Ar esate matę, kaip atrodo Vilnius ir jo apylinkės iš 57 aukšto? Lietuvoje aukščiausias gyvenamasis pastatas priklauso Klaipėdai – čia stovi 112 m aukščio ir 34 aukštų daugiabutis, o kaip įmanoma apžiūrėti sostinę iš dar aukščiau? Tokią galimybę pasiūlė Vilniaus televizijos bokštas, lankytojams atvėręs naują lauko apžvalgos aikštelę, įsikūrusią 170 m aukštyje, nors TV bokšto standartais tai tėra 20 aukštas.

Ši nauja erdvė lankytojams siunčia žinią apie vykstančią TV bokšto rekonstrukciją ir jos pažangą. Tai pirmoji kregždė bokšto atgimimo ir atsinaujinimo kelyje.

Pasak bokštą valdančios bendrovės Lietuvos radijo ir televizijos centras („Telecentras“) atstovo Valdo Kaminsko, viršutinėje bokšto taurės dalyje, kur anksčiau buvo techninės patalpos, ketinama įrengti kavinę-barą, iš kurio atsiveria išskirtinė miesto panorama. Tikimasi, kad ši ypatinga vieta pradės veikti dar šių metų rudenį. Antrame panoraminiais langais apjuostame aukšte bus įrengta konferencijų, renginių salė, kur galima organizuoti verslo susitikimus, švęsti asmenines šventes.

Šiuo metu 20 aukšte intensyviai dirba statybininkai, o apie čia buvusius kabinetus išduoda tik ant grindų likę sienų kontūrai. Dabar, kai visas fasadas pakeistas, laukia vidaus darbai. Juos stebėti galės ir lankytojai – pro saugiai aptvertą darbų aikštelę patenkama į atvirą terasą.

„Žalvario plokštės, dengusios viršutinę TV bokšto taurės dalį, kurį laiką labai gražiai blizgėjo, tačiau vėliau pažaliavo, tapo dėmėtos, susiraitė, todėl rekonstrukcijos metu jas pakeitėme stiklo paketais. Žemyn teko nugabenti apie 70 tonų statybinių atliekų, o tai gana komplikuota – išorėje buvo pastatytas keltuvas, bet ir pagrindinis liftas, kuriuo keliasi lankytojai, pasitarnavo šalinant pasenusias medžiagas“, – Delfi pasakoja V. Kaminskas.

Atnaujintoje bokšto taurės išorėje įrengta plieno tinklu apsaugota 620 kv. m aikštelė, juosianti ratu TV bokštą 170 m aukštyje. Lankytojams suteikiama galimybė pasivaikščioti šiame lauko rate, grožėtis Vilniaus ir jo apylinkių vaizdais bei juos fotografuoti.

Valdas Kaminskas

„Naujoji apžvalgos aikštelė lankytojams bus atvira „geruoju“ metų laiku – tada, kai virš galvos nėra pavojingų varveklių. Tad tikėtina, kad nuo pavasario iki rudens vidurio bus galima apsilankyti. Balandžio mėnesį į terasą galima pakilti penktadieniais-sekmadieniais, bet, išaugus susidomėjimui, manau, greitai ją atversime ir darbo dienomis. Taip pat planuojame aikštelėje įrengti žiūronus – esant geram orui bus galima pasižvalgyti net už Lietuvos sienų“, – planais dalijasi V. Kaminskas.

Kai lankytojams duris atvers nauja kavinė, tuomet prasidės 19 aukšte esančio legendinio restorano „Paukščių takas“ rekonstrukcija. „Jame buvo svarstoma atsisakyti besisukančio rato, bet galiausiai nuspręsta jį padaryti dar didesnį“, – apie planus pasakoja pašnekovas ir intriguoja, kad visai netrukus lankytojams pristatys ir daugiau naujienų.

Valdas Kaminskas

Jau birželio mėnesį bus galima pasivaikščioti ne tik tinklu aptvertoje aikštelėje, bet ir ant TV bokšto taurės atbrailos. „Ekstremalių pojūčių mėgėjų čia lauks saugūs apraišai ir karabinai, kuriais prisitvirtinus prie specialaus bėgio bus galima apeiti visą bokšto taurės perimetrą, nusifotografuoti ant atbrailos. Raudonoje apžvalgos aikštelėje, esančioje 22 aukšte, kai tik leis orai, ir vėl ketinama atverti kavinę, – ant aukščiausio Lietuvos stogo bus galima ne tik grožėtis Vilniaus panorama, bet ir skaniai pasimėgauti pietumis ar vakariene. 180 metrų aukštyje esančioje TV bokšto lauko terasoje bus įrengti staliukai.“

Anot pašnekovo, vos pristačius šią naują aikštelę per pirmą savaitgalį apsilankė keli šimtai žmonių. „Pasivaikščioję aukščiausioje apžvalgos aikštelėje lankytojai galės nusileisti į „Paukščių tako“ restoraną, esantį 165 m aukštyje, pasivaišinti gėrimais ir restorano virtuvės paruoštais patiekalais – papildomų bilietų pirkti nereikės“, – tikino „Telecentro“ atstovas.

Iš viso į Vilniaus TV bokšto rekonstrukciją numatoma investuoti 15 mln. Eur. Jos metu bus rekonstruota 3700 kv. m bokšto erdvių. Darbus numatoma baigti 2024 metais.

Atvykus į TV bokštą galima įsigyti bilietą pakilti į 19 aukšte esantį restoraną ir į 20 aukšte įrengtą naująją apžvalgos aikštelę. Bilieto kaina suaugusiems – 15 eurų, vaikams iki 14 metų – 9 eurai. Būtina išankstinė rezervacija – el. p. ekskursijos@telecentras.lt arba tel. +370 5 2525 333. Taip pat rekomenduojama prieš atvykstant susisiekti su TV bokšto administracija, nes esant nepalankioms oro sąlygoms kilimas į lauko terasą gali būti sustabdytas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt