Lietuvoje veikiantys botanikos sodai šiuo metu pasipuošę gausybe įvairiaspalvių, gamtos juvelyriškai sulipdytų žiedų, todėl čia galėsite mėgautis visa kvapų ir spalvų palete. Skirtinguose miestuose įsikūrusių sodų darbo pradžios laiką ir lankytojų bilietų kainas rasite botanikos sodų tinklalapiuose arba paskambinę telefonu.

Vilniaus universiteto Botanikos sodas

Šiuolaikinis Botanikos sodas – tai populiari vilniečių ir miesto svečių lankoma vieta, kurioje kiekvienas gali rasti atokvėpį nuo miesto triukšmo, o kartu sužinoti daug naujo ne tik apie augalų pasaulį, bet ir apie visą gamtą apskritai. Čia siekiama pasidalinti sukauptomis žiniomis, o kartu ir įkvėpti žmones gerbti, saugoti, mylėti bei puoselėti mus supančią aplinką.

Vilniaus universiteto Botanikos sodas – pats didžiausias ir seniausias Lietuvos botanikos sodas. Jis yra ne tik didžiausias pagal plotą (199 ha), bet ir turtingiausias augalų kolekcijomis. Čia auginama virš 10 000 pavadinimų (taksonų) augalų! Kai kurios iš augalų kolekcijų, kaip pavyzdžiui, serbentų yra vienos didžiausių Europoje. Taip pat sodas didžiuojasi bijūnų, erikinių šeimos, įvairiomis gėlių bei sumedėjusių augalų kolekcijomis. Yra sukauptas unikalus augalų genofondas, kuriame vien žolinių dekoratyvinių augalų, sukurtų Lietuvos selekcininkų, saugoma virš 600.

Daugiau informacijos rasite ČIA.

Vilniaus universiteto Botanikos sodas (Vingio skyrius)

Šis Vilniaus universiteto Botanikos sodo filialas renka ir augina virš 1200 pavadinimų augalų iš visų pasaulio geografinių zonų. Sode šalimais teka Neris ir teikia gaivą, rytinėje pusėje – aukštas ir ilgas šlaitas, tad galima pasijusti kaip didelio kalno papėdėje. Pietų saulės niekas neužstoja, tad vasarą čia būna taip karšta, kad gali pamanyti esąs tolimuose pietų kraštuose. Šiaurės vėjus užstoja pušynas. Jokio miesto triukšmo, jokių civilizacijos kvapų, rami, tyki ir skaidri gamtos oazė. Pavasarį sodas pražysta visomis įmanomomis svogūninių gėlių spalvomis. Šį paradą pradeda erančiai, sniegžydrės, krokai, scylės. Vėliau jį tęsia žydrės ir jacintai. Apogėjus būna, kai prasiskleidžia tulpės.

Daugiau informacijos rasite ČIA.

Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodas Kaune

Didžiausias Lietuvoje rožynas, brandus parkas su tvenkiniais ir romantiškais tilteliais, istorinė Aukštosios Fredos dvaro aplinka – puiki erdvė poilsiui ir turiningam laisvalaikiui: čia vyksta kultūros, mokslo, pramoginiai renginiai bei edukacinės veiklos, pažintinės ekskursijos.

Tarpukario Lietuvą menanti didžiausia šalies oranžerija ištisus metus kviečia susipažinti su šiltųjų kraštų augalais. Oranžerijoje eksponuojamas Oginskių dvarą Rietave puošęs daugiau kaip 150 metų skaičiuojantis valgomasis kiaušvis, dinozaurų laikus menanti kilnioji volemija, vaisius nokina papajinis melionmedis.

Parko lankytojai turi retą galimybę pasigrožėti brandžiais egzotiniais medžiais: gelsvažiedžiais tulpmedžiais, japoniniais puošmedžiais, dviskiaučiais ginkmedžiais, tikrąja metasekvoja. Aleksote įsikūrusio Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodo augalų kolekcijas sudaro daugiau kaip 14 000 kolekcinių numerių (rūšių ir veislių). Bendras VDU Botanikos sodo plotas – 62,5 ha.

Daugiau informacijos rasite ČIA.

Klaipėdos universiteto Botanikos sodas

Klaipėdos universiteto Botanikos sode dekoratyviniai ir kiti ekonominiu požiūriu vertingi augalai kaupiami ir eksponuojami keturiose kolekcijose: dendrologinėje (spygliuočių ir lapuočių augalų), vaistinių ir prieskoninių augalų, žolinių dekoratyvinių augalų, rožių. Šiuo metu sode vis dar žydi sakuros, šilagėlės, raktažolės, skleidžiasi magnolijos, persikai, slyvos. Sodas puošiasi įspūdinga maumedžių žaluma (jų turime net 9 rūšis). Lankytojams sodas atsiveria su naujai rekonstruotomis vaistinių ir prieskoninių bei gėlininkystės kolekcijomis.

Taip pat lankytojai kviečiami apžiūrėti kuriamas pajūrio kopų augalų ir svogūninių augalų kolekcijas, vijoklinių augalų ekspoziciją, etnografinį darželį. Medelių, krūmų bei gėlių dauginimui įveistas medelynas, atnaujinta pagrindinė apžvalgos aikštelė, pastatytas kabantis tiltas.

Daugiau informacijos rasite ČIA.

Šiaulių universiteto Botanikos sodas

Bendras sodo plotas – 6,54 ha, jame auginama per 4000 įvairių rūšių ir veislių augalų. Sėklų mainai vykdomi su daugiau nei 250 pasaulio botanikos sodų. Botanikos sode nuolat organizuojami renginiai universiteto, miesto ir apskrities visuomenei, nuolat plėtojama pažintinė ir edukacinė veikla.

Daugiau informacijos rasite ČIA.

Šiaulių universiteto botanikos sodas

Izidoriaus Navidansko parkas

Tai privatus 57 ha ploto parkas Kalnėnų kaime. Dabar parke auga 34 vietinių rūšių medžiai ir krūmai. Driekiasi beržų, mažalapių liepų, klevų, lazdynų alėjos. Medžiai sodinti grupėmis ir pavieniui.

Septyniuose tvenkiniuose plauko paukščiai, veisiasi žuvys. Per parką čiurlena Spiginas, įtekantis į pietinį tvenkinį. Šiuo metu prie vandens tvenkinių įkurtos poilsiavietės. Teikiamos komercinės žvejybos paslaugos.

Daugiau informacijos rasite ČIA.

Japoniškas sodas

Tai didžiausias Europoje Japoniškas sodas su tūkstančiu bonsai medelių kolekcija, akmenų sodu, sakuromis, tvenkiniais. Sodas Kretingos rajone pradėtas kurti 2007 metų spalio 10 dieną plynoje vietoje. Šiuo metu padaryta apie trečdalis sodo kūrimo darbų. Sodas kuriamas pagal senąsias japoniško sodo tradicijas, atkartojant natūralią gamtą, kur nė vienas elementas neturi išsiskirti iš kitų. Svarbiausia – subalansuota visuma. Tai – susikaupimo ir savęs pažinimo vieta.

Daugiau informacijos rasite ČIA.

Vlado Ščiavinsko nuotr.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)