aA
Kulinarinis turizmas yra absoliutus fenomenas ir sparčiausiai auganti turizmo rūšis tiek pasaulyje, tiek ir Lietuvoje. Turizmo departamentas siūlo susipažinti su skaniausiomis naujovėmis mūsų šalyje ir ne tik keliauti po Lietuvą, bet ir ragauti, rašoma Valstybinio turizmo departamento parengtame pranešime spaudai.
Lietuvoje sparčiai populiarėja nauja turizmo rūšis: į kelionę galite leistis tuoj pat
© DELFI / Orestas Gurevičius

1. Didikų virtuvės renesansas. Jei norėtumėte patys paragauti ar savo svečius nustebinti šiene keptu varškės sūriu, alaus sriuba, šerno karka ar baumkucheno ledais – būtina apsilankyti tik šiemet Zyplių dvare (Šakių raj.) duris atvėrusiame restorane „Kuchmistrai“. Čia stengiamasi atgaivinti ir puoselėti didžiųjų kunigaikščių virtuvę.

2. Apelsinų sriuba. Seiles priverčia išsiskirti nauja Raudondvario muziejaus pažintinė–edukacinė programa. Jos metu lankytojams ne tik aprodomos pilies menės, pasakojama apie dvariškių gyvenimą, bet ir „grafo kuchmistras“ pavaišina kadaise grafų Tiškevičių pamėgta apelsinų sriuba.

3. Paragauk Saulės! Koks yra Šiaulių miesto skonis? Atsakymą į šį klausimą skonio receptoriams gali pateikti Šiaulių žemės gastronominė kelionė – „Saulės skonis“. Maitinimo paslaugas teikiančios kavinės, atsiliepdamos į Šiaulių turizmo informacijos centro iniciatyvą, sukūrė „Saulės skonį“ – patiekalą ir gėrimą tuo pačiu pavadinimu. Taip pat Šiauliuose – ponios Antaninos ekskursija „Šiauliai: retro skoniai ir pasakojimai“, nukelianti į tarpukario Šiaulius, kai kvepėjo smetonišku pyragu ir kitais gardėsiais; indėniško šokolado dirbtuvės Šokolado muziejuje; sveikuoliškų patiekalų degustacija ir edukacinė programa „Ir maistas, ir vaistas: ekologiški šalto spaudimo aliejai ir daiginti grūdai“ vienoje seniausių šalyje „Valerijono“ vaistinėje.

4. Gurmanų stotelės sostinėje. Virto karpio, Bonos Sforcos lazanijos, kiškienos ar kitų patiekalų, kuriais gardžiavosi Radvilos? Tuomet – į restoraną „Ertlio namas“, kur atgaivinta istorinė lietuviška virtuvė, vyksta midaus degustacijos. Troškintų patarškų, šamo ar juodosios arbatos ledų? Tuomet – į „Mykolo 4“, čia tęsiamos prieškario Vilniaus gastronomijos tradicijos. Pasiilgote kokybiškos gruzinų virtuvės? Ji – „Georgian House“. Deserto po sakurų žiedais? – jūsų laukia „Sugarmour“. Tikras iššūkis išragauti visus Vilniaus skonius ir poskonius.

Lietuvoje sparčiai populiarėja nauja turizmo rūšis: į kelionę galite leistis tuoj pat
© Organizatorių archyvas

5. Kurorte – kulinarinis žemėlapis. Patiekalai, dėl kurių verta važiuoti į Birštoną: elniena ant kedro šakelių, Nemune sužvejotas starkis, aštuonkojo karpačio... Rengiamame Birštono kulinariniame žemėlapyje bus ne tik aprašyti kovo mėnesį išrinkti įsimintiniausi kurorto patiekalai, bet ir vietos, kuriose galima jų paskanauti.

6. Skonių šventės. Pavasarį – tradicinė žvejų šventė Žiobrinės. Žiobriai ant laužo bus kepami Nidos uoste (balandžio 28–30 d.), Jurbarke (gegužės 6 d.). Kriūkuose (Šakių raj.) gegužės 20 d. net 16 kartą bus renkama Žiobrių karalienė!

7. Į gamtą – ne tik šašlykų. Šį sekmadienį, balandžio 30 d., Neries regioniniame parke vyksiančioje Plukių žydėjimo šventėje – taip pat intriguojantis kulinarinis momentas. Žoliautoja, kuri šventės lankytojus vedžios po ąžuolyną, papasakos, ką dar be šašlykų galima valgyti gamtoje: kurie žolynai valgomi vietoje špinatų, kurie – vietoje šparagų; kas valgomo yra po žeme ir iš ko pasigaminti miltų, ką galima dėti į salotas ir kuo pagardinti mėsos patiekalus.

8. Į iškylą. Gegužės 7 d. visi kviečiami į pikniką Trakų Vokės dvaro sodyboje. Pievoje ant pledų – ne tik vaišės, lauko žaidimai, bet ir ekskursijos po dvarą. Taip siekiama atgaivinti kadaise grafams Tiškevičiams priklausiusią dvarvietę, paversti ją traukos centru.

9. Maisto turgus. Šefų iš geriausių restoranų ar kavinių patiekalai, gaminami po atviru dangumi, didžėjų kolekcijos ir pramogos. Tokios koncepcijos renginys šiltuoju sezonu tapo neįtikėtinai populiarus ne tik sostinėje, bet ir Kaune. Todėl gegužės 4 d. – „Open Kitchen“ sezono atidarymas Vilniuje, Tymo turguje, gegužės 5 d. – Kaune, Nemuno saloje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Turistų traukos taikinys Lietuvoje: žmonės čia netingi atvykti net iš tolimiausių šalies miestų (27)

Savaitgaliais į Pakruojį, esantį Šiaurės Lietuvoje , suvažiuoja nemažai automobilių, pilnų...

Nuo problemų bėgančius lietuvius kviečia į ypatingą miestelį: šiose vietose dings visi jūsų rūpesčiai (83)

Jeigu susikaupė per daug problemų, jeigu slegia rūpesčiai darbe ir namuose, jeigu nerandate sau...

Prie pat Vilniaus atnaujintas pažintinis takas sulaukė tautiečių antplūdžio: tai viena įdomiausių vietų Lietuvoje (32)

Sėdžiu naujos Liudo Dapkaus knygos apie keliones pristatyme ir klausausi jo skeptiškų minčių...

Sostinė, kurios jau nebėra: geriausia gide pripažinta Gabija pasidalijo itin asmeniškomis Vilniaus istorijomis (11)

Tarpukariu katedros varpinės languose pasirodydavo trimitininkas ir į keturias pasaulio puses...

Parengė žemėlapį šeimoms: 40 idėjų kelionėms su vaikais po visą Lietuvą (6)

Kelionės po Lietuvą gali išgydyti nuobodulį net patiems mažiausiems, įsitikinusi Nacionalinė...

Top naujienos

Prezidento problema Lietuvoje: trys būdai, kaip Nausėda gali sutelkti galias savo rankose (21)

Prezidentas pagal Konstituciją yra pastatytas į tokią situaciją, kad kiekvieną kartą jam kyla...

Užkalnis atskleidė, kiek turi kainuoti jautienos kepsnys ir kaip reikia maitintis (99)

Kai dėl to „kaip reikia maitintis“, tai gal net kažkiek ir perspaudžiau, nes maitinasi visi,...

Tokio pasiūlymo nėra matęs net NT ekspertas: parduodamas butas viename iš Lietuvos dvarų (76)

Vartant nekilnojamojo turto skelbimus galima rasti tikrai įspūdingų pasiūlymų. Vienas tokių,...

Emigrantų gyvenimą ištyrinėjęs Gasanovas įvardijo dvi priežastis, kodėl lietuviai vis dar išvyksta (247)

Lietuva nyksta – tokias liūdnas prognozes neseniai atskleidė Jungtinių Tautų (JT) prognozės....

Autoritetingas teisininkas su nerimu stebi pokyčius Vokietijoje: kas vyksta su galingiausia Europos valstybe? (337)

Vokietijoje nyksta piliečių pasitikėjimas politika. O visuomenė be pasitikėjimo, anot politologo...

Darbo jėga Lietuvoje nebe pigi: kas antram 870 eurų atlyginimas yra per mažas (60)

Kas antram dirbančiajam per maža 870 eurų atlyginimo, o beveik 10 proc. dirbančiųjų apatine...

Ernestas Parulskis

56k eurų už paveikslą. Atsargus naujas lietuviško meno rekordas

Prieš pora mėnesių, gruodžio 28-ą, vieną nišinę bendruomenę sukrėtė nedidelė sensacija –...

Italijoje dėl koronaviruso izoliuojama daugiau nei dešimt miestų, atšauktas Venecijos karnavalas papildyta 17:17 (154)

Italijai kovojant su didžiausiu koronaviruso protrūkiu Europoje, vyriausybė nusprendė blokuoti...

Gediminas Jankauskas. Tikrų ir išgalvotų šnipų voratinkliuose

Beveik vienu metu tarsi iš gausybės rago ant kino žiūrovų galvų pasipylė visokiausių žanrų...

|Maža didelių žinių kaina