aA
Papūtus vėjui pajuntame smėlį ant lūpų. Plaukai plaikstosi į visas puses. Girdime bangų ūžesį. Pakvimpa šviežiai rūkyta žuvimi. Kokioje Lietuvos dalyje esame? Užsimerkus nesunku įsivaizduoti, kad Kuršių nerijos pusiasalyje.
© DELFI / Domantas Pipas

Baltijos jūros pakrantės linija Lietuvoje tikrai nėra rekordinė. Tačiau svarbiausia čia ne tai. Kuršių nerijos peizažas – bene pats gražiausias Lietuvoje. Kopos, Kuršių marios, jūra ten nežemiško grožio, kuri svaiginamai ramina. Taigi pirmasis nuoširdus patarimas visiems, norintiems aplankyti Kuršių neriją, – pasirūpinkite fotoaparatu.

Kelionę po Kuršių neriją siūloma pradėti nuo Smiltynės, nes tik čia galite aplankyti Lietuvos jūrų muziejų-delfinariumą ir artimiau susipažinti su vandens gyvūnija, pamatyti delfinų pasirodymus. Pakeliui verta užsukti ir į Pajūrio žvejo etnografinę sodybą. Viskas čia pasakoja apie jūrą. Kita vietovė – Juodkrantė, kuri traukia savo ramybe: pasivaikščiojimas po „Raganų kalną“ ar kormoranų kolonijos stebėjimas tikrai privers pamiršti visus rūpesčius. Į tos pačios dienos kelionę galite įtraukti ir Naglių gamtinio rezervato pažintinį taką. Juo eidami galėsite pasidairyti į Pilkąsias kopas, dar vadinamas Mirusiomis.

Nuoširdus patarimas: norėdami pažinti tikrąjį Lietuvos pajūrį, turite tai paragauti
© Vytauto Kandroto nuotr.

Esate girdėję apie Pervalką? Nors nuo XX a. Pervalka tapo kurortu, nuošalumo ir gražios gamtos tai nepaveikė. Taip pat galite nuvykti į netoliese esančią Preilą, kuri garsėja aukščiausia Kuršių nerijos kopa – Vecekrugu. Nuo jos atsiveria nuostabi panorama su Didžiuoju Preilos ragu, tad fotoaparatas neturėtų dūlėti Jūsų krepšy! Ir galiausiai Nida – didžiausia Kuršių nerijos gyvenvietė. Nida nuo XIX a. pabaigos, kai ją atrado Europos menininkai, kūrėjai, laikytina kurortu. Viena lankomiausių vietų – Parnidžio kopa. Turbūt teko girdėti, kad nuo apžvalgos aikštelės atsiveria aiktelėti priverčiantis vaizdas! Jei argumentų Jums vis dar per maža, belieka pridurti, kad Kuršių nerijos vietovė nuo 2000 m. įrašyta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Tad jei dar svarstote, neabejokite ir būtinai aplankykite, galbūt susigundysite ten apsigyventi.

Nuoširdus patarimas: norėdami pažinti tikrąjį Lietuvos pajūrį, turite tai paragauti
© Vytauto Kandroto nuotr.

Taip, gyventi ten. Nidoje. Sunku įsivaizduoti, koks kasdienis gyvenimas gali virti tokioje nekasdieniškoje aplinkoje. Ne veltui aktorė Justė Zinkevičiūtė teigia, kad niekur kitur neįsivaizduoja savęs, tik Nidoje: „Nidoje man gera, tad kodėl turėčiau gyventi didmiestyje, kodėl turėčiau stovėti kamščiuose, lėkti, skubėti, eiti koja kojon su naujovėmis, jeigu tai ne man?“

Aktorė apie savo vaikystę atsiliepia taip: „Nida augina tave ne kaip poilsiautoją, bet skiepydama meilę gamtai, toleranciją, estetikos pojūtį, buvimą laisvu žmogumi, kuris turi draugystę su vėju. Nida augina tave kaip savo gyvenimo menininką.“ Kiek melancholiškai, bet atvirai Justė apibūdina Nidoje gyvenantį žmogų.

Justė Zinkevičiūtė
Justė Zinkevičiūtė
© (Kristinos Sereikaitės nuotr.)

Kuršių nerija žavi ne tik gamtovaizdžiu ir gyvenimo ritmu. Čia galima paragauti ypatingų, tik šiam kraštui būdingų žuvies patiekalų, pagamintų iš ką tik pagautos ar šviežiai išrūkytos žuvies. Nuo seno pamario kraštas garsėja kuršiška žuviene. Kaip ji verdama ir kuo ypatinga? J. Zinkevičiūtė mielai sutiko pasidalyti tokios žuvienės receptu:

„Tikriausias Nidos skonis yra žuvis, bet geriausias, mano manymu, receptas – kuršiška žuvienė. Receptas ėjęs iš lūpų į lūpas. Žuvienė dar ir dabar skoniu tebestebina viso pamario krašto svečius ir pačius gyventojus. Verdant žuvienę būtina dėti morkų, bulvių, svogūnų, česnakų, šie dedami su visais lukštais, nesupjaustyti. Kokia žuvis bus žuvienėje – kiekvieno žvejo pasirinkimas ir žvejybos laimikis, tačiau būtina nepamiršti druskos – jos turi būti nemažai. Taip pat rekomenduojama pilti ir degtinės arba „naminukės“.

Svarbiausia – nepamiršti vieno ritualo, kuris žuvienei suteikia ypatingą skonį. Baigiant virti žuvienę reikia iš laužo ištraukti nuodėgulį, smeigti jį į puodo vidurį ir iš karto pilti degtinės arba „naminukės“. Tai ir yra paskutinis žuvienės virimo akordas, kuris suteikia laužo kvapo, stiprybės, sureguliuoja sriuboje esantį druskos skonį“, – tikina aktorė. Jos teigimu, verdant žuvienę reikia išlaikyti jos skaidrumą, tad negalima pervirti. Taip pat labai svarbu žuvienę virti ant laužo, nes kitaip – ji ne žuvienė.

Daugiau informacijos apie nuostabias Lietuvos vietoves, skanų, tam kraštui būdingą maistą, patiekalų receptus, žymių žmonių pasakojimų apie savo gimtinę - knygoje „Kulinarinės kelionės“.

Parengta pagal knygą „Kulinarinės kelionės“

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(0 žmonių įvertino)
0
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Utenos krašte – fėjų dvaras ir ligas gydantis šaltinis (9)

Aš iš pasakų šalies, - sakau užsieniečiams, kai paklausia iš kur esu. Juk tik stebuklų šalyje...

Vilniaus rajone įrengtas lankytojų dar neatrastas pažintinis takas: kitur to nerasite (28)

Jei ne pažintinių takų paieškos, apie šią vietą, tikriausiai, niekada nebūčiau sužinojęs,...

Išskirtinio grožio vieta Anykščiuose konkuruoja su tarptautinio žinomumo lankytinais objektais (14)

Niekas taip nelepina turistų kaip Anykščiai . Keliaujate su vaikais? Aplankykite Labirintų...

Jei Dzūkijoje yra kopos, turi būti ir jūra: pažintinis takas Prelomciškės kalvomis (5)

Nepaisant to, kad už lango oras vis dar primena žiemą, antrą savaitgalį iš eilės važiuojame...

Lietuvos pajūrio lopinėlis, kuriuo žavėjosi net karalienė (22)

Sunku pasakyti, ar geras oras, ar Klaipėdos šviesų festivalis buvo ta priežastis, dėl kurios...

Top naujienos

Šiurpo net visko matę britų pareigūnai: lietuvis kambarioką uždaužė lyg žaisdamas (2)

Prieš aštuonerius metus už grotų Jungtinėje Karalystėje , Visbiče, pasiųstas lietuvis...

Gražiausiame pasaulyje restorane valgęs lietuvis rekomenduoja nepagailėti 70 eurų keptai vištai (147)

Pusiau rožinis, pusiau auksinis – toks yra gražiausias ir stilingiausias pasaulyje restoranas...

Diplomatinis skandalas Minske: ginti savo ambasadoriaus stojo pati Rusija (87)

Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Anatolijus Glazas netiesiogiai atsakė...

Lucasas: vokiečiai juokėsi ir netikėjo, kad Rusija gali pasinaudoti tokiais ginklais (295)

„Žmonės jauni, o taktikos senos“, - taip Vakarų reakciją į Rusijos veiksmus vertina...

Motiejūnas – per žingsnį nuo sugrįžimo į NBA: derasi su „Spurs“ (58)

Šią savaitę sezoną Kinijoje baigęs Donatas Motiejūnas netrukus grįš į NBA.

Bekelei paruošto „Jeep“ vairuotojas persistengė – užstrigo ten, kur pravažiuoja visi (3)

Bekelėje nutinkantys kuriozai, matyt, jau tapo įprasti, nes pasitaiko gana neretai, bet konkuruoti...

„Sostų karų“ poveikis: plūstantys turistai gyvenimą pavertė tikru prakeiksmu (3)

Nedaugelis televizijos serialų padarė tokį didžiulį poveikį turizmui kaip HBO fantastinis epas...

Gavus nelaimės signalą Norvegija evakavo kruizinį laivą atnaujinta (43)

Maždaug 1300 žmonių buvo evakuojami iš kruizinio laivo prie Norvegijos krantų, praneša tarnybos.

Lietuvos miškuose auga natūralus česnakas: kaip užsiauginti pačiam (2)

Lietuvoje meškinis česnakas (Allium ursinum L.)auga ūksminguose lapuočių miškuose, mėgsta...

Ilgai brandinto pirmojo Ingos Jankauskaitės albumo pristatymas Kaune (20)

Šeštadienio vakarą „Žalgirio“ arenoje vyksta aktorės, dainininkės ir laidų vedėjos Ingos...