Ko jau ko, bet romantikos mums visiems labai trūksta. Užsisukame darbų sūkuryje, paskęstame kasdienybėje, atsibundi vieną rytą, o tų gražių, saldžių akimirkų liko labai nedaug... Kažką specialiai organizuoti daug kas tingi ar net nenori. Štai tada pradedame ieškoti ypatingų vietų, tokių, kur nieko daryti nereikia, užtenka atvažiuoti ten, ir jau viskas iškart yra labai romantiška.

Portalas DELFI kartu su „Aurum“ ledais pristato unikalų projektą „100 žingsnių per Lietuvą“, kurio metu renkami įdomiausi ir gražiausi Lietuvos kampeliai. Jūs balsuodami renkate, o aš keliauju pasižvalgyti po tas vietas, kurios laimi.

Rinkdami pačią romantiškiausią mūsų šalies vietą pasiūlėte daugybę savo variantų, nuo visiems gerai žinomų iki dar negirdėtų, tikriausiai tik jūsų pačių atrastų. Rinkimai vyko labai įnirtingai, iki pat paskutinės akimirkos nebuvo aišku, kas iš tikrųjų nugalės.

Šiame balsavime kovėsi pačiame Lietuvos gale esantis Ventės ragas, įspūdingasis šokantis fontanas Dauniškio ežere, senoji mūsų sostinė Trakai, net kelios Kauno vietos: fontanas Laisvės alėjoje ir Santakos parkas, Kretingos muziejaus parkas, dar ne daug kam girdėtas ežeras Mergelių Akys, daugelio išbandytas ir išfotografuotas saulėlydis Palangoje. Na, o didžiausia intriga laikėsi tarp nuostabaus grožio meilės salos Ilzenbergo dvare ir visų numylėtos Nidos.

Balsavimas baigėsi ir paaiškėjo, kad Nida turi daugiausia atkaklių ir balsuojančių savo gerbėjų. Būtent ji buvo išrinkta pačia romantiškiausia mūsų šalies vieta. Ne kur kitur, o Nidoje tūkstančiai lietuvių išgyveno gražiausius saulėlydžius, turėjo jausmingiausius pasimatymus, meilias vakarienes, pasivažinėjimus dviračiais ir pasivaikščiojimus susikibus už rankučių.

Galime oficialiai paskelbti: jeigu braška jūsų santykiai, jeigu žmona ar vyras nori pabėgti, jeigu šeimoje daugiau pykčių nei gražių akimirkų, jeigu santykiams reikia naujo sutvirtinimo... Važiuokite į Nidą, čia viskas pasitaisys. Šis miestelis – tarsi vaistas porelių santykiams.

Teisūs tie, kurie pagalvojo, kad romantika nebūtinai turi būti su antrąja puse. Tikrai ne, romantiškai pabūti galima ir visiškoje vienatvėje, ramumoje. Bet jums irgi reikia atvykti į Nidą, pasisemsite teigiamos energijos, pabudinsite pačius gražiausius savo jausmus.

Nida

Deja, vienintelis gal kiek negeras dalykas, kurį kviesdamas į Nidą turiu daug kartų pakartoti: tiek atvykti čia, tiek pabūti kurorte nebus taip jau pigu. Nesinorėtų to pripažinti, bet tenka – ta Nidos ramybė, tas grožis, ta romantika, matyt, todėl ir atsirado, kad ne visai visi čia gali leisti sau atvykti. Tam tikras finansinis filtras tarsi atbaido didžiąją masę, kuri siaučia Palangoje, Basanavičiaus gatvėje. Tokių lėbautojų, kurių vienoje rankoje kiaulės karka, o kitoje alaus bokalas, Nidoje nesimato. Jie gal kažkur ir yra, bet slepiasi. Romantikos mylėtojai tikrai nepastebės. Čia, kaip koks ramybės rezervuaras, kur, rodosi, nieko blogo aplinkui nevyksta. Kai esi Nidoje, pamiršti apie visus pasaulio karus ir įvairaus plauko žulikus.

Derėtų priminti, kad vien tik atvykdami į Nidą privalėsite susimokėti 12 eurų už kelto iš Klaipėdos paslaugas. Tiek kainuoja, jeigu keliaujate su nuosava mašina. Persikėlus į Smiltynę dar reikės sumokėti ekologinį mokestį – 20 eurų. Todėl labiau apsimoka į Nidą važiuoti autobusu, gal nebus taip patogu, bet šiek tiek sutaupysite.

Štai, ką supratau atvykęs į romantiškiausią ir tikrai patį prabangiausią Lietuvos kurortą – romantika neturi amžiaus apribojimų. Jos ieškoti čia atvyksta porelės nuo mokyklinio amžiaus iki paties solidžiausio.

Į šį kurortą galėtų atkeliauti ir tie, kurie nori savo vaikams parodyti, kaip gi turi atrodyti tobula šeima, kaip atrodo gražūs santykiai, kurių derėtų visiems siekti savo gyvenimuose. Man, pavyzdžiui, tobulų santykių pavyzdys yra Valdo ir Almos Adamkų. Tiesiog gražu į prezidentą ir pirmąją ponią žiūrėti. Tokie elegantiški, visada pasitempę... Nidoje jų nesutikau, tačiau panašių, vyresnio amžiaus porų čia be galo daug. Vaikšto rankutėmis susikibę, meiliai kažką sau kalbasi.

Tokie yra Jonas su Gražina. Ši pora jau šešiasdešimt metų kartu. Ir visus tuos metus laimingi, vienas kitą mylintys ir gerbiantys. „Kiekvieną vasarą laukiame tos akimirkos, kai galėsime atvažiuoti į Nidą, tai mūsų meilės miestas. Kiekvieną kampelį čia žinome, nuolat ten pat vaikštome ir niekada nenusibosta“, – sako jie. Vasarinės kelionės į Nidą jiems tarsi santykių sutvirtinimas. Visus 60 metų, kiek kartu gyvena – romantikos semiasi būtent čia.

Gražina ir Jonas

„Atvažiuojame pakvėpuoti grynu oru, pasivaikščioti po pušyną ir, žinoma, dėl jūros“, – vardijo ponia Gražina. Turėti tokią tradiciją ji ragina visus ir pažada, kad savaitė kurorte padės pamiršti visas nuoskaudas, barnius ir net nuovargį panaikins.

Kad Nida yra romantikams skirtas miestas, pripažįsta ir iš Vilniaus atostogauti čia atvykę Audrius ir Akvilė, kulinarinėje studijoje dirbantys virėjai. Šią porelę sutikome gulinčius pušyne, prie Kuršių marių. Šalia nusimetę dviračius, jie žiūrėjo į dangų ir apie kažką kalbėjosi, kartais vis pasibučiuodami. Ir tada priėjau aš, apie tokius gražius santykius pakalbėti.

Jie mėgsta atostogauti aktyviai, visur, nuo ryto iki vakaro važinėti dviračiais. Tai į paplūdimį prie jūros nukeliauja, tai aplanko aplinkui esančius miestelius Juodkrantę, Preilą. „Tokie yra mūsų pomėgiai, nieko specialiai dėl romantikos nedarome. Tiesiog mėgaujamės buvimu kartu ir viskas. Kada čia esame, niekur nereikia skubėti, dėl nieko rūpintis, matyt, tai ir pažadina šiltesnius jausmus“, – kalbėjo ši porelė.

Andrius ir Akvilė

Antrus metus iš eilės pailsėti į Nidą atvyksta ir dvi turistės iš Vokietijos sostinės Berlyno. Airis ir Vira dienomis laiką mėgsta leisti ant vieno iš miestelio molų. Airis guli ir deginasi užsikėlusi koją ant kojos, o Vira sėdi įsitaisiusi nedidelėje turistautojų kėdutėje, garsiai skaito knygas. Garsiai todėl, kad viską girdėtų ir jos draugė. Taip vienu metu jos abi perskaito tą pačią knygą. Angliškai tokį skaitymą joms apibūdinau žodžiu – smart (protinga – liet.).

Šios vokietės sako, praėjusiais metai, kai pirmą kartą aplankė Nidą – įsimylėjo į tokį ramų kurorto gyvenimą. „Pabėgimas į kitą pasaulį“, – sako jos ir galvoja, kad nieko panašaus Vokietijoje nėra. „Net ir pačiame mažiausiame kurorte vasaros sezono metu būna pilna turistų, pasislėpti nuo skubančio pasaulio neįmanoma. Visai kitaip yra Nidoje, kur labai lėtas gyvenimo tempas ir labai mažai žmonių“, – mūsų kurortą gyrė berlynietės. Nėra joms geresnės vietos už molą, jis kur kas mielesnis už paplūdimį baltu smėliu, mielesnis už pušyną, kur vaikštinėja vyresnio amžiaus poros.

Nida

Net ir jos, nemažai keliaujančios damos, pripažino, kad Nida ne tik nepaprastai graži, bet ir brangi. Lietuviškame kurorte kainos žymiai didesnės nei Berlyne. Pavyzdžiui, Vokietijos sostinėje pietus galima pavalgyti už 6–8 eurus, o štai Nidoje tai beveik neįmanoma. Daugelyje vietų moterys išleidžia daugiau nei 20.

Keliautojų ypač mėgstama programėlė „Tripadvisor“ kaip pasiūlymą romantiškai vakarienei Nidoje siūlo restoraną „Ešerinė“, pačiame miestelio centre. Beje, nurodyta, kad čia dar tik vidutinės kainos Nidoje, tikrai ne pati brangiausia vieta.

Meniu išsamus, tiek mėsos, tiek žuvies patiekalų, kiek tik norite. Tačiau nuo kainų kai kuriems gali pasidaryti bloga.

Pavyzdžiui, jeigu esate dideli jautienos mėgėjai – už kepsnį su čili padažu ir grilintomis daržovėmis turėsite susimokėti 23 eurus. Kiek pigiau – 20 eurų 50 centų kainuoja befstrogeno troškinys iš tos pačios jautienos. Kiauliena su troškintais kopūstais irgi nėra pigi – mokėsite 16 eurų. Nustebino ir rinkinio prie alaus kaina – net 15 eurų už užkandžių lėkštę.

Tad pasiruoškite šioms kainoms iš anksto, pasitaupykite, o tik tada su savo meile eikite romantiškos vakarienės.

Šokiruos ir nakvynės kainos. Svetainėje „booking.com“ ieškant nuomai skirtų butų, kambarių ar viešbučių kitam savaitgaliui – nesiūlo nė vieno pigaus varianto. Kainos už dvi naktis prasideda nuo 100 eurų. Bet tai tik ekonomiški variantai, ne visiems tokie įtinka. Norint daugiau komforto, sumos smarkiai šokteli į viršų. 220 eurų – „Nakvynė pas Romą“, taip vadinasi apgyvendinimo įstaiga esanti už 17 min. kelio pėsčiomis nuo paplūdimio. O štai „Vila Neringa“ už dvi naktis iš turistų prašo 600 eurų. Jeigu tiek jums ne gaila, gausite prabangią studiją dviem žmonėms su didele karalienės lova. Už pusryčius reikės susimokėti papildomai – vienam žmogui jie kainuoja 15 eurų.

Jeigu dvivietis kambarys jums yra blogai, pavyzdžiui, turite šeimą su dviem vaikais – iš viso keturi asmenys, tada „Vila Neringa“ siūlo susimokėti 800 eurų už dvi naktis – gausite ne tik daugiau lovų, bet ir vaizdą į Kuršių marias.

Nida

Žinoma, vien tiek „booking.com“ paieškomis neapsiribojau. Pabandžiau nakvynės ieškoti ir važinėdamas Nidos gatvėmis, stojau prie atsitiktinių namų ir klausinėjau, už kiek eurų priimtų pernakvoti vienai nakčiai. Daugelis pakalbėti išlindusių moterų tik skėsčiojo rankomis – „visas liepos mėnuo jau užimtas“. Viena moteris siuntė pas kitą... Kol pagaliau pavyko rasti tokią, kuri pasakė kainą. „Viena naktis dviem – 50 eurų, gausite atskirą kambarėlį“, – pasiūlė.

Daug kartų Nidoje dėl kainų labai nuliūsite, daug kartų pagalvosite, kad kažko sau negalite leisti. Bet kai ką, visai padoriai apmokestinto man pavyko rasti. Labai mėgstu plaukioti laivas, valtimis ir jachtomis, todėl kreipiausi į vietinį kapitoną klausdamas – kiek kainuoja su jo jachta paplaukioti.

„Žmogui – 10 eurų valanda, bet su vienu keleiviu neplaukčiau. Mažiausiai turi būti du, pavyzdžiui, porelė. Du žmonės – viso 20 eurų. Sumokate ir plaukiame“, – savo kainas pristatė Ričardas. Jo jachtą „Notanga“ visuomet rasite Nidos jachtų prieplaukoje.

Nida

Kapitonas sako, kad geriausia, norint romantiško plaukimo – jo paslaugomis naudotis vakare, kažkur tarp 19–20 val. Ir dar jis sakė, kad vienos valandos plaukiojimui bus mažoka, geriausia imti dvi, tada jau spėsite viską pamatyti, romantiškai pasibūti.

Palyginimui, plaukioti jachta Ispanijoje, Italijoje ar kitose šalyse prie Viduržiemio jūros kainuoja nepalyginamai daugiau. Už valandą daug kur prašoma gerokai daugiau nei šimto eurų. Šioje vietoje Nida pakankamai pigi.

Beje, Nidos jachtos ir labai tinkama vieta romantiškoms fotosesijoms. Net nereikia jų nuomotis, tiesiog atsistokite jachtų prieplaukoje, tarp jums labiausiai patikusių ir darykitės asmenukes ar paprašykite, kad kas nors kitas nufotografuotų. Išbandėme – rezultatas nė kiek nenusileidžia fotosesijai Maljorkoje, Ispanijoje.

Kita kelionių projekto „100 žingsnių per Lietuvą“ stotelė – gražiausia sala Lietuvoje. Ją išrinkti galite paspaudę ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)