Jeigu nakvynės Palangoje ieškote per populiarius viešbučių rezervavimo puslapius – nuo ten siūlomų kainų tikriausiai ima skaudėti galvą. Vasaros sezono metu daugelyje kurorto viešbučių ir svečių namų nakties kaina dviem asmenims svyruoja nuo 60 iki 200 ir dar daugiau eurų. Yra tokių savaitgalių, kai be 150 eurų už naktį nieko negausi. O kartais pasitaiko, kad net ir tokių kainų nelieka. Pavyzdžiui, per Jonines ar Mindaugines ištirpsta visos bent kiek įkandamos vietos ir lieka tik pačios brangiausios. Jos, beje, siekia net ir 500-600 eurų už naktį.

Nenuostabu, kad su tuo susidūrę poilsiautojai po to dūsauja ir skundžiasi, visur kur gali parašo atsiliepimus apie Palangos brangumą ir prižada daugiau į šį kurortą negrįžti. Tikriausiai jau gerą dešimtmetį lietuviai pamėgo mūsų pajūrio sostinės kainas lyginti su užsienio kurortais, dažniausiai su populiariais Turkijos Antalijos regiono miesteliais. Daug kam nesuprantama, kaip savaitės trukmės kelialapį Turkijoje galima nusipirkti už 200-300 eurų, į šią kainą įskaičiuojant skrydžius, viešbutį ir maitinimą. Kai tuo metu Palangoje verslininkai tiek prašo vos už vieną naktį. „Mums nereikia prabangos, tik pernakvoti norime“, – daug kas sako.

Man, kaip tikriausiai ir daugeliui šio teksto skaitytojų, daug metų atrodė, kad pati pigiausia nakvynė Palangoje – pas vietines močiutes. Jos vasaros sezono metu savo namus ir butus paverčia mini viešbučiais. Vienos apartamentus įsirengusios kukliau, kitos geriau, bet kainų šios niekada nepučia. Jų sistema paprasta – dažniausiai apmokestina ne kambarį ar namą, o ima „už galvą“ – t.y.. pasako vienos „galvos“ kainą ir ima tiek, kiek asmenų atvyko. Anksčiau, dar prie lito, už vieną žmogų reikėdavo mokėti nuo 10 iki 25 litų. Dabar, įvedus eurą – kainos tokios pačios, bet tik šia valiuta – nuo 10 iki 25 eurų. Palangos močiutės vienos tų, kurios tikrai turėtų džiaugtis pasikeitusiais mūsų šalies pinigais.

Tie, kas taupo, jau nuo senų laikų įprato apsistoti pas močiutes ir nieko kito net neieško. Tačiau yra tokių, kuriems nakvynė pas svetimą žmogų atrodo nepriimtina, o viešbučiams neturi pinigų.

Vistik, visai ne močiutės Palangoje pigiausios. Atleiskite, gerbiamosios! Šitą malonią žinią sužinojau iš tų, kurie poilsiui taupo labiausiai – būsimi studentai parodė, tai jų biudžetas itin limituotas. Toks limituotas, kad net pas močiutes jiems per brangu. Šiemet Kauno VDU Rasos gimnazijoje dvyliktą klasę baigę broliai dvyniai Jurgis ir Jokūbas Šimkaičiai ilgas valandas paskyrė pigaus būsto Palangoje paieškai ir surado nuo senų, tarybinių laikų išlikusius poilsio namus „Politechnika“. Nakvynės kainos vasaros sezono metu čia prasideda viso labo nuo 5 eurų žmogui. Tiesa, kartais pakyla iki 6-7 eurų, priklauso, kuriomis savaitės dienomis atvykstate.

Politechnika Palangoje

Geriausia viso to dalis – šie poilsio namai ne kur nors miesto pakraštyje, o puikioje lokacijoje – Dariaus ir Girėno gatvėje, visai greta tos vietos, kur savo vasaros namus turi žymusis prabangos mylėtojas, verslininkas Žilvinas Grigaitis. Kaip skelbiama „Booking.com“ puslapyje: „Politechnika“ – tik 800 metrų nuo Baltijos jūros ir J. Basanavičiaus gatvės bei 200 metrų nuo Birutės parko ir jame esančio Gintaro muziejaus. Nurodoma, kad artimiausia kavinė – vos 50 metrų nuo poilsio namų.

„Čia geriau nei pas močiutes – daugiau privatumo, tas pats, kaip gyventum viešbutyje“, – sako broliai dvyniai, „Politechnika“ kambaryje su buvusiais bendramoksliais praleidę porą naktų. Šie poilsio namai turi skirtingus korpusus ir įvairių tipų kambarius, nuo labai kuklių iki šiek tiek geresnių. Mano pašnekovai jokių reikalavimų nekėlė, jie tiesiog paprašė paties pigiausio kambario.

„Apsistojome savaitgaliui ir mokėjome po 7 eurus nuo žmogaus. Už šią kainą gavome atskiras lovas, patalynės komplektą ir nedidelį, gana pašiurusį rankšluostį“, – vardina Jokūbas.

Tik nesvajokite apie prabangą – „Politechnika“ atrodo gana kukliai, kelių pastatų išorė jau prašosi remonto. Net galima pagalvoti, kad jie jau nebenaudojami. Viduje situacija geresnė, matosi, kad kai kurias patalpas neseniai atnaujino, perdažė, apklijavo naujomis plytelėmis ir panašiai.

Reikia pastebėti, kad užsisakius nakvynę už mažiausią kainą, svečiai negauna privataus vonios kambario. Reikia naudotis bendrais dušais ir tualetais. Šiuose poilsio namuose jų netrūksta – kiekviename pastato aukšte yra atskiros patalpos vyrams ir moterims. Tiesa, čia atostogavę broliai dvyniai pastebėjo, kad nuolat trūksta tualetinio popieriaus. Vaikinai rekomenduoja būsimiems poilsiautojams turėti savo rulonėlį, gal ir ne vieną. Kitaip galite atsidurti keblioje situacijoje.

Politechnika Palangoje

Tačiau yra kitų pliusų. Apsistoję „Politechnika“ poilsio namuose gali naudotis koridoriuose pastatytais šaldytuvais, ten atsišaldyti gėrimus, ar pasidėti dešrą su sūriu. Tik, kaip sako šios vietos svečiai – būtina ant kiekvieno produkto pasižymėti savo vardą ir kambario numerį, kitaip skanėsto gali ir nelikti. „Tai labai populiari vieta. Apsistoja ir šeimos su vaikais, ir jaunimas. Labai visi malonūs, daug judesio, mums patiko“, – sako sutikti jaunuoliai.

Ne pirmus metus šiuose itin pigiuose poilsio namuose atostogauja Indrė ir Mantas iš Šiaulių. „Gavome šviesų kambarį su vaizdu į medžius. Čia jaučiamės kaip atostogaudami parke, labai jauki vieta“, – sako jie. Kaip dar vieną „Politechnika“ privalumą Indrė išskyrė bendram naudojimui skirtą poilsio namų virtuvę. „Mes mėgstame atostogauti savarankiškai ir į restoranus nevaikštome. Išsiverdame ryte kiaušinių, vakare salotų pasidarom. Čia yra visi puodai, keptuvės, peiliai, lėkštės. Tikrai geriau, nei pas žmogų apsistoti, po to būna gėda kažką ten naudoti, imti. O čia – niekas nežiūri, daryk ką nori“, – džiaugiasi mergina.

Politechnika Palangoje

Pabandžiau internetu surasti pigių kambarių šiuose poilsio namuose. Deja, populiariausios paieškos sistemos tokių kainų, apie kokias man pasakojo sutikti poilsiautojai, neparodė. Pavyzdžiui, „Booking.com“ puslapis siūlė apsistoti dviejų miegamųjų apartamentuose, skirtuose keturiems asmenims – už 84 eurus nakčiai. Padalinus iš keturių – po 21 eurą nuo žmogaus.
Todėl kreipiausi į „Politechnika“ administraciją. Pasirodo, pigiausių lovų internete nerasite. Reikia kreiptis tiesiogiai į poilsio namus. Paskambinti iš anksto, arba atvykti į vietą ir čia užsisakyti. Keletą metų šiai vietai vadovaujanti Odeta Otesen patvirtino, kad tai tikrai pati pigiausia viena Palangoje.

„Labai dažnai siūlome lovas už 5 eurus, pavyzdžiui triviečiame kambaryje. Bendra suma būtų 15 eurų nakčiai trims žmonėms. Man atrodo įkandama net ir taupantiems studentams“, – pakvietusi apžiūrėti tokį kambarį svarstė poilsio namų vadovė.

Iš ponios Odetos Otesen taip pat sužinojau, kad pilnas šios vietos pavadinimas yra „KTU poilsio namai „Politechnika“. O tai reiškia, kad ši atostogų įstaiga pavaldi Kaune esančiam universitetui.

„Visų pirma pas save rezervuojame vietas KTU bendruomenei, o tai kas lieka – prašom, gali naudoti visi kiti žmonės iš visos Lietuvos“, – paaiškino malonioji direktorė. Ji pasidžiaugė, kad metai iš metų čia apsistoja vaikų ir jaunimo stovyklos. „Kai didelė grupė ieško, kur pigiai pernakvoti – mes esame idealiausias variantas“ , – sako ji.

Prie poilsio namų administratorės posto svečiai gali naudotis minkštomis sofomis, pavyzdžiui, vakarais daug kas mėgsta čia žiūrėti televizorių. Tačiau jis tik vienas, todėl su kitais poilsiautojais teks pasiderinti, kokį kanalą žiūrėti. Taip pat stovi stalo tenisas ir futbolas, užkandžių mėgėjams yra aparatai su skanėstais ir gėrimais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (141)