„Nepaisant neretai mus aplankančio darganoto oro, ruduo man yra pats gražiausias laikas metuose. Šiuo metu laiku gamta tikrai džiugina savo spalvų ir atspalvių gama, tad lauke stengiuosi būti kuo dažniau. Ypač smagu pasivaikščioti Vilniaus apylinkėse esančiais takais, kurie dovanoja išskirtinio grožio panoramas“, – pasakoja M. Brazdžionis. Jis savo įspūdžiais iš kelionių po Lietuvą aktyviai dalinasi Instagram platformoje, kurioje – per 700 įrašų iš įdomiausių šalies vietovių. Keliautojas su DELFI skaitytojais pasidalino gražiausiomis gamtos vietomis Vilniuje ir šalia jo.

1. Verkių dvaro sodybos parkas. Šią pasivaikščiojimų vietą labiausiai man patinka aplankyti rudenį, kai gamta visą parką padengia aukso spalvomis. Nuo čia įrengtos apžvalgos aikštelės atsiveria įspūdingos sostinės panoramos. Verkių rūmų teritorijoje slepiasi ir vienas mažiau žinomas objektas – tai įspūdingas arkinis, iš akmenų ir raudonų plytų pastatytas tiltas palei užtvanką. Jį galima rasti už teniso aikštyno leidžiantis žemyn ir pasukus į dešinę pusę.

2. Pūčkorių pažintinis takas. Daugelis žino šiose apylinkėse esančią didžiausią šalyje Pūčkorių atodangą, tačiau šalia yra ir tuo pačiu vardu pavadintas labai gražus pažintinis takas. Iš visų gamtos objektų Vilniaus mieste Pūčkorių pažintinis takas neabejotinai yra pats vaizdingiausias, tad mėgstu dažnai čia užsukti. Jis mane žavi tuo, kad čia kas kelis šimtus metrų keičiasi vaizdingi objektai – pradedant minėtąja atodanga ir piliakalniu, baigiant Belmonto malūnu. Taip pat labai gražus ir Vilnios slėnyje esantis obelų sodas. Jo pakraštyje gerai paieškoję rasite pasislėpusias sūpynes, kurios pakvies pasimėgauti gamtos ramybe.

3. Markučių dvaro parkas. Ši Vilniaus vietovė, menanti dar XVI amžių, rudens metu atrodo išties magiškai. Čia esantis dvaras dar vadinamas „Pušinovke“, mat čia veikia Literatūrinis Aleksandro Puškino muziejus. Garsiojo poeto sūnus Grigorijus Puškinas kartu su žmona 1899 metais atsikraustė gyventi į Markučius. Šalia šio pastato yra 8 ha ploto parkas, kurio takai veda aplink jaukųjį Markučių tvenkinį. Nors ši vieta stebina savo užburiančia ramybe, ji yra visai šalia sostinės senamiesčio.

4. Dūkštos pažintinis takas. Neries regioniniam parkui priklausantis gamtos kampelis netoli Vilniaus siūlo išmėginti jėgas žygiuojant sudėtingu, kalvas ir slėnius apimančiu maršrutu, tad ištvermės čia prireiks nemažos. Vaizdinga tako trasa leis pasigrožėti vaizdais nuo Bradeliškių ir Buivydų piliakalnių, Karmazinų alkakalnio bei Ąžuolų kalno. Taip pat rasite šalia Dūkštos upelio esančias dvi atodangas. Man vienas gražiausių šio pažintinio tako objektų – Karmazinų atodanga. Ji dovanoja vaizdingas panoramas ties Dūkštos upelio posūkiu. Vaizdas iš šios vietos – tarytum sumažintoje Pūčkorių atodangos versijoje. Tai tik maža dalis grožybių, kurias siūlo šis pažintinis takas.

5. Šilėnų pažintinis takas. Neabejotinai, tai pats gražiausias pasivaikščiojimų takas visame Vilniaus rajone, esantis mažiau nei 10 km atstumu nuo sostinės. Neskubant visą kilpinį 6 km ilgio taką galima apeiti per maždaug 2 valandas. Gražiausia viso Šilėnų tako dalis – tai Naujosios Rėvos piliakalnis, leidžiantis iš aukštai grožėtis didinga Neries slėnio panorama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją