Nieko nelaukdami VšĮ „Atrask Raseinius“ siūlo pradėti planuoti keliones po Lietuvą ir kviečia aplankyti Raseinių krašto TOP 10! Minių keliauninkų čia nesutiksite, bet gausite nepamirštamų įspūdžių bei įspūdingų nuotraukų, rašoma pranešime žiniasklaidai.

1. Pažintinis takas „Maironio kelias Padubysiu“

Vis labiau šylant orams, aktyvaus laisvalaikio gamtoje mėgėjams siūlome išbandyti Dubysos regioninio parko pažintinį taką „Maironio kelias padubysiu“. Maršrutas driekiasi per gamtiniu požiūriu vertingas Dubysos regioninio parko vietoves, kuriose įrengta atokvėpiui skirta infrastruktūra, lieptai per Luknę ir Lelyką.

Ties Luknės slėniu pastatytas nedidelis medinis apžvalgos bokštas. Kelio ilgis net 13 kilometrų, prasideda jis Kaulakių kaime prie Dubysos regioninio parko lankytojų centro ir veda iki pat Betygalos.

Jis taip pat sutampa su šv. Jokūbo kelio atkarpa, todėl žygiuodami pastebėsite šio kelio ženklus – geltonas kriaukles mėlyname fone. Maršrutas skirtas keliauti pėsčiomis arba dviračiu. Išsamų maršrutą ir aprašymą rasite ČIA.

2. Jūkainių pažintinis-rekreacinis takas

Jeigu norisi ne tik pasivaikščioti, bet ir sužinoti kažką naujo, ši vieta kaip tik jums! Keliaudami įrengtu taku virš žemapelkės, išvysite medines tautodailininkų skulptūras. O šalia jų rasite ir informacines lenteles, supažindinančias su miške augančiais medžiais. Čia taip pat įrengtos poilsio aikštelės, pavėsinės, laužavietės, supynės, vandens telkinys su smėlio paplūdimiu.

Jūkainių k., Viduklės sen., Raseinių r. sav., koordinatės 55.42784, 22.924714

3. Betygalos piliakalniai

Pirmojo piliakalnio papėdėje yra pagonybės laikus menantis Krivio akies šaltinis. O ant antrojo
piliakalnio, dar vadinamo Alkos arba Aukos kalnu, XIX a. vid. sumūryta penkiakampė dvarininkų
Jankovskių koplyčia. Saulėtą dieną nuo piliakalnio galima pamatyti Šiluvos koplyčios bokštą, Betygalos miestelio panoramą. 2018 m. piliakalniai pritaikyti lankymui: įrengti patogūs takai, informacinė infrastruktūra, apžvalgos aikštelės.

Betygala, Raseinių r. sav., koordinatės 55.351372, 23.376488

4. Gražusis ąžuolas

Gamtos paveldo objektas, saugomas valstybės nuo 1960 m. prie jo veda pažintinis, 350 metrų ilgio medinis takas. Šis ąžuolas turi įspūdingus matmenis: 1,76 m skersmens, 5,6 m apimties, 32 m aukščio, spėjama, kad medžiui apie 300 metų. Šalia pažintinio tako rasite įrengtą poilsiavietę. Nenustebkite, jei jums prieš nosį praliuoksės voveraitė.

Plauginių miškas, Šiluvos sen., Raseinių r. sav., koordinatės 55.461139, 23.108861

5. Molavėnų-Graužų piliakalnių kompleksas

Pašešuvio kraštovaizdžio draustinyje esantis Molavėnų piliakalnių kompleksas – vienas gražiausių Raseinių krašto gamtos objektų, reikšmingas istorine, archeologine ir kultūrine prasme. Kompleksą sudaro legendomis ir padavimais apipinti iki šių dienų puikiai išsilaikę piliakalniai. Spėjama, kad 1336 m. čia buvo garsioji Pilėnų pilis. Čia patogiai pasivaikščiosite mediniais takais, stačiuose šlaituose nepavargti padės laiptai. Nepamirškite, krepšio su maistu iškylai, čia jūsų laukia didelės pavėsinės.

Griaužų k., Nemakščių sen., Raseinių r. sav. 55.447917, 22.868694

6. Skirtino akmuo

Geologinis gamtos paveldo objektas, esantis Molavėnų piliakalnių komplekse. Tai vienas iš didžiausių akmenų Raseinių krašte. Įdomu tai, kad dalis akmens yra Skirtino upelyje. Riedulys yra 7,2 m ilgio, 6 m pločio, 2,3 m aukščio. Pasakojama, kad akmenį pametė velnias, nešęs jį ant Molavėnų, bet šokdamas per upelį jį pametė.

Molavėnų k., Nemakščių sen., Raseinių r. sav., koordinatės 55.456380, 22.876474

7. Raseinių piliakalnis

Atvažiuojančius į Raseinius senuoju Žemaičių plentu, įsikūręs Prabaudos upelio dešiniam krante, pasitinka Raseinių (dar vadinamas Cibikalnio arba Prabaudos) piliakalnis. Nuo mūsų akių šį įspūdingą dvikuprį piliakalnį paslėpė miškas, tačiau jį galima apžiūrėti einant pėsčiomis. Nors šis objektas nėra išsamiai tyrinėtas, bet neatmetama, kad kadaise čia stovėjusi pilis, galėjusi būti Raseinių miesto pradininke.

Vilniaus g., Trupinėliai, Raseinių r. sav., koordinatės 55.365841, 23.140488

8. Poeto Maironio tėviškė ir gimtinė

Užsukę į J. Mačiulio-Maironio gimtinę Pasandravyje praeisite daugiau nei 155 ąžuolų alėją, šaltinėlį, Luknės ir Sandravos upelius – poeto įkvėpėjus. Iki šių dienų gimtinėje išliko tik namo pamatai. Tačiau, šį pavasarį buvo įrengta meninė instaliacija „Pasandravio dvaras“. Jos dėka, atkurtas tikslus gimtojo Maironio dvaro pastato kontūras. O Maironio tėviškėje Bernotuose (sesers name) įrengtas muziejus. Sodyboje yra senas sodas, ledaine, tvartas ir klėtis. Išlikę akmenys, žymintys senosios Maironio tėvų sodybos vietą.

Muziejuje eksponuojami autentiški poeto šeimos daiktai. Čia taip pat įkurdinta meninė instaliacija „Maironio tėvų namai“. Čia jus nustebins netikėti meniniai sprendimai, šviesos ir video instaliacijos. Rekomenduojame čia užsukti vakarop, kai įsižiebia žibintai ir „Pasandravio dvaras“. Nepamirškite komplekse surasti ir dainuojantį suolelį.

Bernotai, Pagojukų sen., Raseinių r. sav., 55.431076, 23.324516

9. Rasupio parkas

Šis raseiniškių itin mėgstamas parkas yra pačioje miesto širdyje, šalia Raseinių bažnyčios ir Domininkonų vienuolyno. Naujai suformuoti želdiniai, gėlynai, vaikų žaidimų aikštelės miesto gyventojus ir svečius kviečia ne tik poilsiui ar aktyviam laisvalaikiui, bet ir edukacinei veiklai. Čia įrengta vadinamoji „botanikos klasė“. Suformuotos ir sutvarkytos žaidimų aikštelių zonos, tvenkinio pakrantės su valčių prieplaukomis, saloje pastatyta rotonda, į kurią nutiestas lieptas. Čia pasidarysite tikrai raseinietišką asmenukę.

Šaltinio g., Raseiniai, koordinatės 55.380234, 23.122822

10. Smetonos ąžuolas Žemaičio aikštėje

Ar žinote, kad 1934 m. birželio 24 d. atidengiant Nepriklausomybės paminklą „Žemaitį“ Raseiniuose viešėjo prezidentas Antanas Smetona? Paminklo atidengimo iškilmių metu prezidentas pasodino ąžuoliuką, kuris jau užaugo ir iki šiol stūkso šalia „Žemaičio“. Tais pačiais metais minint prezidento 60 metų jubiliejų, dabartinė Žemaičio aikštė buvo pavadinta Antano Smetonos aikšte ir šį pavadinimą turėjo iki okupacijos.

V. Kudirkos g. 5, Raseiniai, koordinatės 55.381182, 23.117044

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)