Turi tik bruožų

VšĮ „Kaunas IN“ sukurto maršruto „Art Deco Kaunas“ rengėjai pažymėjo, kad Kaune nėra grynų „art deco“ stiliaus pavyzdžių, tačiau siūloma pasidairyti į 32 pastatus, turinčius daugiausiai šio stiliaus bruožų.

„Mano nuomone, Kaune nėra tikrų „art deco“ pastatų. Šiai modernizmo krypčiai mes priskiriame tik „art deco“ bruožų turinčiuosius. Dažniausiai tai yra XX a. 3 deš. pastatai, atspindintys perėjimą iš istorizmo į tikrąjį modernizmą. Juose istoristinių formų dekorą keičia geometrizuotas, dažnai turintis moderno („art nouveau“ secesijos) tęstinumo ar atgarsių stilius. Beje, XX a. 4 deš. padaugėjo tautinių motyvų“, – sakė prie žemėlapio kūrimo prisidėjusi architektė, architektūros istorikė Jolita Kančienė.

VšĮ „Kaunas IN“ Turizmo ir rinkodaros skyriaus vadovas Laimonas Užomeckis pridūrė, kad daugelis į Kauną atvykstančių svečių, ne tik lietuvių, bet ir užsieniečių, dažnai painioja „art deco“ su modernizmu, tad nuspręsta atskirti šiuos du stilius parengiant naują maršrutą.

„Kaune turbūt nėra nei vieno šimtaprocentinio „art deco“ pastato. Šis stilius tampriai persipynęs su modernizmu“, – teigė L. Užomeckis.

Užsukti į muziejų ar pernakvoti viloje

Maršruto kūrėjai ragina pažinti šį stilių iš arti. Pirmiausiai kviečia apsilankyti „Art deco“ bute-muziejuje – čia akys raibs nuo šio stiliaus baldų, indų, dekoro elementų. Antruoju numeriu žemėlapyje pažymėtas šių metų pradžioje duris atvėręs Amsterdamo mokyklos muziejus – penkių kambarių bute galima pasižvalgyti į „art deco“ ir modernizmo stilių prabangų interjerą.

Į vidų kviečia užeiti ir tarpukario kurorte – Panemunėje – stovinti vila „Grabytė“. 1933 m. čia apsigyveno pulkininkas inžinierius Domas Grabys su žmona Bronislava. 2021 m. giminaičių renovuotoje viloje dabar – svečių namai.

„Turbūt tai vienintelis „art deco“ objektas Kaune, kur galima išsinuomoti kambarį ir pagyventi“, – svarstė L. Užomeckis.

Nustebins fasadai

Ilgėliau pastoviniuoti ir patyrinėti L. Užomeckis ragina S. Daukanto g. 14 esantį, kaip 1929 m. laikraštis „Diena“ išskyrė, vieną gražiausių Kauno fasadų. Architekto Leono Rito projektuotą namą puošia kaukė, senovės Egiptą menantys motyvai. Raginama atkreipti dėmesį į masyvius balkonus, kur yra vietos ir žmonėms stovėti, ir augalus įkurdinti. Namas priklausė vienam iš manufaktūros urmo sandėlio savininkų Bereliui (Borisui) Šlapoberskiui ir jo žmonai Fridai.

Kitas dėmesio vertas objektas – A. Mickevičiaus g. 15 stovintis gyvenamasis namas, anksčiau priklausęs kooperatyvui „Tulpė“. Jis nustebins kaip vienas retų medinės liaudies architektūros ir ornamentikos taikymo mūrinėje statyboje pavyzdžių, tačiau kartu talpinantis ir „art deco“ bruožus. Daugiabučio fasade verta patyrinėti žvaigždutes, tulpes, bangelių karnizus, o frontono centre – į saulę panašų langą su pusmėnulio formos švieslangiu.

Dėmesį kaustys ir medinukai: pasakų pilaitę primenantis namas K. Būgos ir Šiaulių gatvių sankirtoje. Pamatyti būtina ir „pasislėpusį“ išraiškingą M. Jankaus g. 32 stovintį medinį namą.

„Išskirtinis medinukas, tokio Kaune daugiau nerasi“, – intrigavo pašnekovas.

„Art deco“ bruožų paieškoti kviečiama ir „Romuvos“ bei buvusio „Pasakos“ kino teatrų fasaduose, taip pat lenktuose Ugniagesių rūmuose. Atidiems būti dera ir vaikštant po Santaką: Prieplaukos krantinėje Nr. 6 stovi dailus vadinamasis „Kapitono namas“.

„Ekskursijos metu rekomenduoju neiti greitai, stabtelkite prie pastato ir bandykite surasti įvairiausias pasislėpusias detales. Maloniai nustebsite!“, – neabejoja L. Užomeckis.

Stokoja priežiūros

Ne visi žemėlapyje nurodyti objektai yra geros būklės. Dalis jų reikalauja atnaujinimo.

„Išskirtinas Ž. Šančiuose, Sodų gatvėje stovintis apleistas pastatas, kur kadais veikė sinagoga. Gaila tarpukario diplomatui Petrui Klimui priklausiusios vilos „Eglutė“, Vaižganto gatvėje. Šį pastatą reikia renovuoti, tuomet nuostabi vila pražystų naujam gyvenimui. Atnaujinimo reikalauja ir pastatas S. Daukanto gatvėje. Renovavus jis taptų vienu gražiausių „art deco“ pavyzdžių Kauno mieste“, – vardino L. Užomeckis.

Anot jo, atnaujinimo pavyzdžiais dera laikyti „Art deco“ ir Amsterdamo mokyklos muziejus, kur atnaujinti ne tik pastatų fasadai, bet ir atkurti interjerai.

Žemėlapį rasite čia.