas žengti tą žingsnį į priekį. Gaila tik, kad Lietuvoje tokio amžiaus talentingoms mergaitėms paprasčiausiai nėra, ką daryti ir kur tobulėti. Vyksta tiesiog talento konservavimas.

Manau, kad Justei reikia galvoti apie tą pačią T. Parkerio mokyklą ar surasti Amerikoje vietą, kur yra aukštas lygis ir ji galėtų tobulėti, nes ji tikrai turi talentą, jį tik reikia išnaudoti.

– Tai jūs būtumėte už tai, kad ji kažkur kitur persikeltų?

– Jai reikia važiuoti, nes Lietuvoje nėra sąlygų ir jos amžiaus merginų, kurios duotų kovą. Aš esu tikrai už tai. Kad ir kur ji išvažiuotų, tai būtų geras žingsnis tolesnei jos krepšinio karjerai. Bet aišku, jai 13 metų, ji turi tėvus ir nesinori taip anksti atskirti ją nuo šeimos. Yra ne tik sportas, bet ir žmogiški dalykai, todėl šioje vietoje tėveliai turėtų viską gerai pasverti.

Pokalbis apie J. Jocytę ir moterų rinktinę – laidoje „Krepšinio zona“ nuo 25:10 min.:




Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (138)