Atpalaiduojantis miegas ant bičių, biolaukų terapija, imuninės sistemos atstatymas, inhaliacinės procedūros bičių avilio oru – šitaip skamba Ž. Japerto veiklos apibūdinimas.

Pasak bitininko, pasidomėti vadinamąja bičių terapija prieš penkerius metus paskatino asmeniniai negalavimai.



„Turėjau problemų su nugara, todėl nusprendžiau įgyvendinti neįprastą idėją: pastatyti specialius namus, kurių pamatai suręsti iš avilių, o įėjus į vidų – įrengtos vietos prigulti. Po stiklines avilių sienas regėti ir pačios bitės, – pasakojo Ž. Japertas. – Bitės sparneliais vėdina orą, garina nektarą – tai lemia specifinį garsą bei kvapą. Poilsis bičių apsuptyje ilgainiui man padėjo atsikratyti nugaros skausmu.“



Bitininko teigimu, bičių dūzgesio kupina aplinka veikia atpalaiduojamai. Nameliuose paprastai praleidžiama apie valandą, daugiausiai – dvi. Vieniems traumuotas vietas ima badyti it su adatomis, kiti geba nugrimzti į miegą, to nė nepajusdami. Būna ir tokių lankytojų, kurie nenustygsta vietoje: visgi tam, kad atsipalaiduotum, privalu ramiai išbūti bent 10-15 min. 



Pasak Ž. Japerto, bičių nameliuose yra lankęsi ir gydytojai, ir iš užsienio atvykę svečiai. Į namelius geriau neiti tik tiems, kurie turi problemų su žemu spaudimu – pernelyg atsipalaidavus ima svaigti galva. Valandos poilsis tokiame namelyje kainuoja 5 Eur.



Koriai namelyje

Bičių ūkis – pašaukimas?



Prieš užsiimdamas bitininkyste Ž. Japertas laikė galvijus, buvo pasistatęs tvartų. 

„Papuoliau į ligoninę, kur susipažinau su bitininku: jis mane ir paskatino užsiimti šiuo amatu. Kad pats laikysiu bites, nė nesapnavau – būdavo, išvydęs spiečių bijodavau. Galbūt tai ir yra vadinamasis pašaukimas: bites labai pamilau, rinkdamas medų nesinaudoju kaukėmis. Taip pat vadovaujuosi taisykle, jog bitėms reikia nuolat duoti darbo, laiku pakeisti motinėlę. Šią dieną iš 65 avilių per metus išgaunu virš 2 tonų medaus“, – kalbėjo bitininkas, medų tiekiantis vietinei rinkai ir į Žemaitiją.



Bitininkas Židrūnas Japertas

Ž. Japerto ūkyje plyti ir iš akmenų sudėliotas rato formos labirintas. Jis skirtas Austėjai – bičių karalienei, vaisingumo deivei. Žengiant į labirintą pasitinka aštrūs kankorėžiai, o išeinant išlydi švelni žolė, smėlis. Labirintas supamas keturių žemės elementų, vietomis auga raminančios, anyžiais kvepiančiais žolės. Vėliau statinys bus apdengtas kupolu.



Bitininkas veda ir edukacines programas vaikams, pademonstruodamas, kaip avilyje vyksta bičių gyvenimas.



„Būna, kad jaunieji lankytojai bičių bijo, tačiau liepiu jiems baimės nerodyti – tai suveikia. Per penkerius metus tik vienąkart pasitaikė atvejis, kai bitės apspito į bityno teritoriją įžengusį žmogų: keisčiausia, kad jis taip pat buvo bitininkas“, – atsiminė Ž. Japertas.

Austėjai skirtas labirintas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)