Pabėgimo planas – į geros savijautos ir laimės hormonų medžioklę SPA centruose ir sanatorijose! Beje, ar esate kada atkreipę dėmesį, kad nemažai mūsų sveikatingumo receptų yra padiktuoti gamtos? VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ sudarė netikėčiausių SPA paslaugų Lietuvoje žemėlapį (išsamų žemėlapį rasite ČIA). Belieka išsirinkti!

Kaip iš alaus plaukęs


Leistis į kelionę su tikslu pamatyti pilį, užkopti į apžvalgos bokštą ar nueiti į atnaujintą muziejų yra viena. Tačiau vis daugiau keliautojų ieško progos, kaip pagerinti savijautą, sustiprinti sveikatą, atrasti vidinę harmoniją ir pereiti prie kokybiškesnio gyvenimo būdo. Ir tam tikrai neužteks pagulėti namie ant sofos su agurkų griežinėliais ant akių.

Sveikatingumo turizmas Lietuvoje įgavęs pagreitį – čia itin populiarėja SPA procedūros su vietos produktais bei atgaivinančios senovės lietuvių tradicijas, kurios garantuoja išties autentiškas patirtis ir puikią savijautą.

Pavyzdžiui, ar kur kitur esate girdėję apie galimybę panirti į pieno vonią? Be klasikinių variantų įvairiuose SPA centruose, galite išbandyti ir patobulintą karalienės Kleopatros receptą, kaip išsaugoti jaunystę, - vonią su ožkų pienu, dar stipriau drėkinančiu odą ir šalinančiu jos nuovargį, bei miško uogomis.

Kaimo turizmo sodyboje Šiaurės Lietuvoje jums gali pripilti vonią po atviru dangumi su pienu, vaistažolėmis arba ... alumi ir apynių žiedais! Sakoma, ši alaus procedūra šildo ir puoselėja odą, maitina vitaminais, mažina kraujospūdį ir svaigina sielą.

Jei gydomojo purvo ar mineralinio vandens, kuriais labiausiai garsėja lietuviški kurortai Druskininkai ir Birštonas, vonios jau nebestebina ir yra ne kartą išbandytos, pasirinkite gintaro vonią. Specialus gintaro vanduo, hidromasažas ir trinimąsis maišeliais su gintaro gabalėliais sustiprina imunitetą, sureguliuoja virškinimą ir suaktyvina „laimės hormonų“ išsiskyrimą.

Beje, kurortuose gali pasirūpinti ir jūsų mažaisiais – paruošti obuolinę, braškinę ar ramunėlių vonią. Jai, sakoma, neatsparūs nei „ožiukai“, nei baubai po lova.


Gintaras ant kūno ir į kūną


Gydomosios Baltijos gintaro savybės nėra tik legenda, jos moksliškai įrodytos, todėl gintaras Lietuvoje naudojamas ne tik papuošalų gamybai, bet ir įvairiose SPA procedūrose.

Net pačiame Vilniaus centre galima užsisakyti masažą ant gintarinio čiužinio su gintaro aliejumi, juoduoju gintaru, gintariniais rutuliais bei gintaro smilkalais. Kitose Lietuvos vietose galite patirti kūno šveitimą su gintaro milteliais, kūno įvyniojimą su gintaro pudra ir medumi, mėlynojo gintaro terapiją rankoms bei pėdoms ar net gintaro terapiją su skambančiais dubenimis bei gintaro aroma muzikos terapiją.

Įsitikinsite, kad gintaras ne veltui užkariavo SPA ritualus – Baltijos gintare yra 3–8 proc. gintaro rūgšties, kuri naudinga sveikatai, nes stimuliuoja medžiagų apykaitos procesus, slopina įvairius uždegimus, gerina kraujo apytaką, mažina stresą ir suteikia energijos.

Gintaro pirtis

Negana to, gintaro galite ir paragauti – po gintarinio masažo siūloma gintaro arbatos gėrimo ceremonija arba – gintaro ir medaus įkvėptas desertas „Gintarinis brangakmenis“.

O gal laikas išbandyti ir vienintelį pasaulyje patentuotą gintaro ir mineralų terapijos centrą sostinėje su gintariniu interjeru? Arba – didžiausią pasaulyje gintaro pirtį prie pat Palangos iš trijų tonų Baltijos gintaro?

Vantos iš šaldiklio ir pieno ledukai


Pirtys – atskira tema Lietuvoje, kiekvienas pirtininkas ištikimai laikosi savo filosofijos. Vieni siūlo sakralinės pirties patyrimą su šveitimu, aromaterapija, vantomis ir arbata, kiti pirtinantis gali įtrinti druska ar gintaro pudra, uždėti molio kaukę, pamasažuoti su medumi, kanapių aliejumi, treti vasarą į pirtį atneš pieno išrūgų ledukų su agurkais, o žiemą įvynios į saldaus pieno paklodę.

Beje, žiemą kai kurie pirtininkai naudoja šviežias vantas, kurias laiko užšaldytas šaldiklyje, kad iškritus sniegui pirtyje būtų galima pasimėgauti beržo, ąžuolo, liepos ar kaštono aromatais.
O kas gali būti didesnis už malonumą po pirties šokti į ežerą? Tą galima padaryti ne tik daugelyje kaimo turizmo sodybų, bet ir, pavyzdžiui, Ilzenbergo dvare, kurio atstatyta XIX a. pirtis laikoma didžiausia Baltijos šalyse – joje telpa net iki 25 žmonių.

Kurortų SPA centruose po pirčių laukia ne tik tradiciniai baseinai, bet ir mineralinio vandens baseinai, o Palangoje – šildomas Baltijos jūros vanduo Lietuvos formos baseine!


Ne veltui daugelis stiprybės semiasi gamtoje. Lietuviai gabalėlį gamtos pritaikė ir SPA procedūrose: daro masažą su ąžuolo lazdelėmis, šveičia kūną ąžuolo žievės šveitikliu, maltais kaštonais, pajūrio smėliu, kanapėmis, šermukšniais, spanguolių tyre, aguonomis, įvynioja su varnalėšomis, kiaulpienėmis ar šaltalankiais, ruošia kaukes iš petražolių, gysločių, dilgėlių, obuolių, taiko grikių ar druskos terapiją, taip pat propaguoja specialią delfinų, arklių ar net bičių terapiją.


Mūsų šalyje galite sužinoti ir kelis receptus, kaip pagerinti savo miego kokybę. Išbandyti vieną jų trunka vos pora minučių, tačiau šį laiką reikia išbūti sukandus dantis tiesiogine to žodžio prasme – kameroje, kurioje yra daugiau nei 120 laipsnių šalčio! Vadinamoji krioterapija padeda atsigauti po traumų, stiprina imunitetą, mažiną nerimą, jaunina.

Kitas variantas – įsitaisyti debesyje. Specialiame įrenginyje dėl šviesų, spalvų, garso ir siūbavimo sukuriama maksimalaus atsipalaidavimo būsena, kurios vos 20 minučių prilygsta porai valandų gilaus miego. Šią inovaciją galite rasti prie Trakų.

O štai metų pabaigoje duris Druskininkų kurorte atvers ir Miego SPA, kuris specializuosis miego sutrikimų srityse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)