„Lietuvoje – kaip užsienyje“ – tai straipsnių ciklas apie vietoves, kurios kraštovaizdžiu ar architektūra primena užsienyje matytus vaizdus.

Norime paskatinti lietuvius mėgautis kelionėmis ne tik vasarą ir kūrybiškai pažvelgti į rudenines išvykas. Apribotos kelionės po pasaulį neturėtų atimti kelionių teikiamo atradimo džiaugsmo – juk dalį pasaulio galime rasti ir Lietuvoje. Lietuva dažnam yra dar neištyrinėta ir pilna netikėtumų, todėl siūlome pažvelgti į jau matytas vietas naujomis akimis ir aplankyti dar nežinomas vietoves. Taigi, pristatome pirmąją vietą, kurioje pasijusite, lyg svečioje šalyje:

Šeimyniškių atodangą su konglomerato uola

Jei norite pajusti uolų didybę, jums nereikia važiuoti svetur, jų galima pamatyti ir Lietuvoje. Netoli Utenos rajone esančio Užpalių miestelio rasite Šeimyniškių atodangą su konglomerato uola, ir ji tikrai paliks neišdildomą įspūdį.

Didžiuliai nuosėdinių uolienų – konglomerato – luitai ir puikus reginys nuo šalia esančios atodangos – tikrai verti būti lankytinų objektų sąraše. Tačiau lankymo atidėti „kada nors“ nevertėtų, mat lietūs kasmet nuplauna po dalelę įspūdingo grožio luitų.

Čia stovinti konglomerato uola yra keliskart didesnė už žmogų, tad tai yra puiki vieta įsiamžinti ir apžiūrėti iš arti šį gamtos paveldo objektą. Darydami nuotraukas nepamirškite prie jų pozuoti ir patys, tik taip galėsite fotografijomis perteikti uolų didybę. Rezultatas bus toks, kad galėsite pašmaikštauti draugams sakydami, jog lankėtės užsienyje esančiuose kalnuose! Neabejojame, kad sužinoję tiesą, jog toks mūsų kraštui nebūdingas darinys yra čia pat Lietuvoje, jie irgi panorės čia apsilankyti ir įsitikinti savo akimis.

Šalia konglomerato uolos įrengti laiptukai į Šeimyniškių atodangą. Tad pasiraitokite rankoves ir pirmyn į viršų. Ten būsite apdovanoti puikiu vaizdu – matysite uolas iš viršaus, erdvų atodangos kraštovaizdį, galėsite pasivaikščioti.

Anksčiau šioje vietoje buvo žvyro karjeras, todėl vietiniams ši vieta geriau žinoma kaip Šeimyniškių karjeras. Bekasant žvyrą buvo atkasti masyvūs iš molio, žvyro ir smulkių akmenukų susiformavę luitai. Tokios uolos susiformuoja požemiuose vykstant sudėtingiems hidrocheminiams procesams, kurių metu išsikristalizuoja kalcitas. Požeminiams vandenims pasiekus laidų ir poringą žvyro sluoksnį kalcitas išsikristalizavo, tvirtai sulipdė smėlio, žvyro, gargždo nuogulas ir susidarė toks darinys, vadinamas konglomeratu.

1992 m. Šeimyniškių atodanga su konglomerato uola buvo paskelbta respublikinės reikšmės valstybiniu geologiniu gamtos paminklu. Nuo 2002 m. šis objektas yra valstybės saugomas gamtos paveldo objektas, rašoma visitaukstaitija.lt.

Na, o ne per toliausiai nuo atodangos stūkso ir Šeimyniškių piliakalnis, turintis nemenką kultūrinį sluoksnį. Jame rasta įvairiausios keramikos. Rašytiniuose šaltiniuose minima, kad ant piliakalnio stovėjusi Užpalių pilis, kuri siaučiant Livonijos ordinui buvo sudeginta 1433 m. O jei susidomėjote, radinius iš šio piliakalnio rasite Lietuvos nacionaliniame muziejuje.

.Jei dar čia nebuvote, pasižymėti Šeimyniškių atodangą su konglomerato uola lankytinų vietų sąraše turėtumėte suskubti. Šį fantastinį darinį nuolat pažeidžia stiprūs vėjai ir lietūs, po truputį plaunantys uolų akmenukus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)