Konglomeratas – tai tam tikra uolos rūšis atsirandanti požemiuose vykstant sudėtingiems procesams, kurių metu į vientisą luitą susijungia molis, žvyras ir smulkūs akmenukai, tai nuosėdinė uoliena, sudaryta iš apvalainų uolienų gabalų ir sutvirtinta cementu.

Šeimyniškių atodanga su konglomerato uola saugomu geologiniu gamtos paveldo objektu buvo paskelbta 2002 metais. Šią atodangą galima pasiekti keliu Užpaliai–Dusetos, ji randasi buvusiame Šeimyniškių žvyro karjere netoli Užpalių miestelio Utenos rajone. Netoli atodangos kyšo ir Šeimyniškių piliakalnis.

Čia stūksanti konglomerato uola yra keliskart didesnė už žmogų, tad tai yra puiki vieta įsiamžinti ir apžiūrėti iš arti šį gamtos paveldo objektą. Darant nuotraukas galima pagalvoti, kad žmogus yra ne Lietuvoje.

Šalia konglomerato uolos įrengti laipteliai į Šeimyniškių atodangą. Užlipus laiptais atsiveria puikus vaizdas į uolas iš viršaus, kitoje pusėje žaliuojantys laukai. Taip pat viršuje galima ir pasivaikščioti ar prisėsti. Žvelgdami į šią panoramą galėsite pajusti uolų didybę esančią Lietuvoje. Netoliese išvysite ir Šeimyniškių piliakalnį, kurio šlaitų ilgis 90 metrų, o plotis 45 metrai.

Šis mažas slėnis nėra visai natūralus. Anksčiau šioje vietoje buvo žvyro karjeras, todėl vietiniams ši vieta geriau žinoma kaip Šeimyniškių karjeras. Konglomerato uolos buvo atrastos bekasant žvyrą. Žmonės jas išvadavo iš žvyro ir smėlio gelmių ir atvėrė visuomenei, kad būtų galima stebėtis ir grožėtis.

Jeigu dar nesate čia buvę, ši vieta tikrai turėtų atsirasti Jūsų vasaros lankytinų vietų sąraše.
Šeimyniškių atodangą su uolomis rasite Utenos rajone esančio Užpalių miestelio pašonėje, vietos koordinatės 55.652963, 25.595567. Netoli uolų yra patogi aikštelė automobiliui pasistatyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją