Pernai prasidėjusi pandemija lietuviams priminė kelionių žavesį po savą kraštą, todėl šiemet Lietuvos regionai laukia dar didesnio turistų srauto. Ir kol visi buvome užsidarę namuose, savose savivaldybėse, miestai ir miesteliai nesėdėjo rankų sudėję, o „ginklavosi“ naujomis lankytinomis vietomis ir pramogomis. Ne išimtis – ir Suvalkijos pakraštyje įsikūręs Zyplių dvaras: prieš kelerius metus čia atidarytas restoranas „Kuchmistrai“, o šiemet dvare duris atvėrė inovatyvus viešbutis „Zyplių dvaro oficina“.

Ieškantiems poilsio ar galimybės pabėgti nuo miesto šurmulio ir įsikurti ramioje, Lietuvos istorija alsuojančioje aplinkoje, dešiniojoje „Zyplių dvaro oficinoje“ duris atvėręs unikalus viešbutis išties patiks. Jo svečiai gali ne tik apsistoti kambariuose, kuriuose restauruota interjero puošyba ir įrangos elementai, bet ir patirti tai, kaip galėjo gyventi Lietuvos dvarų svečiai. Bet apie viską – nuo pradžių.

Zyplių dvaro istorijos pradžia mena 1806 metus, kai dvaras už nuopelnus Napoleono armijoje buvo paskirtas Juozapui Poniatovskiui. Tiesa, jau 1891 metais dvarą ištiko baisi nelaimė – užsiliepsnojus garo mašinai visi mediniai pastatai buvo visiškai sunaikinti.

Visgi neilgai trukus Jono Bartkovskio iniciatyva dvaro teritorijoje pastatyti nauji mūriniai klasicistiniai dvaro rūmai, kurie bėgant laikui įgavo ir neobaroko stiliaus bruožų. Paskutinis dvaro savininkas grafas Tomas Potockis čia iškasė du tvenkinius, teritoriją apželdino egzotiniais krūmais ir medžiais, pastatė oranžeriją, pavėsinių, voljerų fazanams. Po grafo mirties čia įsikūrė kunigų seminarija, vėliau – žemesnioji žemės ūkio mokykla bei karo ligoninė. Galiausiai dvaro sodyba, o kartu ir oficina neteko savo didybės, grožio ir kurį laiką stovėjo apleistos. Tokie tušti it vaiduoklis rūmai stovėjo ne vienus metus, kol į šį kraštą 1981 m. dirbti kolūkio dailininku atvyko dabartinis Lukšių seniūnas, skulptorius Vidas Cikana. Jo rūpesčiu pradėti dvaro atnaujinimo darbai, ir į Zyplius noriai ėmė traukti tiek apylinkių gyventojai, tiek kitų miestų svečiai.

„Į Zyplių dvarą užklydau 1981 metais, tada per krūmynus ir kemsynus nesimatė išlikusių pastatų. Dvarų kultūra man nebuvo svetima, nes augau Karklinių dvare Vilkaviškio rajone, tad iškart panorau šį dvarą prikelti naujam gyvenimui. Taigi, likus 10 metų iki nepriklausomybės, su draugais, organizacijomis, menininkais pradėjome šią vietą tvarkyti. Nemažai padėjo mano, kaip skulptoriaus, įtaiga: kažkam vieną skulptūrą padovanoju, kažkam – kitą, ir, žiūrėk, jie jau irgi nori padėti. Tuo metu net kolūkio pirmininkas sutiko imtis dvaro parko apželdinimo. Šiame rajone nebuvo jokių erdvių menininkams, tad ir jas įkūrėme. 1990 metais tapau Lukšių apylinkės viršaičiu ir tuometinė Vagnoriaus valdžia perdavė administracinį rūpestį šiuo pastatu mūsų seniūnijai. Norėjau kad seniūnija būtų savarankiška, tad įkūrėme keramikos dirbtuves, pats klojau plyteles, langus dėjau, restauravome arklides, dvare būrėsi staliai, kalviai, tapytojai. Dvaras pamažu ėmė atgimti, pritaikant jį kultūrinio turizmo reikmėms“, – pasakoja dvarą prikėlęs ir 40 metų jam prižiūrėti skyręs V. Cikana. Prieš kiek daugiau nei mėnesį į pensiją išėjęs vyras ir toliau kasdien vaikštinėja po dvaro parką, rūpinasi augalais, menininkų dirbtuvėmis.

Vėliau dvaro plėtojimą į savo rankas perėmė įmonės „Gulbelė“ direktorius Arūnas Tarnauskas – jis Zyplių dvare įkūrė restoraną „Kuchmistrai“ ir unikalų viešbutį „Zyplių dvaro oficina“.

Lietuviškų tradicijų puoselėjimą Šakių regione palaikantis verslininkas Arūnas Tarnauskas sako, kad dažnas ieško ramybės atokesnėse šalies vietovėse, o tokią galimybę suteikia unikali dvaro aplinka. Anot jo, lietuviai mėgsta lankytis ir apsistoti istorinėse erdvėse, kurios primena apie besikeičiančius laikus ir leidžia iš arčiau susipažinti su protėvių palikimu.

Oficina, kurioje įsikūręs naujasis viešbutis, stovi priešais istorinius rūmus, aplink – parkas, žavintis visais metų laikais. Viešbutyje apsistoję svečiai turi galimybę pasijusti lyg XIX amžiaus dvaro gyventojų ar svečių kambariuose, patobulintuose šiuolaikiniu komfortu. Projektuojant viešbutį, stengtasi išlaikyti autentiškumą ir kartu kiek įmanoma priartėti prie išmanios bei modernios aplinkos. Viešbutyje įrengta 12 skirtingų kambarių, kai kurie jų gali būti sujungti, jei atvyksta didesnė šeima. Be to, į šį viešbutį galite patekti net nesusidūrę su viešbučio darbuotojais – išmanusis viešbutis neturi fizinės registratūros, o tai šiuo metu yra itin aktualus aspektas. Anot Jolitos Briedės, vadovaujančios Lietuvos didikų istoriją atspindinčiam viešbučiui, svečiai gali ilsėtis dar saugesnėmis sąlygomis, nesibaimindami papildomų kontaktų. Viešbutyje taip pat nėra įprastų kortelių-raktų – svečiams užsiregistravus, jiems išduodamas unikalus kodas, kuris suvedamas į duryse įmontuotą el. spyną. Nakvynės kaina dviem – maždaug 75 eurai su pusryčiais.

Dvaro ir viešbučio svečiai taip pat gali susipažinti su atkurtais dvariškos virtuvės patiekalais, kuriuos, remdamasis istoriniais receptais, ruošia šalia esančio restorano kuchmistras. Zyplių dvare įsikūręs LDK istorinę virtuvę reprezentuojantis kulinarinio paveldo restoranas „Kuchmistrai“, kuriame laukiami kelionių ir naujų potyrių išsiilgę keliautojai. Restoranas atstovauja atgimimą išgyvenančiai dvaro virtuvės kultūrai ir pristato Lietuvos didikų virtuvės patiekalus, kurie daugiau ar mažiau modernizuoti siekiant atitikti šiandieninį svečio skonį bei lūkesčius.

Dvaro virtuvėje naudojami tokie seniai žinomi gamybos būdai kaip rauginimas, ilgas kepimas, kepimas ant laužo, rūkymas, kurie užkariauja modernųjį meniu ir dera su sveikesniu požiūriu į kasdienę mitybą. Restorane organizuojamos įvairios degustacinės ir edukacinės programos, todėl įprasti pietūs su šeima gali virsti smagiu šou. Pagal meniu į stalą keliauja patiekalai, pagaminti atkūrus autentiškus LDK kuchmistrų receptus bei interpretuojant juos pagal šiandienines gastronomijos tendencijas. Skonių žaismą sustiprina rinktiniai gėrimai ir virtuvės šefo Artūro Rakausko pasakojimai apie patiekalų kilmę bei gaminimo proceso specifiką. Maloniai nuteikia ir patiekalų kainos, kurios iš didmiesčių atvykusius svečius tikrai nustebina. Brangiausias patiekalas restorano meniu – ypatingai paruošta stirniena – kainuoja 14,90 Eur. Tiesa, porcijos nemažos, todėl čia puikiai „pritampa“ dalijimosi ir visko išragavimo kultūra.

Po nakvynės ir valgių gamtoje laukia pramogos

Pasak J. Briedės, atšilus orams, pamažu didėja ir lankytojų srautai, mat naujų įspūdžių išsiilgę lietuviai jau mėgaujasi vasarišku oru lankydami parkus, dvarus, istorijomis apipintas vietoves, o kulinarinį smalsumą patenkina neseniai svečių vėl sulaukusios lauko kavinės. Tiesa, savarankiškas dvaro lankymas suaugusiems kainuoja 2 eurus, moksleiviams, studentams, senjorams, neįgaliesiems – 1 eurą. O pažintinės ekskursijos – 2–3 eurus.

Įvairių pramogų Zyplių dvare taip pat nestinga. Šiandien dvaras pasižymi ne tik autentiškai restauruotais pastatais, bet ir gausia kultūrine veikla – čia nuolat vyksta seminarai, koncertai, parodos, festivaliai, o vasaromis rengiami menininkų plenerai. Aplink dvaro pastatus įsikūręs ir įspūdingas parkas, užimantis 21 ha teritoriją. Dvaro parke galima išvysti įvairių medžių rūšių, kurių taip paprastai nepamatysime Lietuvos miškuose, taip pat čia galima pasivaikščioti liepų ir skroblų alėjomis. Buvusioje vežiminėje šiandien įkurtas Zanavykų muziejus, kuriame gausu įvairių edukacinių programų – akmens tašymo, kalvystės, medžio drožimo ar keramikos.

Viena populiariausių dvaro siūlomų pramogų – fazanų medžioklė. Be medžioklės tradicijos neįsivaizduojama dvarų kultūra ir gyvenimas. Ne paslaptis, kad Zyplių dvaro grafas Tomas Potockis buvo žymus medžiotojas, o fazanų medžioklė – viena iš mėgstamiausių jo veiklų. Zyplių dvare edukacijų metu pristatoma medžioklės istorija, išlikę medžioklės trofėjai (medžioklės šautuvas bei fazano iškamša), iš lankų šaudoma į fazanus, nupieštus ant stendų. Valanda „medžioklės“ asmeniui kainuoja 5 eurus. Medžiokle nesidomintiems siūloma apžiūrėti dvare veikiančias parodas, pasigrožėti nuostabiu dvaro parku, atsigerti kavos dvaro terasoje, pasivaikščioti tuopų alėjomis.

Be to, į viešbutį užsukę poilsiautojai netrukus galės pasinaudoti ir dviračių nuomos paslauga, leisiančia saugiai keliauti aplinkinėmis vietovėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)