Papūtus vėjui pajuntame smėlį ant lūpų. Plaukai plaikstosi į visas puses. Girdime bangų ūžesį. Pakvimpa šviežiai rūkyta žuvimi. Kokioje Lietuvos dalyje esame? Užsimerkus nesunku įsivaizduoti, kad Kuršių nerijos pusiasalyje.
© DELFI / Domantas Pipas

Baltijos jūros pakrantės linija Lietuvoje tikrai nėra rekordinė. Tačiau svarbiausia čia ne tai. Kuršių nerijos peizažas – bene pats gražiausias Lietuvoje. Kopos, Kuršių marios, jūra ten nežemiško grožio, kuri svaiginamai ramina. Taigi pirmasis nuoširdus patarimas visiems, norintiems aplankyti Kuršių neriją, – pasirūpinkite fotoaparatu.

Kelionę po Kuršių neriją siūloma pradėti nuo Smiltynės, nes tik čia galite aplankyti Lietuvos jūrų muziejų-delfinariumą ir artimiau susipažinti su vandens gyvūnija, pamatyti delfinų pasirodymus. Pakeliui verta užsukti ir į Pajūrio žvejo etnografinę sodybą. Viskas čia pasakoja apie jūrą. Kita vietovė – Juodkrantė, kuri traukia savo ramybe: pasivaikščiojimas po „Raganų kalną“ ar kormoranų kolonijos stebėjimas tikrai privers pamiršti visus rūpesčius. Į tos pačios dienos kelionę galite įtraukti ir Naglių gamtinio rezervato pažintinį taką. Juo eidami galėsite pasidairyti į Pilkąsias kopas, dar vadinamas Mirusiomis.

Nuoširdus patarimas: norėdami pažinti tikrąjį Lietuvos pajūrį, turite tai paragauti
© Vytauto Kandroto nuotr.

Esate girdėję apie Pervalką? Nors nuo XX a. Pervalka tapo kurortu, nuošalumo ir gražios gamtos tai nepaveikė. Taip pat galite nuvykti į netoliese esančią Preilą, kuri garsėja aukščiausia Kuršių nerijos kopa – Vecekrugu. Nuo jos atsiveria nuostabi panorama su Didžiuoju Preilos ragu, tad fotoaparatas neturėtų dūlėti Jūsų krepšy! Ir galiausiai Nida – didžiausia Kuršių nerijos gyvenvietė. Nida nuo XIX a. pabaigos, kai ją atrado Europos menininkai, kūrėjai, laikytina kurortu. Viena lankomiausių vietų – Parnidžio kopa. Turbūt teko girdėti, kad nuo apžvalgos aikštelės atsiveria aiktelėti priverčiantis vaizdas! Jei argumentų Jums vis dar per maža, belieka pridurti, kad Kuršių nerijos vietovė nuo 2000 m. įrašyta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Tad jei dar svarstote, neabejokite ir būtinai aplankykite, galbūt susigundysite ten apsigyventi.

Nuoširdus patarimas: norėdami pažinti tikrąjį Lietuvos pajūrį, turite tai paragauti
© Vytauto Kandroto nuotr.

Taip, gyventi ten. Nidoje. Sunku įsivaizduoti, koks kasdienis gyvenimas gali virti tokioje nekasdieniškoje aplinkoje. Ne veltui aktorė Justė Zinkevičiūtė teigia, kad niekur kitur neįsivaizduoja savęs, tik Nidoje: „Nidoje man gera, tad kodėl turėčiau gyventi didmiestyje, kodėl turėčiau stovėti kamščiuose, lėkti, skubėti, eiti koja kojon su naujovėmis, jeigu tai ne man?“

Aktorė apie savo vaikystę atsiliepia taip: „Nida augina tave ne kaip poilsiautoją, bet skiepydama meilę gamtai, toleranciją, estetikos pojūtį, buvimą laisvu žmogumi, kuris turi draugystę su vėju. Nida augina tave kaip savo gyvenimo menininką.“ Kiek melancholiškai, bet atvirai Justė apibūdina Nidoje gyvenantį žmogų.

Justė Zinkevičiūtė
Justė Zinkevičiūtė
© (Kristinos Sereikaitės nuotr.)

Kuršių nerija žavi ne tik gamtovaizdžiu ir gyvenimo ritmu. Čia galima paragauti ypatingų, tik šiam kraštui būdingų žuvies patiekalų, pagamintų iš ką tik pagautos ar šviežiai išrūkytos žuvies. Nuo seno pamario kraštas garsėja kuršiška žuviene. Kaip ji verdama ir kuo ypatinga? J. Zinkevičiūtė mielai sutiko pasidalyti tokios žuvienės receptu:

„Tikriausias Nidos skonis yra žuvis, bet geriausias, mano manymu, receptas – kuršiška žuvienė. Receptas ėjęs iš lūpų į lūpas. Žuvienė dar ir dabar skoniu tebestebina viso pamario krašto svečius ir pačius gyventojus. Verdant žuvienę būtina dėti morkų, bulvių, svogūnų, česnakų, šie dedami su visais lukštais, nesupjaustyti. Kokia žuvis bus žuvienėje – kiekvieno žvejo pasirinkimas ir žvejybos laimikis, tačiau būtina nepamiršti druskos – jos turi būti nemažai. Taip pat rekomenduojama pilti ir degtinės arba „naminukės“.

Svarbiausia – nepamiršti vieno ritualo, kuris žuvienei suteikia ypatingą skonį. Baigiant virti žuvienę reikia iš laužo ištraukti nuodėgulį, smeigti jį į puodo vidurį ir iš karto pilti degtinės arba „naminukės“. Tai ir yra paskutinis žuvienės virimo akordas, kuris suteikia laužo kvapo, stiprybės, sureguliuoja sriuboje esantį druskos skonį“, – tikina aktorė. Jos teigimu, verdant žuvienę reikia išlaikyti jos skaidrumą, tad negalima pervirti. Taip pat labai svarbu žuvienę virti ant laužo, nes kitaip – ji ne žuvienė.

Daugiau informacijos apie nuostabias Lietuvos vietoves, skanų, tam kraštui būdingą maistą, patiekalų receptus, žymių žmonių pasakojimų apie savo gimtinę - knygoje „Kulinarinės kelionės“.

Parengta pagal knygą „Kulinarinės kelionės“

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Pažintis su Aukštadvariu: savaitgaliais lankytojų čia niekas nelaukia (13)

Pro kai kurias Lietuvos vietas pravažiuota n kartų, bet taip ir nesustota, tačiau ateina tas...

Ne vieną dešimtmetį trukęs laukimas baigėsi: Kaune lankytojų lauks pirmas atnaujintas parkas (54)

Era, kuomet parkai Kaune buvo užmiršti ir apleisti, pagaliau baigiasi. Po savaitės kauniečiai...

Išskirtinės nakvynės vieta Anykščiuose vilioja ne tik lietuvius, bet ir užsieniečius: toks namelis – vienintelis Baltijos šalyse (100)

Nuo Anykščių centro automobiliu nutolus kelis kilometrus, išsukus iš vaizdingo vingiuojančio...

Laimingas gyvenimas po aukščiausiu Lietuvos tiltu: čia pasijausite tarsi Amerikoje (70)

Jeigu geidžiate Lietuvoje pasijausti kaip Amerikoje – važiuokite į Lyduvėnus. Ten rasite...

Vasaros naktys Lietuvoje: neeilinės vietos, kuriose nakvynės užsinorėsite ir jūs (14)

Keliaujant po Lietuvą neverta skubėti grįžti namo arba karštligiškai ieškoti viešbučio,...

Top naujienos

Gydytoja papasakojo, kaip geriausia gydyti pūslelinę: tepalai ir pleistrai – praeityje (42)

Tikriausiai ir jūs esate vienas iš tų, kuris asmeniškai jau susipažino su pūsleline ( herpės...

Šiaudiniškius siaubiančio vyro bijo visas kaimas: jis lyg tiksinti bomba (177)

Dar prieš kelis metus Šiaudiniškiuose gyvenantis Julius Švedas buvo pavyzdingas šeimos žmogus,...

Pakvietė į vakarienę restorane – išėjo su pirkiniu už 2 tūkst. eurų (174)

Kaip manote, kiek gali kainuoti pagalvė? O dvi pagalvės ir antklodė? Žurnalistų pagalbos...

Neringos Venckienės tėvas ėmėsi veiksmų: šį kartą dėl anūkės (231)

Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) kalėjime kalinčios Neringos Venckienės tėvas kreipėsi į...

Gyvai / Supertaurės mačas Estijoje: „Real“ – „Atletico“ 0:1 (13)

Istorinis vakaras Estijoje – trečiadienį vakare Taline dėl UEFA Supertaurės titulo kaunasi...

Į restoraną Vilniaus senamiestyje užsukusią moterį išgąsdino ne tik kvapas, bet ir vaizdas (10)

Restorane „Forto dvaras“, esančiame pačioje Vilniaus širdyje – Pilies gatvėje, su šeima...

Filipinai – šalis, kurioje kalbėti apie moteris reikia atsargiai (4)

Filipinai – tai balta varna tarp ryškiaveidžių Azijos valstybių. Vienintelė šalis katalikė...

„Sevilla“ dirbtinės dangos bijo labiau nei žalgiriečių – klausimas apie įtampą kėlė šypsenas (28)

Ne mėgėjai, bet vis dėlto – ne aukščiausios lygos komanda. Taip apie Vilniaus „Žalgirį“...

Pasipylė skundai: svajonių darbas iš tiesų nė iš tolo neprimena svajonės (7)

„Turi tylėti ir tiesiog mėgti savo darbą“, – tai Australijos aviacijos realybė. Iš šono...

Vilniuje neblaivus BMW vairuotojas taranavo merginos vairuojama automobilį (74)

Trečiadienio vakarą Vilniuje policija vyko į eismo įvykį su nukentėjusiais. Pasirodo, kad...