Užmiesčio rezidencijos malonumai Zyplių dvare

Ieškantiems gamtos ir naujų potyrių derinio rekomenduojame pradėti nuo XIX a. vid. įkurto Zyplių dvaro, rašoma pranešime žiniasklaidai. Čia rasite ne tik 11 išlikusių pastatų, apsuptų įspūdingu parku, bet ir skulptūrų parką, kuris kasmet pritraukia daug lankytojų. Neišdildomą įspūdį paliks balzaminių tuopų ir skroblų alėjos, dvaro architektūra ir takai. Su krašto istorija galima susipažinti „Zanavykų muziejuje“, o gurmaniškas patirtis siūlo Zyplių dvaro virtuvėje įsikūręs restoranas „Kuchmistrai“.

Laimės akimirkos ant ežero kranto

Iš Zyplių patraukiame į Šakius – dr. Vinco Kudirkos miestą. Čia išvysite ne tik jam skirtą skulptūrą, kuri stovi toje pačioje vietoje, kaip ir kadaise stovėjo jo trobelė, bet ir galėsite išgirsti žymiuosius Šakių kariliono varpus, pamatyti žymiąją Šakių skulptūra „Simboliai laike“ bei miestą sergintį juodvarnį. Pasimėgauti itališka kava ir gardžiais desertais puikiai tiks cukrainės „Laimė“ terasa su vaizdu į Šakių ežerą.

Panemunės perlas – Gelgaudiškio dvaras

Iš Šakių keliaujame į jaukų panemunės miestelį Gelgaudiškį. Čia rasite atrestauruotą dvarą, kuris kadaise priklausė Prūsijos baronui Koideliui. Dvaro parke – daug įdomių, mistinėmis legendomis apipintų objektų: Asesoriaus kapas, Velnio kalnas, Baronkapinės (baronų Koidelių kapai), Pakaruoklių kalnas, tyro vandens šaltinėlis. Smalsuoliai bus įleidžiami ir į patį dvarą (su apsaugos priemonėmis) pasigrožėti dvaro interjeru ir secesijos detalėmis, išvysti koklius, pasigrožėti meno kūriniais. Parke taip pat galėsite pavaikščioti sidabrinių klevų alėjomis.

Didingais Sudargo piliakalnių takais

Ar žinojote, kad Sudarge gyveno žymiojo rašytojo Džeromo Selindžerio protėviai? Tiesa, čia verta apsilankyti ne vien dėl to. Nedidelis panemunės miestelis žymus knygnešių išmintais keliais, o stulbinantys karaštovaizdžiai padės suprasti iš kur tiek meilės savo žemei. Kviečiame iš Gelgaudiškio patraukti į kitą nuostabų panemunės miestelį – Sudargą. Pačiame Šakių rajono pakraštyje, ant Nemuno šlaito, atsiveria penkių Sudargo piliakalnių kompleksas, menantis lietuvių kovas su kryžiuočiais. Čia galėsite maloniai pasivaikščioti į piliakalnius vedančiais laiptiniais takais ar prisėdus sukrimsti vietinėje parduotuvėlėje įsigytų kepinių, kol akis džiugins įspūdinga Nemuno atodanga.

Jaukioje terasojene vien legendinis Kidulių krašto pienių vynas

Po pasivaikščiojimo Sudargo piliakalniais atsipūsti kviečiame kavinės „Vilkenta“ terasoje. Meniu patiks visa šeimai, o ypač tiems, kurie nevairuoja. Šeimininkai kviečia ragauti nacionalinį pripažinimą pelniusius vynus. Galima užsisakyti ir mini degustaciją – iššūkį skonių žinovams. Čia pasmaguriauti galės tiek mažieji turistai, tiek suaugusieji. Kavinė garsėja savo firminiais vynais, kurie jau pelnė ne vieną apdovanojimą, o vietos virtuvė jus nustebins šiam regionui būdingais sočiais patiekalais.

Poilsis šiuolaikiškame Margiškių dvare

Nakvynei rekomenduojame rinktis Margiškių dvara esantį netoli Sudargo piliakalnių. Tai puiki vieta norintiems erdvios aplinkos, malonaus aptarnavimo. Sodybos teritorija: gražiai gėlėmis ir dekoratyviniais augalais apželdinta teritorija su atskira pavėsine sodybos krašte. Čia rasite viską, ko jums gali prireikti vienos nakties viešnagei ar ramiam savaitgaliui.

Plokščių šventaduobės stebuklai

Pailsėję ir gerai išsimiegoję Margiškių dvaro sodyboje kviečiame užsukti į dar vieną žymią Šakių rajono vietą – Plokščių šventaduobę. Šventaduobėje prie Didžiupio senais laikais buvo įrengta koplytėlė, kurios vietą nurodęs paveikslas, vis atsirasdavęs prie šaltinėlio, kurį vietiniai laiko stebuklingu. Šiomis dienomis čia įkurtas lurdas, sakoma, kad šaltinėlio vanduo teikia jėgų ar net gydo. Takas vedantis į šventaduobę taip pat ypatingas – išpuoštas tautodailininko Zigmo Sederavičiaus medžio skulptūromis.

Upė –kelias ir kiti V. Kudirkos meilės liudininkai

Plokščiuose aplankykime dar vieną labai garsų šio miestelio turistinį objektą – Vaiguvą. Tai nėra paprastas upelis. Šį upelį turistai pamėgo ne tik dėl to, kad juo galima pabraidžioti, tačiau ir važinėti dviračiais bei automobiliais. Vanduo čia visuomet švarus, o dugnas nusėtas akmenukais. Vaiguva garsėja dar ir tuo, kad iki Pirmojo pasaulinio karo gulėjęs riedulys, ant kurio pasivaikščiojimų metu ilsėdavęsis rašytojas Vincas Kudirka. Rašytojas Plokščių apylinkes ir gamtą lygino su Alpėmis.

Žemosios Panemunės piliakalniai

Atsigaivinę Šventaduobės šaltinio vandeniu ir pasivaikščioję po vienintelę Lietuvoje upę-gatvę kelionę užbaigiame įstabaus grožio Žemosios Panemunės piliakalniais, kurie įsikūrę ant kairiojo Nemuno kranto. Čia pasisemsite jėgų ir pasigrožėsite dar vienu atrastu nuostabiu Lietuvos kampeliu.

Primename, kad reikėtų nepamiršti dėvėti apsaugos priemonių, be kaukių ir nesilaikantys saugaus atstumo lankytojai į išvardintas lankytinas vietas , kavines ir apgyvendinimo įstaigas nebus įleidžiami.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)