Iki šiol už Europos Sąjungos lėšas regioniniuose parkuose įrengtų turistų traukos vietų lankymas buvo nemokamas, tačiau buvo galima savanoriškai įsigyti neprivalomus lankytojo bilietus. 1 eurą kainuojantys savanoriškai įsigyjami bilietai ir toliau išliks. Gautos lėšos už lankytojo bilietą yra skiriamos gamtos objektų, rekreacinių teritorijų priežiūrai, tvarkymui, informacinių stendų atnaujinimui, šiukšlių išvežimui, taip pat švietėjiškai gamtosauginei veiklai vykdyti.

Nuo 2022 metų sausio pradžios pasikeitė valstybinių parkų, gamtinių rezervatų direkcijų ir Žuvinto biosferos rezervato direkcijos teikiamų mokamų paslaugų įkainiai, todėl norint aplankyti greta gražiausių šalies vietų esančias lankytojų centrų ekspozicijas teks susimokėti papildomai 1 arba 2 eurus.

Anot Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos atstovės Dianos Rakauskaitės, centrų lankymo įkainiai skiriasi, dėl skirtingų ekspozicijų – ne visos jos vienodos savo dydžiu, ne visos vienodai patrauklios lankytojams. Be to, kai keli mažiausi ir naujausi lankytojų centrai ir toliau priims turistus nemokamai.

„Nemokamą lankymą privaloma užtikrinti tais atvejais, kai ekspozicijos įrengtos paskutiniojo laikotarpio ES projektų lėšomis. Tokių ekspozicijų lankymas yra nemokamas 5 metus nuo viso projekto pabaigos t. y. ne nuo ekspozicijos įrengimo pabaigos, o nuo viso projekto pabaigos. Tokios yra: Dubysos, Kurtuvėnų, Nemuno kilpų, Pagramančio regioninių parkų ir Viešvilės valstybinio gamtinio rezervato lankytojų centrų ekspozicijos.

Taip pat yra ekspozicijų, kurios yra labai mažos arba mažai lankomos. Tai Aukštadvario, Sirvėtos, Veisiejų regioninių parkų ekspozicijos. Šių regioninių parkų direkcijos siūlė, kad jų lankytojų centrų savarankiškas ekspozicijų lankymas liktų nemokamas.

Kitų nacionalinių ir regioninių parkų lankytojų centrų ekspozicijų savarankiško lankymo kainos (1 arba 2 Eur) apspręstos konkrečios situacijos konkrečioje teritorijoje. Saugomų teritorijų direkcijos siūlė įkainius, atsižvelgiant į konkrečią situaciją. Buvo atsižvelgta į ekspozicijų išlaikymo kaštus (šildymas, gendančios technikos atnaujinimas, valymas, WC priemonės ir pan.)“, - Delfi sakė D. Rakauskaitė.

Po 2 eurus kainuos Dzūkijos nacionalinio parko, Biržų, Krekenavos, Labanoro, Panemunių, Rambyno, Vištyčio, Žagarės regioninių parkų lankytojų centrų ekspozicijų savarankiškas lankymas.

Anykščių, Asvejos, Gražutės, Kauno marių, Neries, Salantų, Varnių ir kitų regioninių parkų lankytojų centrų ekspozicijų savarankiškas lankymas kainuos po 1 eurą.

Įsigijusiems savanorišką šeimos metinį saugomos teritorijos lankytojo bilietą paslaugos bus teikiamos su 50 procentų nuolaida.

„Mūsų centro ekspozicija išties paklausi, todėl reikalauja priežiūros, o juk viskas kainuoja. Labai džiaugėmės pernai už apsilankymą mūsų parko teritorijoje surinkta savanoriškai skirta suma – gavome daugiau nei 11 tūkstančių eurų. Galėjome sutaisyti kompiuterį, skirti pakankamai lėšų šienavimui. Anksčiau apie infrastruktūros atnaujinimą nebuvo nė kalbos, todėl tikimės, jog naujas mokestis padės dar geriau pasirūpinti esama ekspozicija bei viso parko teritorija“, – teigė Krekenavos regioninio parko direktorė Alma Kavaliauskienė.

Kaip savo puslapyje informuoja Valstybinės saugomų teritorijų tarnyba, pasikeitė ir kitų saugomų teritorijų direkcijų teikiamų paslaugų įkainiai: nuo šiol Aukštaitijos nacionaliniame parke Senovinės bitininkystės muziejaus bilietas kainuos 5 eurus, o šeimos bilietas – 14 eurų. Už Ginučių vandens malūno ekspozicijos lankymą teks sumokėti 1,2 euro.

Aplankyti Žemaitijos nacionalinio parko ir Užgavėnių ekspozicijas (su vienu kvitu galima aplankyti abi ekspozicijas) suaugusiems kainuos 3 eurus, o moksleiviams, studentams, senatvės pensininkams – 2 eurus, šeimos bilietas – 9 eurus.

Naujasis Metelių regioninio parko lankytojų centras

Kuršių nerijos nacionaliniame parke savarankiškas Naglių tako lankymas vasaros sezono metu suaugusiems kainuos 5 eurus, studentams – 2 eurus, o vietos gyventojams, taip pat neįgaliesiems – nemokamai.

Anykščių regioniniame parke už lankytojų centro ekspozicijos lankymą mokėsite 1 eurą. Medžių lajų tako lankymas kainuos 4 eurus žmogui, o šeimos bilietas – 10 eurų.

Savarankiškas ekspozicijų lankymas vaikams iki 7 metų ir neįgaliesiems yra nemokamas. Paslaugos moksleiviams, studentams, neįgaliesiems, senatvės pensininkams teikiamos su 50 procentų nuolaida. Numatyta, kad vienam mokytojui ar grupės vadovui, lydinčiam grupę iki 15 asmenų, dviem mokytojams ar grupės vadovams, lydintiems didesnę kaip 15 asmenų grupę, paslaugos teikiamos nemokamai.

Saugomų teritorijų direkcijų paslaugų įkainiai paskutinį kartą buvo keisti prieš penkerius metus, tad buvo reikalinga įkainius patikslinti, kad jie labiau atlieptų nūdienos kaštus, teigiama VSTT pranešime.

Delfi primena, jog savanoriškas lankytojo bilietas 2015 metais buvo įvestas Aukštaitijos, Dzūkijos, Kuršių nerijos ir Žemaitijos nacionaliniuose parkuose bei Anykščių, Asvejos, Aukštadvario, Biržų, Dubysos, Dieveniškių istorinis, Gražutės, Kauno marių, Krekenavos, Kurtuvėnų, Labanoro, Metelių, Nemuno deltos, Neries, Nemuno kilpų, Pagramančio, Pajūrio, Panemunių, Rambyno, Salantų, Sartų, Sirvėtos, Tytuvėnų, Varnių, Veisiejų, Ventos, Vištyčio, Žagarės regioniniuose parkuose.

  • Vienkartinis lankytojo bilietas (5 dienoms) lankytis viename valstybiniame parke kainuoja 1 EUR.
  • Vieno mėnesio lankytojo bilietas lankytis viename valstybiniame parke kainuoja 5 EUR.
  • Visų (4 nacionalinių ir 28 regioninių) valstybinių parkų vieno mėnesio lankytojo bilietas kainuoja 10 EUR.
  • Metinis visų minėtų valstybinių parkų lankytojo bilietas kainuoja 20 EUR.
  • Vienerių metų visų minėtų valstybinių parkų šeimos lankytojo bilietas kainuoja 25 eurus.


Lankytojo bilietai platinami nacionalinių ir regioninių parkų direkcijose, lankytojų centruose, aplinkosauginių, švietėjiškų renginių vietose, poilsiavietėse, stovyklavietėse, prie pažintinių takų, trasų ir kitur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)