Kaip pranešė sostinės savivaldybė, daugiau kaip 1 tūkst. tonų žydų paminklinių akmenų fragmentų atgabenti į specialiai tam įrengtą aikštelę.

Čia kaupiami mieste aptikti paminkliniai akmenys su rašmenimis iš T. Kosciuškos, Latvių, Vytauto gatvių ir Vakarinio aplinkkelio teritorijos, jie sovietmečiu panaudoti statant įvairius objektus. Šie antkapių akmenys buvo paimti iš sovietmečiu sunaikintų istorinių Olandų ir Šnipiškių žydų kapinių.

„Šių laikų Vilnius turi deramai įvertinti, atminti ir pagerbti miesto ir jo miestiečių istoriją. Milžiniško kiekio antkapių sugrąžinimas į istorines ir sakralines vietas rodo vilniečių pagarbą žydų bendruomenei ir mirusiųjų atminimui. Į senąsias Olandų kapines jau grįžo akmenys iš išardytos transformatorinės ir kitų sostinėje aptiktų objektų, kurių statybai sovietai buvo panaudoję žydų antkapius. Mūsų tikslas – kad visi paminklai atgultų jiems skirtoje vietoje“, – pranešime teigia sostinės meras Remigijus Šimašius.

Visi paminklų fragmentai bus ištirti, įvertinti. Sostinės savivaldybė žada parengti projektą, pagal kurį reikšmingi akmenys bus panaudoti kuriant memorialus buvusių žydų kapinių teritorijose Olandų gatvėje ir Šnipiškėse prie Sporto rūmų.

„Deramai sutvarkius Užupio kapines (senąsias Vilniaus žydų kapines Olandų gatvėje – BNS) ir grąžinus joms seniai užtarnautą pagarbą, jos galėtų tapti unikaliu traukos tašku, viena lankomiausių sostinės vietų, svarbių ne tik atvykstantiems sostinės svečiams, bet ir vietos gyventojams. Nepaprastai gražioje gamtos aplinkoje sukūrus menišką stiprų atminties įamžinimo simbolį, kuris paverstų Užupio kapinių teritoriją emocijas sužadinančia kultūrine erdve, o kartu giliu ir prasmingu būdu primintų visai netolimą šalies istoriją, kuria verta didžiuotis“, – sakė architektė Viktorija Sideraitė Alon, bendradarbiaujanti su sostinės savivaldybe vykdant paminklinių akmenų grąžinimo į istorines kapines projektą.

2016 metais vasarą ir rudenį Vilniaus universiteto Istorijos fakultetas atliko Vilniaus mieste demontuotų antkapinių paminklų fragmentų iš įvairių miesto vietų istorinius tyrimus. Ištirta 2407 fragmentų, iš jų 324-iuose aptikti rašmenys, dauguma jų – hebrajų kalba. Tyrimo išvadose nurodyta, kad visus fragmentus rekomenduojama laikyti ir eksponuoti autentiškoje jų aplinkoje – žydų kapinių teritorijoje.

Senosios žydų kapinės Vilniuje veikė nuo 1830 iki 1963 metų. 1961 metais sovietų valdžia priėmė nutarimą per dvejus metus jas likviduoti, o antkapiai panaudoti vietoj statybinių medžiagų: laiptų pakopoms, atraminėms sienutėms ar transformatorinių fasadų dekorui, dažnai net nesistengiant kruopščiai nutašyti juose iškaltų užrašų.

Pernai sostinės savivaldybė sutvarkė 11 hektarų Olandų gatvėje esančių senųjų žydų kapinių teritoriją – čia atsivėrė alėjos, takai, įrengti informaciniai stendai, sutvarkytas miškas, suformuotas kraštovaizdis ir pritaikytas lankytojams.

Daugelis vietų, kuriose užfiksuoti iš žydiškų antkapinių paminklų fragmentų pastatyti objektai, jau sutvarkytos – paminkliniai akmenys demontuoti, o tose vietose, kuriose objektų išardyti neįmanoma, savivaldybė, pasitarusi su žydu bendruomene, paženklino informacinėmis lentomis.