Vienas tokių gamtos perlų – tarp Klaipėdos ir Palangos esantis etnografinis Karklės kaimas, kuriame gėrėtis gamtos sukurtais vaizdais galima visais metų laikais.

Kai atvykome į Karklę, rudeninis paveikslas nė kiek nenusileido vasaros peizažams – tam pritarė ir didžiuliai turistų srautai, nukloję unikalius pajūrio plotus.

Lankytinų vietų lyderis, be abejo, yra Olando kepurės skardis, galintis papuošti bet kurią planetos vietą – turime pagrįstai kuo didžiuotis ir vertinti savo šalies grožį.

Ši 24,4 metro aukščio virš jūros lygio parabolinė kopa išties primena olandišką kepurę, žvelgiant į ją iš jūros pusės.

Žengiant dviejų kilometrų ilgio pažintiniu Litorinos taku, kuris driekiasi nuo Olando kepurės link Klaipėdos, jautiesi fantastiškai – apačioje tyvuliuoja jūra, stūkso įspūdingi akmenuoti krantai, o nukreipus žvilgsnį į šonus, atsiveria nepakartojami skardžio vaizdai, smėlio ir žalumos puošiamų šlaitų kompozicijos, kurioms negalėtų prilygti geriausių pasaulio dailininkų kūriniai.

Baigiantis skardžiui, vertėtų nusileisti laiptais žemyn į paplūdimį, pasigėrėti „akmenų karaliais“ – didžiuliais rieduliais, kurių iki šiol neteko matyti kitose pajūrio vietovėse.

Šiose apylinkėse stūkso miškas su neįprastais pajūriui medžiais, šimtamečiais maumedžiais, kėniais, bukais, platanalapiais klevais, prie kurių puikiai dera žali pušų kilimai.

Čia netrūksta ir pažintinių takų, takelių, kuriais vaikščiojant galima atitrūkti nuo gausių turistų būrių, smarkiau susilieti su gamta.

Pajūrio regioniniame parke įsikūrusi Karklė – valstybės saugoma teritorija, kurioje be Olandų kepurės skardžio yra botaninis ir etnokultūrinis draustiniai.

Karklės apylinkėse tyvuliuoja išskirtinės, širdies formos Kalotės ežeras, jose driekiasi ir Plazės gamtinis rezervatas su to paties pavadinimo ežeru, pritraukiančiu gausybę migruojančių paukščių. Prie šio vandens telkinio yra įrengtas ir sparnuočių stebėjimo namelis.

Didelį įspūdį sukelia ir prie pat jūros įrengta pakrančių apsaugos baterija – vieninteliai Lietuvoje tokio tipo Antrojo pasaulinio karo laikų gynybiniai įtvirtinimai, kuriuose per karą šeimininkavo vokiečiai, o vėliau juos perėmė sovietai. Įžengus į veikiantį bunkerį-muziejų „Memel Nord“, kuriame gyveno kariškiai, regėdamas autentišką ekspoziciją – ginkluotės, aprangos, buities fragmentus, pajunti stiprų istorijos dvelksmą.

Karklėje turistai kviečiami ir į nuotaikingą iškylą privačios teritorijos šeimininkų parūpintu visureigiu, kurios metu galima pamaitinti daugiau nei 200 hektarų aptvertame plote gyvenančius elnius, danielius, buivolus.

Zoologijos sodo lankytojai turi galimybę pamatyti lamas, stumbrus, vilkus, retus paukščius, netgi trijų meškų šeimyną.

Geriausiai į šį etnografinį kaimą vykti savaitgaliui, nes per vieną dieną, juolab, pusdienį, visko aplankyti tiesiog neįmanoma.

Tokių kelionių metu suvoki, kad Lietuvoje yra daug nuostabių vietų, kurių daugelis žmonių dar neregėjo, nors yra išmaišę didelę dalį pasaulio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)