aA
Lietuviai ne tik skanauja gintaro arbatą, dilgėlių vyną, mėlynių girą ar kiaulpienių kavą, o mineralinio vandens išgauna tiek, kad jame net maudosi. Kiekvieną pavasarį jie geria medžių sultis!
Sula
© Shutterstock

Sezoniškumas – pagrindinė lietuviškos virtuvės ypatybė. O klevų ar beržų sula nuo seno laikoma pirmuoju pavasarį gamtos dovanojamu skanėstu. Kovas ir balandis – pats metas pasimėgauti salstelėjusiu ir maistingu gėrimu, kurio gurkšnyje telpa visas bundantis miškas.

Pirmas atsigeria paukštis

„Dar iš vaikystės pamenu, kad pas močiutę pavasarį visada būdavo beržų sulos. Mama pasakojo, kad pas jos senelius, Dzūkijos kaime, rūsyje stovėjo didelė statinė, kurią kiekvieną pavasarį pripildydavo beržų sulos, o jos viršų užberdavo avižų grūdais. Laikui bėgant avižos sudygdavo ir natūraliai sulą apsaugodavo nuo surūgimo bei pelėsio. Taip išsaugotą sulą jie gerdavo net vasarą.

Beržų sulą tekiname kovo mėnesį, bet šis procesas labiausiai priklauso nuo oro sąlygų. Kai oro temperatūra jau būna teigiama (apie +5) ir pradeda labiau šviesti saulė, tada jau ir sula pradeda tekėti. Ji dažniausiai teka apie kelias savaites. Vieną pavasarį visai atsitiktinai sužinojau kad jau yra sulos.

Pro vasarnamio langą pastebėjau, kaip atskridęs paukštis prasikirto klevo kamiene skylutę ir gėrė sulą. Tada supratau, kad ir mums pats laikas tekinti sulą. Kai jau sula bėga, tai jos iš viename medyje išgręžtos skylutės prilaša nuo 2 iki 4 litrų. Baigę lašinti sulą, medį užtaisome mediniais kaištukais ir patepame sodo tepalu. Jei naktys būna šaltos, tai sula sustingsta ir per naktį nelaša. Pati skaniausia ir saldžiausia pati pirmoji iš medžio išvarvėjusi sula.

Kadangi sula šaldytuve gali išstovėti iki penkių dienų, tai norint išsaugoti ją ilgiau reikia rauginti arba konservuoti. Beje, sulą galima ir šaldyti. Aš dažniausiai sulą rauginu į ją įmesdama razinų ir jauną juodųjų serbentų šakelę“, - įrašą sulai populiariame maisto tinklaraštyje „Sezoninė virtuvė“ skyrė Renata Ničajienė.

Sula
Sula
© Shutterstock

300 metų tradicija

Pagal lietuvių tautosaką, sulos nebegalima gerti po Jurginių (balandžio 23 d.), nes šventės naktį esą raganos maudosi beržų suloje, tad ją reikia išpilti.

Pasak istorinės lietuvių virtuvės tyrinėtojo prof. Rimvydo Laužiko, pats žodis „sula“ bene pirmą kartą lietuvių kalba paminėtas pirmajame lietuvių kalbos žodyne, sudarytame Konstantino Sirvydo 1642 m. Vadinas, XVII a. sula jau tikrai buvo geriama bei vartojama maistui.

Lietuvių valstiečiai nuo seno vartojo sulą gėrimui, rečiau burokams rauginti ar sriubai virti – sakydavo, kad putra, suloje virta, saldi net nepagardinus jos pienu. Sulą raugino su įmerktais aviečių kotais, vadino ją beržų krauju.

Sula
Sula
© Shutterstock

Kur paragauti?

Sula vertinama dėl jos sudėtyje esančių mineralų, angliavandenių ir mikroelementų, reikalingų per žiemą vitaminų stokojusiam organizmui. Tikima, kad ji mažina galvos skausmus, šalina nemigą, gerina medžiagų apykaitą. Anksčiau ja prausdavo veidą, tepdavo žaizdas.

Šiuolaikinė žiniasklaida kasmet skelbia sulos tekinimo pradžią, o gamtininkai primena taisykles, kaip renkant sulą nepakenkti medžiams.

Sulos paragauti ar stebėti, kaip ji tekinama, šį pavasarį kviečia kaimo turizmo sodybos:

„Žalioji stotelė“ (Anykščių r.);
„Duburiai“ (Ukmergės raj.);
„Klumpės malūnas“ (Jurbarko r.);
„Prie Žiedelio“ (Plungės r.);
„Tarp liepų“ (Anykščių r.);
„Įlankos sodyba“ (Molėtų r.);
vila „Kurorto namas“ (Druskininkai).

Sodybų šeimininkai siūlo ir šviežios, ir su vyšnios šakele ar kitaip paraugintos sulos. Visgi išsiruošus į degustaciją, vertėtų iš anksto paskambinti į sodybą, nes atvėsus orams sula sustingsta ir nebevarva.

Sulos įsigyti galima ir turgavietėse, ekologiniuose ūkiuose. Atsigaivinti pramonine sula šiemet siūlo net kino teatrai. O istorinę virtuvę propaguojantis sostinės restoranas „Ertlio namas“ į degustacinį šio sezono meniu yra įtraukęs pagal XIX a. receptą ruoštus žagarėlius su sulos padažu. Šiame restorane taip pat galima paragauti ir spanguolėmis gardintos sulos.

Daugiau skaitykite ČIA.

Sula
Sula
© Shutterstock
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(2 žmonės įvertino)
3.0000
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Pažintis su atgimstančiu Lietuvos kurortu: romantiškas gamtos kampelis, kuriame galima ir pailsėti, ir sveikatą sustiprinti (10)

Apie Kulautuvą tarpukariu buvo kalbama, kad tai puiki vieta pailsėti ir nervus sustiprinti. Pagal...

Ką be Lajų tako dar galima veikti Anykščiuose: nuo žygių dviračiais – iki gurmaninės virtuvės (22)

Gaudome pirmuosius pavasarinius spindulius ir kviečiame visus į pasimatymą su maloniai stebinančiu...

Birštonas jau ruošiasi vasaros sezonui: rekomenduoja, kur geriausia atsigerti ypatingo vandens (1)

Mineralinio vandens šaltiniais garsėjantis Birštono kurortas pradeda ruoštis vasaros sezonui. Nuo...

Siūlo neįprastą būdą pažinti Šiaulius: žada mankštą ir kūnui, ir protui (1)

Kasmet, balandžio 23–29 dienomis visose šalies bibliotekose vyksta Nacionalinė Lietuvos...

Neatrastos Lietuvos vietos: nustebins net ir daug keliavusius po mūsų šalį (4)

Net jei manote, kad puikiai pažįstate Lietuvą, neabejokite – ji vis dar gali nustebinti. Nuo...

Top naujienos

Apie naują universitetų reformą pasakė paprastai: tai – didžiausias nesusipratimas (40)

Jei paklaustume ekonomikos ir inovacijų ministro Virginijaus Sinkevičiaus, kiek Lietuvai reikia...

Lietuvos kurortuose nakvynės kainos šiemet ir toliau kyla: štai ko laukti atostogaujantiems (54)

Jau kurį laiką burnojantys tautiečiai sako, kad atostogauti Turkijoje yra pigiau nei Lietuvos...

Infliacija vargingiausioje pasaulio ekonomikoje pasiekė septynženklį skaičių (10)

Infliacija Venesueloje, kaip skelbia prognozės, šiais metais gali pasiekti neregėtas aukštumas, 8...

Aštrumo ir atsarginių pasigedęs Jasikevičius: prastai žaidė abi komandos (70)

Kauno „Žalgiris“ spaudė iš paskutiniųjų ir buvo netoli tikslo, bet Stambulo „Fenerbahče...

Dirbtinis apvaisinimas gali padėti tūkstančiams porų, tačiau kodėl lietuviai jo taip bijo?

Nors tikslios statistikos nėra, manoma, kad Lietuvoje porų, kurioms nepavyksta susilaukti vaikų,...

Prasideda brandos egzaminai: abiturientams – pirmasis išbandymas (2)

Trečiadienį, balandžio 24 dieną, prasideda brandos egzaminai. Pirmasis išbandymas abiturientams...

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas kirto Rusijos sieną (11)

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas trečiadienį ryte atvyko į Rusiją ir pradėjo pirmąjį...

Jei po šventinio maisto vis dar sunku: 12 organizmą valančių produktų (1)

Per šventes dažnas mūsų atsipalaiduoja, praranda budrumą ir prisikemša galbūt vaikystę...

Pusantro mėnesio Vietname su mažais vaikais keliavęs Vytautas Bikus: niekaip neįsivaizduoju, kaip jie gali būti kliūtimi (12)

Pusantro mėnesio kelionė po Vietnamą su mažais vaikais. Skamba tarsi iššūkis? Tam veikiausiai...

Mandagus Obradovičius: šitaip su „Žalgiriu“ kapojamės jau trejus metus (6)

Kauno „Žalgiris“ ir Stambulo „Fenerbahče “ Eurolygos ketvirtfinalyje ietis surėmė...