Lietuvoje – keturi sertifikuoti Šv. Jokūbo kelio maršrutai

Camino de Santiago – Švento Jokūbo kelio – tarptautiniu lygiu pripažinti maršrutai vingiuoja po visą Lietuvą. Skiriamos keturios kelio atšakos: Žemaitijos/Karaliaučiaus, Šiaulių, Kauno ir Vilniaus. Šv. Jokūbo kelio tinklas Lietuvoje 40 Lietuvos savivaldybių: piligrimų kelio maršrutai prasideda mūsų valstybės šiaurėje, prie Lietuvos-Latvijos sienos, ir baigiasi šalies pietuose, ties Lietuvos–Lenkijos siena, susiliedami su Lenkijoje esančiu Šv. Jokūbo kelio tinklu. Ir Lenkijos, ir Lietuvos Švento Jokūbo kelių tinklai yra dar didesnio, visos Europos Šv. Jokūbo kelio tinklo, dalys. Įgyti tarptautinį pripažinimą ir tapti šio Europos tinklo dalimi galima tik vienu būdu: tapus Europos Šv. Jokūbo kelio federacijos nariu ir gavus Europos Tarybos Europos kultūros kelių instituto pripažinimą, tai liudijantį sertifikatą.

Europos Šv. Jokūbo kelio federacijai šiuo metu priklauso Ispanijoje, Portugalijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Belgijoje, Nyderlanduose, Lenkijoje ir Lietuvoje esančios teritorijos (savivaldybės, regionai ar jų asociacijos). Nuo 2019 m. birželio iki 2020 m. birželio mėn. Europos Šv. Jokūbo kelio federacijai pirmininkauja Lietuva, Lietuvos Šv. Jokūbo kelio savivaldybių asociacija.

Ypač traukia jaunimą 


Piligrimystė nuo seno suprantama kaip šventų vietų lankymas, norint gauti nuodėmių atleidimą ar tikintis pagyti nuo ligos, ši keliavimo rūšis neatsiejama nuo maldos ir susikaupimo. Visgi šiandien piligrimystė – populiarus ne tik dvasinių, bet ir fizinių iššūkių trokštančių jaunų žmonių užsiėmimas.
Tradicinė Švento Jokūbo kelio jaunųjų ambasadorių estafetė 2020 metais (balandis – birželis) vyks penktus metus iš eilės. Kasmet ji dedikuojama ne tik Švento Jokūbo keliui (Camino de Santiago), bet ir vis kitam svarbiam įvykiui ar sukakčiai. 2020 metų estafetė bus dedikuota Švento Jokūbo keliui ir Lietuvos valstybingumo atkūrimo 30-mečiui.

Piligrimų pasai – kas turi teisę juos platinti ir kur juos gauti

Beveik prieš ketverius metus Lietuvos Vyriausybė pasiūlė Šv. Jokūbo kelio draugų asociacijai, bendradarbiaujant su Lietuvos Vyskupų Konferencija, sukurti ir pagaminti Šv. Jokūbo kelio piligrimo pasą, sertifikatą ir spaudą. Remiantis Vyriausybės nutarimu, Šv. Jokūbo kelio draugų asociacija, suderinusi su Lietuvos Vyskupų Konferencija, jos pirmininku ir Šv. Jokūbo kelių Lietuvoje globėju Vilniaus arkivyskupu metropolitu Gintaru Grušu, sukūrė, pagamino ir nemokamai platina Šv. Jokūbo kelio piligrimų pasus. Juos įgyti galima savivaldybių Turizmo informacijos centruose.

Eidami pasirinktu maršrutu, piligrimų lankytinuose objektuose į savo piligrimo pasą galite gauti specialiai tai vietai sukurtą antspaudą, skirtą identifikuoti, kokias kelio stotis piligrimas pasiekė, kad kelio pabaigoje sertifikatą (compostela) išduodanti įstaiga galėtų suskaičiuoti ir sertifikate įrašyti, kiek kilometrų piligrimas įveikė.

Jungia ne tik keliauninkus, bet ir muzikos mylėtojus

Šv. Jokūbo kelias Lietuvoje atitinka visus Europos kultūros keliams keliamus reikalavimus: puoselėja ir skleidžia Europos bei krikščioniškas vertybes, atliekami su Šv. Jokūbo keliu susiję moksliniai tyrimai, publikuojami straipsniai, rengiamos konferencijos, vykdoma šviečiamoji veikla, organizuojami šiuolaikinės kultūros renginiai.

Šv. Jokūbo kelio savivaldybių asociacija, kaip ir Šv. Jokūbo kelio draugų asociacija yra jau tradiciniu tapusio tarptautinio Šv. Jokūbo muzikos festivalio partnerės. Apie tai liudija Bendradarbiavimo sutartis, 2018 m. vasario 20 d. pasirašyta su festivalio šeimininku – valstybiniu choru „Vilnius“. Šios partnerystės rezultatas – išsiplėtusi festivalio renginių geografija Lietuvoje, kai festivalis peržengė Vilniaus ribas ir jo koncertai jau trečius metus iš eilės vyksta ne tik Vilniuje, bet ir tose savivaldybėse, kurios yra Šv. Jokūbo kelio savivaldybių asociacijos narės. Šių metų rudenį Šv. Jokūbo muzikos festivalis bus jubiliejinis, jis vyks jau dešimtąjį kartą.

Iššūkiai nesutrukdė sulaukti tarptautinio įvertinimo

Pastaruosius kelerius metus susiduriama su bandymais Lietuvoje kurti alternatyvius „Šv. Jokūbo kelius“, o iš tiesų – turistinių žygių maršrutus, pavadinus juos Camino Lituano. Asmenų grupė, klaidinančiu Camino Lituano vardu pavadinusi turistinį maršrutą ir pardavinėjanti „piligrimų pasus“, minėto turistinio maršruto žymėjimui naudoja Šv. Jokūbo kelio ženklą, dažnai nevengdama prisidengti Šv. Jokūbo kelio tinklo asociacijų vardu, neva grupės veikla yra suderinta su Švento Jokūbo kelio draugų ir Švento Jokūbo kelio savivaldybių asociacijomis.


Belieka konstatuoti, kad viešojoje erdvėje reklamuojami Camino Lituano turistiniai maršrutai nėra Šv. Jokūbo kelio tinklo Lietuvoje dalis, tie maršrutai nėra pripažinti ar – tuo labiau – sertifikuoti Europos kultūros kelių instituto.


Verta paminėti ir pasidžiaugti, kad 2018 m. spalį Europos Parlamente Briuselyje Lietuvos Šv. Jokūbo kelio savivaldybių asociacija įvertinta prestižiniu Europos piliečio apdovanojimu (European Citizen’s Prize) kultūros srityje. Europos Tarybos Santiago de Compostela deklaracijos 30-ųjų metinių proga 2017 m. spalį asociacijos vadovams įteiktas diplomas – sertifikatas, pripažįstant šios asociacijos atliktą darbą, kuriant ir puoselėjant Šv. Jokūbo kelio tinklą Europoje.


Šiuo metu Švento Jokūbo kelio tinklą Lietuvoje sudaro:

1) Lietuvos savivaldybės, susibūrusios į Švento Jokūbo kelio savivaldybių asociaciją, kuri nuolat auga, taip pat seniūnijos ir vietos bendruomenės,

2) nevyriausybinė organizacija – Švento Jokūbo kelio draugų asociacija,

3) Katalikų bažnyčia Lietuvoje, parapijos,

4) Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2016 m. birželio 1 d. nutarime Nr. 532 „Dėl Švento Jokūbo kelio per Lietuvą“ minimos valstybės valdžios įstaigos, ministerijos ir departamentai,

5) Lietuvos universitetai, įsijungę į Europos universitetų Compostela grupę,

6) Lietuvos mokslininkai – Šv. Jokūbo kelio mokslinio komiteto nariai,

7) pastaruosius kelerius metus – ir koncertinės įstaigos.

Jų visų sinergija sudaro galimybes sėkmingai plėtoti ir populiarinti lietuviškąjį Šv. Jokūbo kelio tinklą, puoselėti kultūros paveldo objektus ir piligrimystės tradiciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)