Kairiajame Nemuno krašte plytinčios Suvalkijos (Sūduvos) vietovės – dar ne visiems atrastas Lietuvos kampelis. Vis tik iš Marijampolės krašto kilusiam gamtininkui, žinomam rašytojui ir aplinkosaugininkui Selemonui Paltanavičiui Suvalkija (Sūduva) visada buvo vienas žaviausių Lietuvos regionų.
© DELFI / Kęstutis Cemnolonskis

Puikiai pažįstama Plokščių gyvenvietė, Gelgaudiškis ir Sudargas gamtininką žavi reljefo įvairove, savitu gamtos grožiu ir, kaip jis pats sako, „charakteriu“.

Pasakodamas apie „lietuviškomis Alpėmis“ vadinamą Plokščių gyvenvietę, S. Paltanavičius džiaugiasi ne tik nuostabia jos gamta, bet ir išsaugotu Vaiguvos upeliu. Tai vienintelis Lietuvoje upė-kelias, taip vadinamas dėl to, kad ilgus metus žmonės namus pasiekdavo tik juo eidami arba važiuodami. „Kitur gal būtų upeliuką „suspraudę“ į vamzdžius, nutiesę keliuką. Arba iškasę griovį ir juo paleidę upelio srovę. O čia jis išliko – tikras kaip kažkada“, – pastebi Selemonas. Suvalkietis ragina aplankyti ir kitą ne mažiau įdomų Suvalkijos (Sūduvos) miestą – Gelgaudiškį ir dvaro sodybą. Pats Gelgaudiškio dvaro savininkas Gustavas Koidelis kadaise turėjo ir sūrių gamyklą, kur sūriai buvo spaudžiami šveicarišku būdu ir netgi gabenti į Varšuvą.

Norintys susipažinti su šio krašto virtuve turi puikią galimybę apsilankyti Šakiuose esančioje kavinėje-picerijoje „Kiba“ ar Zyplių dvare įsikūrusiame restorane „Kuchmistrai“. Tiek kavinėje-picerijoje, tiek restorane užsisakiusiems edukacinę programą „Zanavykų ragaučius“ bus pasiūlyta paragauti keptos kopūsto galvos, naminių lašinių, dešros, daug kitų zanavykų valgių ir netgi gilių kavos.

Norintys paragauti didikų virtuvės patiekalų galės jų išsirinkti iš restorano „Kuchmistrai“ valgiaraščio. Restorano virtuvės meistrai valgius kūrė remdamiesi senosios lietuvių virtuvės tradicijomis. Čia rasite ruginės duonos ir jaunų burokų lapų „Šaltybarščių“, švelnaus, krosnyje keptų silkių pašteto su aluje marinuotais svogūnais ir kanapių aliejumi, aluje troškintos kiaulienos su bulvėmis, apkeptomis su kmynų sviestu, ir daug kitų patiekalų. Restorano siūlomas valgiaraštis – tikras Lietuvos didikų virtuvės paveldo pavyzdys.

Atgavę jėgas ir susipažinę su tradiciniais zanavykų patiekalais bei didikų virtuve kelionę galite tęsti Sudarge, kurio skiriamasis ženklas, pasak S. Paltanavičiaus, yra trys piliakalniai: „Suvalkijos pakrašty esantis Sudargas visus labiausiai ir traukia piliakalniais. Ne gėda čia apsilankyti, nes aplinka sutvarkyta, įrengti takai, laiptai. Gali kopti, žiūrėti į Nemuną ir kitapus jo esančius Jurbarko krašto krantus, lydėti Nemunan nusileidžiančią vasaros saulę.“

Gamtininkas gali papasakoti ne tik apie šio regiono gamtos grožį, jam puikiai pažįstama ir gimtojo krašto – Suvalkijos (Sūduvos) – virtuvė. Anot Selemono, kiekvienam suvalkiečiui virtuvė yra šventa ir švari vieta, o kiekvienas valgymas – šventė. Nors suvalkiečiai laikomi vienais taupiausių žmonių, tačiau pavalgyti jie mėgsta sočiai ir tikrai nemažai. Suvalkijoje (Sūduvoje) niekada neišgirsite, kad valgote per daug, priešingai – geras apetitas yra sveiko, darbingo žmogaus bruožas. Suvalkiečiai turi ir tik jų kraštui būdingų patiekalų. Vieno jų – silkės su „rasalu“ – receptu su skaitytojais dalijasi ir pats Selemonas.

Silkė su ,,rasalu“

Kiekvienų namų kamaroje būtinai stovėdavo rūgusio burokėlių „rasalo“ statinaitė. Gaivi jo rūgštis tiko verdant sriubą, tačiau jį naudodavo ir kitokiam patiekalui. Tam reikėdavo poros riebių silkių. Jos nuvalytos, net „nefiliuotos“ būdavo supjaustomos piršto pločio gabaliukais. Sudėtos į sriubinę lėkštę užpilamos burokėlių „rasalu“ ir valgomos su karštomis virtomis bulvėmis. Vyrai ir vyresni šeimos nariai į šią šaltsriubę dar įsideda griežinėliais pjaustytų svogūnų.

Puikūs Suvalkijos (Sūduvos) dvarai, nuostabūs kraštovaizdžiai, didingi piliakalniai ir kitos vietovės, aprašomos knygoje „Kulinarinės kelionės“, nė vieno nepaliks abejingo ir atskleis dar neregėtą gimtosios šalies grožį. Unikalūs ir tradiciniai suvalkietiški patiekalai – tikrai neleis išalkti ir suteiks galimybę atrasti naujų skonių bei pažinti šio krašto virtuvės ypatumus.

Parengta pagal knygą „Kulinarinės kelionės“.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Pažintis su Aukštadvariu: savaitgaliais lankytojų čia niekas nelaukia (13)

Pro kai kurias Lietuvos vietas pravažiuota n kartų, bet taip ir nesustota, tačiau ateina tas...

Ne vieną dešimtmetį trukęs laukimas baigėsi: Kaune lankytojų lauks pirmas atnaujintas parkas (54)

Era, kuomet parkai Kaune buvo užmiršti ir apleisti, pagaliau baigiasi. Po savaitės kauniečiai...

Išskirtinės nakvynės vieta Anykščiuose vilioja ne tik lietuvius, bet ir užsieniečius: toks namelis – vienintelis Baltijos šalyse (100)

Nuo Anykščių centro automobiliu nutolus kelis kilometrus, išsukus iš vaizdingo vingiuojančio...

Laimingas gyvenimas po aukščiausiu Lietuvos tiltu: čia pasijausite tarsi Amerikoje (74)

Jeigu geidžiate Lietuvoje pasijausti kaip Amerikoje – važiuokite į Lyduvėnus. Ten rasite...

Vasaros naktys Lietuvoje: neeilinės vietos, kuriose nakvynės užsinorėsite ir jūs (14)

Keliaujant po Lietuvą neverta skubėti grįžti namo arba karštligiškai ieškoti viešbučio,...

Top naujienos

Žaibo iškrova - vis dar už pažinimo ribų: gali nutrenkti ir mieste, ir net namuose (48)

Nidos kurorte praėjusį savaitgalį žaibas nutrenkė 1986 metais gimusią moterį. Pasak...

Mįslinga tatuiruote pasipuošusi Meilutytė praleis beveik visą pasaulio taurės sezoną (203)

Glazge (Jungtinė Karalystė) vykusiame Senojo žemyno čempionate Rūta Meilutytė demonstravo ne...

Norint išsvajotų skrydžių – sunkiai įgyvendinama sąlyga dėl gyventojų skaičiaus (14)

Palangos oro uoste naujos krypties į Vokietiją prašantys uostamiesčio verslininkai sulaukė...

Pirmą kartą prabilo Osamos bin Ladeno motina jų namai – turtų ir įtakos atspindys (128)

Ant kampinės erdvaus kambario sofos įsitaiso ryškiai apsirengusi moteris. Sekcijos stikle, už...

Monika Šalčiūtė turi žinutę vieno kambario butus Vilniuje išnuomoti bandantiems žmonėms (12)

Socialinių tinklų žvaigždė Monika Šalčiūtė piktinasi aukštomis būsto nuomos kainomis...

Mirė Nobelio taikos premijos laureatas, buvęs JT vadovas Kofis Annanas papildyta 15.34 (54)

Buvęs Jungtinių Tautų generalinis sekretorius ir Nobelio taikos premijos laureatas Kofi Annanas...

Blažytė: Galkinas pasišaipė labai laiku ir labai taikliai (418)

Labai laiku ir labai taikliai – taip Rusijos komiko Maksimo Galkino pokštus apie Dalią...

Artimiesiems – šokas: vyrą po medikų vizito namuose rado ištiktą insulto (216)

Insultas, bet atvykote pavėluotai – tokius žodžius išgirdo sesuo, atvežusi savo brolį į...

Jasikevičiaus aukštinamos vertybės negalioja jo palaikomoje futbolo komandoje (1)

Kauno „Žalgirio“ vyriausiojo trenerio Šarūno Jasikevičiaus kalba apie žmogiškąsias vertybes...

Baltarusijos prezidentas pertvarkė šalies vyriausybę (55)

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka pertvarkė šalies vyriausybę, šeštadienį...