Lietuvos miestai, miesteliai ir kaimeliai toliau išgyvena turizmo klestėjimo laikus. Kas tik netingi, sugalvoja kuo privilioti smalsius keliautojus, ką išskirtinio jiems pasiūlyti ir kuo reklamuotis visoje šalyje arba net už jos ribų. Neatsilieka ir Kretinga. Nedidelis miestelis tarp Klaipėdos ir Palangos dažnai būna nepelnytai užmirštas. Kaip koks vargšelis pusbrolis. Tačiau Kretinga nepasiduoda ir jau keletą metų skaičiuoja, kad trumpam, dienai ar kelioms, atvykstančių turistų pas juos smarkiai padaugėjo. O kuo daugiau turistų, tuo daugiau jiems pasiūlymų ir programų, ką galima nuveikti šiame jaukiame krašte.

Tikriausiai labiausiai ploti reikėtų Kretingos rajono turizmo informacijos centro darbuotojams, kurie sugalvojo, kad pas save į svečius vertėtų pritraukti tuos, kuriuos kamuoja liūdesys. Juk tai viena didžiausių mūsų šalies problemų, todėl, pagalvojo kretingiškiai, taip vienu šūviu nušaus du zuikius – išspręs du klausimus. Paguos liūdinčius ir kamuojamus blogų minčių, o taip pat atgaivins miestelio turizmą. „Ieškote dvasinės pagalbos ir ramybės? Atvažiuokite pas mus.“ Sutikite, originaliai pas save kviečia šis miestelis.

Bet čia tikrai daug logikos. Juk turizmas – kelionės, nuotykiai, atradimai – dažnu atveju veikia kaip vaistas. Ne veltui daug kur pasaulyje gydytojai nervų ligas gydo liepę pacientams daug judėti, nuolat keisti aplinką ir pamatyti naujų dalykų. Patogu, kad atvykę čia patys galės niekuo nesirūpinti.

Pasistatote automobilį šalia turizmo centro, užeinate vidun ir ten jau jumis pasirūpins. Pastebėję suaktyvėjusį dėmesį, centro darbuotojai sako, kad jau pasirašinėjamos sutartys su naujais gidais, planuojamos ir reguliarios, grupinės ekskursijos. Bet visiems norintiems bus daromos ir individualios.

Būtent dvasinis sveikatingumas Kretingai ir padėjo tapti viena iš favoričių Europoje vertinamuose EDEN („European Destinations of Excellence“) apdovanojimuose – „patraukliausia Lietuvos sveikatos turizmo vietovė 2019“. Kretinga yra viena iš penkių Lietuvos vietų, šiemet pagerbtų EDEN, apie kitas keturias „Delfi kelionėse“ jau rašėme, tai Paliesiaus dvaras Ignalinos rajone ir „Atokampis Boutique SPA & Resort“ Kaišiadorių rajone, gražiausiu Lietuvos mišku vadinamas Anykščių šilelis, jūros terapiją siūlanti Karklė. Europos Komisijos projektas EDEN kviečia senajame žemyne ieškoti unikalių ir naujų vietų, kurių dar nepasiekė masinis turizmas. Kiekvienais metais visoje Europoje renkamos patraukliausios turizmo traukos vietovės atskleidžia netikėtą, ypatingą, įdomiausių patirčių kupiną kelionę į šalies gilumą. Ten, kur gal niekuomet nebūtumėte užklydę.

Kasmet EDEN apdovanojimus gauna mažai žinomos turizmo vietovės įvairiose Europos šalyse, taip pat ir Lietuvoje. Geriausias dalykas tas, kad žinia apie laimėtojus pasklinda po visą žemyną. Projektą „Patraukliausios Europos turizmo traukos vietovės“ (EDEN) įgyvendina nacionalinė turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“, remia Europos Komisija.

Pirmas dalykas, ką savo miestelyje siūlo pamatyti Kretingos rajono turizmo informacijos centro turizmo vadybininkė Rita Beržanskienė, tai vienuolynai. Kretingoje iš viso jie yra net penki. Norintiems iš arčiau susipažinti su vienuolių gyvenimu rengiamos specialios ekskursijos – turistams aprodomi ir Kretingos bažnyčios požemiai bei varpinės bokštas, nuo kurio atsiveria įspūdinga miestelio panorama.

Ar įmanoma akis į akį susitikti su vienuoliais ir su jais pabendrauti? Tai yra laimės dalykas, ne visada jie turi tam laiko, bet dažniausiai vienuolį ar vienuolę tikrai sutiksite. Išskyrus šv. Klaros seserų vienuolyne: ten lankytis negalima – vienuolės nebendrauja su pasauliečiais.
Nežinau, ar dar prisimenate, bet maždaug 2004 metais Lietuvoje per LRT televiziją rodė be galo populiarią laidą su pranciškonų vienuoliu broliu Astijumi Kungiu, jeigu neklystu, ji buvo pavadinta „Atverk duris“. Toje laidoje vienuolis su televizijos kameromis beldėsi į įvairių Lietuvos žmonių duris ir užėjęs į vidų kalbėdavosi visokiomis dvasinėmis temomis. Jokių skandalų, jokių intrigų, tik be galo šilti, jaukūs pokalbiai. Tai vienuolį pavertė žvaigžde, ir man atmintyje užsifiksavo toks faktas, kad lyg ir viename žurnale, o gal net ir Delfi portale, brolį Astijų moterys titulavo žaviausiu šalies vyru.

Šiuo faktu tik noriu pabrėžti, koks populiarus jis buvo. Bet titulai vienuoliui nepatiko, didžiulis dėmesys irgi trukdė dvasinei veiklai, todėl jis pasitraukė iš televizijos ir tarsi pasislėpė. Ilgai nieko apie jį neteko girdėti, o štai nuvykau į Kretingą ir ten vietiniai iškart ėmė girtis: „Pas mus dabar garsusis Astijus gyvena.“ Patikrinau, nemeluoja. Jis šiame miestelyje tapo katalikų parapijos klebonu. Kretingos Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčia, kurioje jis tarnauja, atidaryta kiekvieną dieną, tad užsukę ten galite sutikti Astijų ir pakalbėti iš širdies. Sakoma, kad jis turi stebuklingų psichologo galių, nuramina net ir pačią neramiausią sielą.

Akivaizdu, kad iki šiol Kretinga per kukliai reklamavosi. Iki Vilniaus ne visa informacija nukeliaudavo. Štai, man ir šio reportažo fotografui labai gėda prisipažinti, bet nebuvome girdėję, kad šiame miestelyje yra viena gražiausių vietų Lietuvoje. Dėmesio, mėgstantiems romantiką, augalus, egzotiką. Buvusiuose grafų Tiškevičių rūmuose įsikūrusiame Kretingos muziejuje privalote aplankyti Žiemos sodą. Aplinka ten tiesiog kerinti, o geriausia, kad ištisus metus jautiesi taip, tarsi būtų vidurvasaris.

Kretingos muziejaus informacijos ir edukacijos skyriaus kultūros vadybininkė Roma Luotienė sako, kad iš viso Žiemos sode auga daugiau kaip 4 tūkstančiai augalų. Tai įvairiausių rūšių kaktusai, bananai, dracenų ir ampelinų kolekcijos, įspūdingas senasis figmedis, įvairūs krūmai, medžiai ir t. t. „Kiekvienas žmogus atranda savo mėgstamiausią augalą pagal išvaizdą, kvapą, net pagal charakterį ir vaidmenį gamtoje. Pavyzdžiui, Meksikos gyventojos monsteros nuspėja orą, tai daug kam daro didelį įspūdį“, – sako muziejaus vadybininkė.

Žiemos sodas taip pat atlieka ir dvasinio nuraminimo funkciją. Labai dažnai žmonės čia atvyksta po vieną, atsisėda kur nors nuošalyje ir grožisi ypatinga aplinka. Bendrauja su papūgėlėmis, kurios gyvena tarp egzotiškų augalų. Porelės čia mėgsta daryti fotosesijas, ypač pastaruosius keletą metų, – atvyksta socialinių tinklų vartotojos, kurios fotografuojasi su kiekvienu augalu atskirai. Tiesa, daugumos jų liesti negalima.

Tame pačiame Kretingos muziejaus Žiemos sode yra ir dar vienas ypatingas dalykas – tai pačioje gražiausioje mūsų šalies vietoje įsikūręs restoranas „Pas Grafą“. Na, tikrai, nė viena kita maitinimo įstaiga šalyje neturi tokios aplinkos, tiek daug žalumos. O štai čia pietausite ar vakarieniausite tarsi nuvykę atostogų į atogrąžų miškus. Dvidešimt šešerius metus restorane padavėju dirbantis Egidijus sako, kad čia dažnai atvyksta visokių ponų iš užsienio: ambasadorių, verslininkų.

Labiausiai jis didžiuojasi, kad jau ne kartą aptarnavo net ir mūsų šalies prezidentą Gitaną Nausėdą. „Dar prieš tapdamas prezidentu jis čia mėgdavo atvykti, bet ir po inauguracijos buvo užsukęs, svečių knygoje paliko parašą su palinkėjimu“, – džiaugiasi Egidijus. Paklaustas, ką rekomenduoja užsisakyti, vyras labiausiai gyrė otą. Žuvis su garnyru nėra pigi – už porciją mokėsite 9,5 Eur, bet, anot Egidijaus, niekur kitur Lietuvoje skaniau negausite.

Išėję iš Kretingos muziejaus, perėję per gatvę, ieškokite dar vienos ypatingos vietos, kuri turėtų patikti išsiilgusiems nuoširdžių pokalbių. Ten prieš pusę metų atidaryta „Dvaro saldaininė“, kurioje šeimininkauja Asta, – saldainių gamintoja, pardavėja, psichologė, guodėja, patarimų dalytoja. Viskas viename.

Asta pati savo rankomis lipdo spalvotus saldainius, gamina šokolado plyteles, ruošia kitokius desertus. „Visko išmokau iš savo uošvienės. Ji saldainius daug metų pati gamina ir pardavinėja prie bažnyčios, o uošvienė visus receptus gavo iš savo mamos, ji irgi prekiaudavo prie bažnyčios“, – pasakoja Asta.

Pagrindine savo preke moteris vadina šokoladą su spirgučiais ir džiovintais obuoliais. Sako, kad tokį patį labai mėgo Tiškevičių šeima, todėl tai yra Kretingos krašto klasika, kurią perka tiek lietuviai, tiek užsieniečiai. Dažniausiai šokolado plytelės būna išgraibstomos, vos tik pasirodo prekyboje.

Užsukę pasisaldinti ir pasikavinti žmonės „Dvaro saldaininėje“ užsibūna net ir porą valandų. Taip yra dėl Astos gebėjimo išklausyti. Ji kalbasi su kiekvienu klientu, pajuokauja, pasidalija savo istorijomis, jeigu reikia, duoda patarimų. Čia atvyksta ne tik turistų, bet ir vietinių miestelio žmonių, kurie Astą myli, o jos ruošiamą kavą vadina pačia skaniausia pasaulyje.

Kretingos rajono turizmo informacijos centro turizmo vadybininkė Rita sako, kad dar viena stotelė tiems, kurie nori Kretingoje surasti dvasinę ramybę, yra poilsio ir sveikatingumo centras „Atostogų parkas“. Bet ne visokios vandens atrakcijos, ne burbulinės vonios, o ypatingoji gintarinė pirtis, pirmoji ir vienintelė pasaulyje, kurios aplankyti atvyksta žmonių iš tolimiausių vietų. Buvo atvykę net ir žurnalistai iš BBC, sukūrė rimtą reportažą, kokį čia stebuklą Lietuvoje turime.

„Atostogų parko“ šeimininkas, o taip pat Lietuvos pirties SPA federacijos viceprezidentas Ričardas Jovaiša pasakoja, kad gintarinė pirtis yra jo gyvenimo projektas, kuriam jis su komanda paskyrė metus. Tam, kad viskas pirtyje būtų iš tikro gintaro, prireikė net 3 tonų žaliavos. Gultai, sienos, lubos – visur gintaras. Tik grindys ne gintarinės.

Gintarinės pirties sumanytojas pasakoja, kad joje palaikoma speciali 50 laipsnių temperatūra, kurios veikiamas gintaras išskiria žmogaus sveikatai naudingą gintaro rūgštį. „Ši pirtis labai teigiamai veikia žmogaus nervų sistemą, šalina stresą, stimuliuojami medžiagų apykaitos procesai, slopinami įvairūs uždegimai“, – sako jis. Daug kas atvažiuoja į pirtį po audringos savaitės linksmybių, nes joje iš kūno pradeda skirtis šlakai ir organizmas išsivalo nuo žalingų medžiagų. Pirčių žinovas Ričardas Jovaiša iš kolegų ekspertų girdėjo, kad rytais gintarinė pirtis žmogaus organizmą veikia vienaip, o vakarais – kitaip. Pasak jo, pats geriausias laikas joje lankytis yra per pietus.

Ypatinga pirtis sulaukia neįtikėtinai daug dėmesio, šeimininkas suskaičiavo, kad per vieną mėnesį joje apsilanko nuo 3000 iki 5000 žmonių.

Po kelių mėnesių, kai jau atšils, Kretingoje atsiras dar daugiau vietų, kuriose reikėtų apsilankyti kiekvienam. Trokštantiems pasinerti į savo sielos gelmes siūloma nukeliauti į netoli Darbėnų esantį Japonišką sodą. „Šiame sode žmonės išmoksta pabėgti nuo nerimo ir pašėlusio gyvenimo tempo“, –sako Kretingos rajono turizmo informacijos centro turizmo vadybininkė. Ir kviečia visus ieškančius ramybes. Kretingoje ją tikrai rasite.