aA
Turizmas – vienas stabiliausių sektorių, išlaikantis sparčius augimo tempus net ir ekonomikai užklimpus. Vis populiarėjanti niša tiek visame pasaulyje, tiek ir Lietuvoje tampa kulinarinės kelionės. Skaičiuojama, kad lietuviai, keliaujantys po savo šalį, maistui išleidžia trečdalį visos išvykos biudžeto, o verslininkai pastebi, kad ir šventinių vakarienių metu svarbiau tampa maistas nei gėrimai.
Vakarienė
Vakarienė
© Shutterstock

Vietinio turizmo tyrimo duomenimis, vietiniai turistai sudaro pusę Lietuvos turizmo rinkos, rašoma pranešime žiniasklaidai. 2018 m. po savo šalį keliaujančių bent su viena nakvyne skaičius išaugo daugiau nei dešimtadaliu. Tyrimas taip pat rodo, kad net 70 proc. gyventojų pagrindines savo atostogas leidžia Lietuvoje. Tai verčia pamažu verslą vis daugiau dėmesio kreipti vietinei auditorijai.

Į širdį – per skrandį?

Jungtinių Tautų Pasaulio turizmo organizacijos (PTO) atskleidžia, kad net trečdalį visos kelionės išlaidų žmonės išleidžia maistui. Tokios pat tendencijos vyrauja ir Lietuvoje. Vietinio turizmo tyrimo skaičiai rodo, jog po savo šalį keliaujantys lietuviai iš viso kelionei vidutiniškai išleidžia 107 eurus, o didžiausią kelionės biudžeto dalį skiria maistui – 36 proc. visų išlaidų.

Populiarėja ir maršrutai, kuriuose maistas tampa jei ne pagrindine, tai bent viena iš svarbiausių motyvacijų keliauti. Daugelio užsienio šalių įvaizdis yra neatsiejamas nuo kulinarinio paveldo, kuris vilioja turistus paragauti vietinio maisto – tokios šalys kaip Italija, Ispanija, Prancūzija, daugelis Azijos, Amerikos šalių pasižymi produktais ar patiekalais, kurių neparagavę keliautojai jaučiasi tarsi toje šalyje nepabuvę.

Pasak PTO, gastronominis turizmas yra sparčiausiai auganti turizmo šaka pasaulyje. Ji šiuo metu jau apima ne tik patiekalų ragavimą, bet ir vietos ūkininkų lankymą, maisto festivalius, kulinarines pamokas.

Vakarienė
Vakarienė
© Shutterstock

Svarbiausia – autentika

Vienas iš svarbiausių aspektų, susijusių su kulinariniu turizmu – tradicijos ir autentiškumas. Labiausiai turistus domina patiekalai ar produktai, susiję su vietoje išaugintais produktais ar šimtamečiais receptais, perduotais iš kartos į kartą. Dzūkijos glūdumoje paruoštos jūros gėrybės atrodytų absurdiškai, tad tradicija, autentiškumas, vietoje auginami produktai leidžia vietovei išsiskirti iš kitų.

Gastronomijos pririšimas prie vietovės ar tradicijos dar nereiškia, jog reikia atsisakyti kūrybingų receptų ir originalių idėjų. Tai parodė „Keliauk Lietuvoje“ sudarytas „GASTROliavimo gidas po Lietuvą“ – žemėlapis, siūlantis aplankyti įvairiausius šalies kampelius ir paragauti neįprastus, bet iš vietos produktų pagamintus patiekalus. Ledai su dilgelėmis, pieno šampanas ar mėlynių gira – tokie neįprasti, keliautojų smalsumą žadinantys produktai pateko į šį gidą.

Vienas iš tokių – obuolių kukuliai su medaus kisieliumi, siūlomi atokiame Ilzenbergo dvare Rokiškio rajone. Kaip pasakoja dvaro vietininkas Gintaras Bingelis, minkšti kukuliai su uogų ar vaisių įdaru – dažnas patiekalas ant Lietuvos kilmingųjų – karalių, didikų, bajorų – stalo, tad toks skanėstas yra neatsiejamas nuo dvaro istorijos.

„Šis receptas atkurtas iš Ilzenbergo dvaro virėjos tarpukario periodo prisiminimų. Tuometinė ir paskutinė dvaro valdytoja Livija Dimšaitė labai pamėgo aromatinėmis žolelėmis pagardintame vandenyje virtus obuolinius kukulius su cinamonu, patiekiamus su medaus kisieliumi bei ledais“, – pasakojo G. Bingelis.

Ilzenbergo dvaro ūkis
Ilzenbergo dvaro ūkis
© Bendrovės archyvas

Vis daugiau ekologijos

Turizmo sektorių krečia ir ekologinė banga. Vis daugiau vartotojų netoleruoja plastiko gaminių, auga skaičius žmonių, kritiškai žiūrinčių į keliones lėktuvu dėl jų neigiamo poveikio aplinkai. Panašios tendencijos matomos ir gastronomijoje.

Anot rinkos tyrimų centro „Technavio“, turistai vis labiau domisi maisto kilme. Organiškai užauginti produktai išlieka pakankamai nišiniais, todėl ekologišką maistą turistams siūlantys verslininkai įgyja konkurencinį pranašumą išsiskirdami vienodų, pramoniniu būdu užaugintų produktų jūroje.
Tai pastebima ir pas mus. Pasak Ilzenbergo dvaro vietininko G. Bingelio, žmonių susidomėjimą ekologiškai užaugintais produktais rodo ir skaičiai. Šiais metais Ilzenbergo dvarą ir ūkį aplankė 25 tūkst. žmonių – penktadaliu daugiau nei pernai, atitinkamai išaugo ūkyje auginamų ir iš jų gaminamų produktų pardavimai.

Keičiasi ir įpročiai

Kaip sako G. Bingelis, matomas ne tik susidomėjimas maistu, tačiau kinta ir pati vartojimo kultūra. Šiais metais itin išaugus užsakymams iš giminių ir draugų grupių švenčiančių gimtadienį, jubiliejų, krikštynas ar panašiomis progomis, anot dvaro vietininko, galima matyti, kad šventes dvare rengiančios grupės daugiau dėmesio skiria būtent maistui – tokių švenčių metu alkoholio matyti vis mažiau.

Ilzenbergo dvaras
Ilzenbergo dvaras
© Bendrovės archyvas

„Vis rečiau pamatysi, kad susirinkusi grupė atvažiuoja su skambančiais maišais alkoholio. Žmonėms dabar įdomiau išbandyti ką nors nauja, paragauti įdomesnių patiekalų ir kultūringai praleisti laiką. Padauginančių alkoholio, bent jau pas mus, beveik nebeliko, – pasakoja G. Bingelis. – Savo ruožtu pavieniai keliautojai turi daugiau laiko susipažinti su dvaro ūkiu ir jo vertybėmis, pasidomėti čia auginamu maistu, įsigyti kažko neragauto ir parvežti jo šeimai. Maistas tapo neatsiejama dvaro identiteto dalimi“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(3 žmonės įvertino)
5.0000

8 Lietuvos vietos, kurias įvertino Europa: verta aplankyti kiekvienam (14)

Dangaus krantu vadinamas miestas, supamas beveik 300 ežerų; neaprėpiami, visoje Europoje saugomų...

Turistų traukos taikinys Lietuvoje: žmonės čia netingi atvykti net iš tolimiausių šalies miestų (27)

Savaitgaliais į Pakruojį, esantį Šiaurės Lietuvoje , suvažiuoja nemažai automobilių, pilnų...

Nuo problemų bėgančius lietuvius kviečia į ypatingą miestelį: šiose vietose dings visi jūsų rūpesčiai (83)

Jeigu susikaupė per daug problemų, jeigu slegia rūpesčiai darbe ir namuose, jeigu nerandate sau...

Prie pat Vilniaus atnaujintas pažintinis takas sulaukė tautiečių antplūdžio: tai viena įdomiausių vietų Lietuvoje (33)

Sėdžiu naujos Liudo Dapkaus knygos apie keliones pristatyme ir klausausi jo skeptiškų minčių...

Sostinė, kurios jau nebėra: geriausia gide pripažinta Gabija pasidalijo itin asmeniškomis Vilniaus istorijomis (11)

Tarpukariu katedros varpinės languose pasirodydavo trimitininkas ir į keturias pasaulio puses...

Top naujienos

Įspėja, kas laukia dėl koronaviruso: poveikį pajus visas pasaulis (328)

Siekiant suvaldyti koronaviruso grėsmes, Vyriausybė trečiadienį paskelbė ekstremalią...

Žiniasklaida: Santaros klinikos dėl koronaviruso grėsmės atšaukia planines operacijas (138)

Vilniaus Santaros klinikos įpareigotos atšaukti planines operacijas bei riboti lankytojų srautus...

Oficialus Vyriausybės raginimas: siūlo atidėti „Žalgirio“ penktadienio Eurolygos rungtynes (418)

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Ekstremalių situacijų operacijų centras trečiadienio...

Gudaitis į Kauną neatvyks – susirgo (92)

Artėjančioje Eurolygos kovoje Kaune prieš „Žalgirį“ (10/15) nekovos Milano „Olimpia...

Oras atvės, tačiau šlapdriba vis dar tęsis (3)

Ketvirtadienį Lietuvą sups žemo atmosferos slėgio laukai. Ryčiau praslenkantis naujai susidaręs...

Staigmena Lione – „Juventus“ turės gelbėtis namuose, Madride – atsitiesusios „Man City“ triumfas (9)

Trečiadienį vakare Čempionų lygoje į kovas stojo paskutinės dvi aštuntfinalio poros. „Lyon“...

Aistė Simėnaitė

Guglo mokslų daktarai, kurie viską žino apie koronavirusą (10)

„Tai pagulėsi tris paras lovoj ir praeis, bereikalinga panika, ne daugiau nei gripas“, – sako...

Venecija merdi (65)

Karnavalo laikotarpiu Venecija paprastai knibždėte knibžda žmonių ir vyksta galybė įvairiausių...

Kozyriovo veidrodžiai: laiko fenomenas, dėl kurio teko nutraukti eksperimentus (29)

Kozyriovo veidrodžiai yra mažai žinomi, nors būtent šį XX amžiaus išradimą galima laikyti...