Keista, tačiau dažnas mūsų apie Europos ar net pasaulio muziejus žinome daugiau nei apie tuos, kurie įsikūrę visai šalia mūsų, Lietuvoje. Nors Lietuvos turizmo statistika džiugina - kasmet vis daugiau vietinių atranda muziejus, informacijos apie juos vis dar trūksta arba ji tiesiog išbarstyta interneto platybėse. Dėl šios priežasties dažniausiai nepastebėti lieka „mažieji”, bet kaip taisyklė, ypatingai jaukūs ir įdomūs muziejai.

Į „Muziejų gidą” įtraukta 20, mūsų nuomone, įdomiausių ir išskirtiniausių muziejų. Jūsų patogumui gidas padalintas į keturias dalis: Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir kitų Lietuvos vietų muziejai.

ĮDOMIAUSI VILNIAUS MUZIEJAI

Energetikos ir technikos muziejus

Energetikos ir technikos muziejus (ETM) įsikūręs pirmojoje Vilniaus centrinėje elektrinėje – industrinio paveldo objekte, kuriame išsaugota autentiška elektrinės įranga, beveik 100 metų vilniečiams gaminusi elektrą ir karštą vandenį. Šiandien muziejus kviečia aplankyti 5 ekspozicijas, dalyvauti edukacinėse programose ir kūrybinėse dirbtuvėse. Ekspozicijoje naudojamos šiuolaikinės technologijos skatina lankytojus būti ne pasyviais stebėtojais, bet aktyviais pažinimo proceso dalyviais.

Interaktyviose mokslo ekspozicijose spalvingi eksponatai iliustruoja įvairius technikos išradimus, demonstruoja fizikinius reiškinius ir procesus, ugdo lankytojų kūrybiškumą ir skatina norą eksperimentuoti bei tyrinėti mus visus supančią aplinką. Interaktyviose ekspozicijose nenuobodžiaus nei vienas!

Rinktinės g. 2, Vilnius

Energetikos ir technikos muziejus

Iliuzijų muziejus

Viliojantis, smagus ir nepaprastai stebinantis. Tai viskas, ką jums reikia žinoti apie šį neįprastą muziejų. Šiame muziejuje kiekvienam apsisuks galva nuo gausybės iliuzijų ir optinių apgaulių. Apsilankius muziejuje gera nuotaika ir puikiai praleistas laikas garantuotas. Be to, muziejus ir labai „fotogeniškas". Čia be jokio „PhotoShop'o" susikursite nuotraukų, kuriomis tikrai nustebinsite savo draugus Facebook'e.

Vokiečių g. 6, Vilnius

A. Grigaliūnienė ir Iliuzijų muziejus „VILNIL” sukvietė šeimas pasižvalgyti po iliuzijų pasaulį

Valstybės pažinimo centras

Nuolatinė Valstybės pažinimo centro ekspozicija, įsikūrusi trijuose LR Prezidento rūmų aukštuose, supažindina su esminiais valstybės elementais: teritorija, gyventojais, valstybės institucijomis ir jų funkcijomis. Čia kalbama apie pilietybės instituto kitimą ir šiandieninę sampratą, piliečių teises ir pareigas, aktyvų įsitraukimą į valstybės gyvenimą.

Šiuo metu tai bene interaktyviausias muziejus Lietuvoje. Visos ekspozicijos konstravimo principas paremtas grįžtamuoju ryšiu. Centro lankytojai yra ne tik supažindinami su pateikiama informacija, bet ir kviečiami tapti ekspozicijos bendraautoriais ir centro kūrėjais.

Totorių g. 28, Vilnius


MO muziejus

Sukauptą 5000 modernaus ir šiuolaikinio meno kūrinių kolekciją sudaro Lietuvos dailės aukso fondas nuo XX a. 6-ojo dešimtmečio iki šių dienų.

Nuo 2018 m. spalio 18 dienos MO tampa gero laisvalaikio vieta. Čia užsukti kviečia parodos, kinas, edukaciniai užsiėmimai, koncertai ir kiti renginiai, skirti įvairioms amžiaus grupėms.

Pylimo g. 17, Vilnius

MO muziejus, atidarymo MOratonas

Pinigų muziejus

Čia, per du aukštus išsidėsčiusiose penkiose salėse, lankytojai gali susipažinti su pasaulio pinigų ir bankininkystės istorija, Lietuvos pinigais, bankininkystės raida mūsų šalyje nuo pirmųjų kredito įstaigų atsiradimo iki šių dienų. Ekspozicijose gausu interaktyvių mokomųjų priemonių, teminių filmų, žaidimų.


Vizualūs Pinigų muziejaus grafiniai sprendimai, meno kūrinių integravimas, įvairios interaktyvios priemonės, vaizdo, garso ir šviesos efektai pasitelkti ne tik sudominti ir suteikti lankytojui žinių, bet ir padėti jas kaupti, įtvirtinti, skatinti gilintis, savarankiškai interpretuoti ir ieškoti atsakymų. Pinigų muziejus pritaikytas neįgaliesiems.

Totorių g. 2/8, Vilnius

Žaislų muziejus

Muziejaus ekspozicijos pradžia skirta seniausiems Lietuvos žaislams. Tai pirmoji vieta Lietuvoje, kur surinkta ir pristatyta visa iš archeologinių tyrimų žinoma medžiaga apie žaislus ir žaidimų inventorių. Čia rasite ne tik naudingos, įdomios ir negirdėtos informacijos, bet ir galėsite iš stalčių išsitraukti žaislų kopijas bei rekonstrukcijas ir čia pat jas išmėginti.

Antroje muziejaus dalyje galite aplankyti keičiamą ekspoziciją „XX a. prisiminimai“, kur rasite daug originalių mūsų tėvų ir senelių žaislų. Jauniesiems lankytojams tikrai bus smagu juos paliesti, o vyresniems - atgaivinti vaikystės prisiminimus.

Barboros Radvilaitės g. 7 / Šiltadaržio g. 2, Vilnius

Žaislų muziejus

Nacionalinis lankytojų centras

Nacionalinio lankytojų centro ekspozicija – ne tik įdomi turiniu, bet ir stebinanti vizualiais sprendimais. Įėję pasijusite tarsi gamtos apsuptyje: žolynai, paukščiai, žiogai aplinkui, o užvertus galvą – debesys.

Saugomų teritorijų Nacionalinis lankytojų centras

Išskirtinė nacionalinių ir regioninių parkų, rezervatų vertė iliustruota ne tik vaizdais, bet ir konkrečiais daiktais. Kino salėje – šikšnosparnių buveinėje, galite žiūrėti filmus, klausytis paslaptingų gamtos garsų. Lankytojams turėtų patikti laboratorinis stalas – klaustukas, kur įvairios gamtos mįslės paaiškinamos filmuotais siužetais.

Antakalnio g. 25, Vilnius

Bažnytinio paveldo muziejus

Ekspozicijoje pristatomi vertingiausi muziejaus eksponatai iš Vilniaus arkivyskupijos šventovių. Ekspozicijos šerdis – Vilniaus katedros lobyno monstrancijos bei relikvijoriai – išraiškingi maldingumo tradicijos liudytojai ir auksakalystės šedevrai.

Stiklo vitrinose išdėlioti puošnūs bažnytinės tekstilės pavyzdžiai, kiti meniški liturginiai reikmenys, dailiųjų amatų dirbiniai lankytojams atveria turtingą Lietuvos Bažnyčios istoriją bei sakralinio meno slėpinius.

Muziejus svarbus ne tik unikalia Lietuvoje ekspozicija, bet ir architektūriniu požiūriu. Šv. arkangelo Mykolo bažnyčia ir buvęs bernardinių vienuolynas – įspūdingas Renesanso laikų ansamblis.

Šv. Mykolo g. 9, Vilnius


Europos centro muziejus

Europos parkas įkurtas skulptoriaus Gintaro Karoso 1991 metais. Modernaus ir šiuolaikinio meno muziejaus po atviru dangumi plotas yra 55 ha. Parko įkūrėjas yra ir specialiai meno kūriniams formuojamo kraštovaizdžio autorius. Europos parką kasmet aplanko nuo 40 000 iki 65 000 žmonių.

Išraiškingas parko reljefas, kalvelės ir lomos, nedideli tvenkiniai kartu su meno kūriniais sudaro nedalomą visumą. Žavi geltonai žydinčios pievos pavasarį ir taurūs spalvų sąskambiai rudenio rūkuose.

Europos parkas įtrauktas į 50-tuką įdomiausių meno vietų pasaulyje, kurios pristatomos Amy Dempsey knygoje Destination Art.

Joneikiškės, Vilniaus r.

Europos parkas

ĮDOMIAUSI MUZIEJAI KAUNE

Muziejus „Atominis bunkeris“

Tai unikali kolekcija, kurioje paviešinta slapta sekimo įranga ir prietaisai, naudoti NKVD, KGB ir milicijos spec. tarnybose.

Muziejuje gausu nešiojamų slapto radijo ryšio priemonių, radijo siųstuvų ir imtuvų, ryšio blokatorių, pelengatorių, nuotolinio pasiklausymo įrangos, pasiklausymo „blakių“ ir jų aptikimo prietaisų.


Muziejuje susipažinsite su izotopais pažymėtų dokumentų, pinigų, žmonių, gyvūnų aptikimo įrangomis ir prietaisais. Turėsite galimybę pamatyti išorinio stebėjimo, naktinio matymo prietaisus, slaptus diktafonus ir magnetofonus, slapto fotografavimo minifotoaparatus, užmaskuotas slaptas video filmavimo kameras. Sužinosite, kokia slapta skanavimo, fotografavimo ir filmavimo technika buvo naudojama dokumentams kopijuoti paslapčia patekus į patalpą.

Raudondvario pl. 164A, Kaunas

Tado Ivanausko zoologijos muziejus

Kauno legenda, buvo įkurtas 1919 liepos 15 d. gamtininko Tado Ivanausko iniciatyva.
Muziejaus ekspozicija išdėstyta per 3 aukštus 6 salėse, 96 stenduose pagal mokslinę sistematiką – nuo primityviausių iki sudėtingiausių organizmų. Eksponuojama daugiau kaip 14 000 eksponatų. Įdomybių čia tikrai ras kiekvienas, nepriklausomai nuo amžiaus.

Laisvės alėja 106, Kaunas

Velnių muziejus

Vieninteliame pasaulyje Velnių muziejuje saugoma per 3 tūkstančius velniukų – vaizduojamosios ir taikomosios dailės kūrinių, suvenyrų, kaukių ne tik iš Lietuvos, bet net iš 70 pasaulio šalių. Kasmet jame lankosi tūkstančiai svečių, kuriems itin smalsu patiems pažvelgti į šią paslaptingą mitologinę būtybę. Velnių muziejuje rasite eksponatų, puikiausiai atitinkančių ir Jūsų pačių charakterį. Gyvuoja graži tradicija – svečiai gali muziejui padovanoti velniuką.

V. Putvinskio g. 64, Kaunas

muziejus

Vaikų literatūros muziejus

Tikra pasakų šalis tiek mažiesiems lankytojams, tiek suaugusiesiems: čia tėveliai mintimis sugrįš į vaikystę, o vaikams atsivers spalvingos kūrybiniam lavinimui skirtos erdvės! Muziejuje yra įrengtos kūrybinės dirbtuvės, galima atrasti kūrinių instaliacijų, gausu personažų kostiumų, o nuo 2014 m. pradžios atidaryta nauja, moderni ekspozicija.

Muziejuje yra netradicinių kerčių, tinkamų paslapčiai sukurti: pliaukštelėjus delnais užsidegs ir ims keisti šviesas stebuklingas žibintas, apšviečiantis nežinia kur vedančias duris, su girgždesiu atsiveriančias ir kviečiančias „sulįsti“ pro neįprastą trapą į V. Žilinskaitės pasakos „Kelionė į Tandadriką“ scenografinę instaliaciją – kosminį laivą! Į jį galės sulipti penki personažų drabužiais persirengę vaikai ir leistis į kvapą gniaužiančią kosminę kelionę, aplankant net devynias planetas.

K. Donelaičio g. 13, Kaunas


Lietuvos aviacijos muziejus

LAM kolekcijoje beveik 20 tūkstančių eksponatų (tarp jų per 40 skraidymo aparatų), o ekspozicijos plotas siekia 4700 kvadratinių metrų. Didelių gabaritų orlaiviai bei Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos technika eksponuojama 2 ha ploto atviroje lauko aikštelėje.

Veiverių g. 132, Kaunas

Atlanto nugalėtojai, išgarsinę Lietuvą – Steponas Darius ir Stasys Girėnas

ĮDOMIAUSI MUZIEJAI KLAIPĖDOJE

Pilies muziejus

Pilies muziejus įsikūręs po žemės pylimu – bastionu esančioje princo Frydricho poternoje, kurioje XVII a. buvo laikoma artilerija. 2006 m. rugpjūčio 1 d. restauruotoje princo Karlo bastiono poternoje buvo atidarytas Pilies muziejaus ekspozicijos tęsinys.

Autentiškoje XVI–XVIII a. poternoje eksponuojami piliavietėje ir senamiestyje rasti archeologiniai radiniai, dokumentai, maketai, rekonstruoti XVII a. kostiumai. Antrojoje ekspozicijos dalyje daugiau dėmesio skiriama Klaipėdos ekonominiam, kultūriniam gyvenimui. Pateikiama daug informacijos apie miestiečių kasdienybę ir kaip ji keitėsi amžių bėgyje. Istorijos įvykius iliustruoja dokumentai, graviūros, fotografijos iš muziejaus rinkinių, Lietuvos, Vokietijos archyvų bei privačių kolekcijų.

Pilies g. 4, Klaipėda

Klaipėdos muziejus

Laikrodžių muziejus

Aplankę muziejaus ekspoziciją įsitikinsite, kad skaičiuoti laiką ne taip jau ir paprasta. Kad įvairios tautos jį suprato skirtingai, ir sužinosite, kad vieninga laiko skaičiavimo sistema atsirado tik XIX amžiuje.


Susipažinsite ne tik su saulės, vandens, ugnies, smėlio, mechaninių laikrodžių istorija, bet ir pakeliausite po skirtingas meno epochas. Antrajame muziejaus aukšte įrengtoje ekspozicijoje yra eksponuojami renesanso, baroko, rokoko, klasicizmo, eklektikos stiliaus laikrodžiai. Jūs turėsite galimybę išvysti daugiau negu 400 originalių bei retų laikrodžių, pamatyti, kaip atrodė laikrodininko dirbtuvė renesanso epochoje, pasivaikščioti po unikalų Saulės laikrodžių parką.

Liepų g. 12, Klaipėda

Jūrų muziejus

Muziejaus ekspozicija – tai stebuklingas ir užburiantis vandens gelmių pasaulis, kuriame ne tik įvairiausios žuvys, ruoniai, šiauriniai ir kaliforniniai jūrų liūtai, bet ir įspūdingos laivybos istorijos ekspozicijos. Nuolatiniai muziejaus gyventojai lankytojus stebina ir linksmina išraiškingais pasirodymais. Apsilankę šiame muziejuje atrasite paslaptingą vandenų pasaulį!

Jūrų muziejuje taip pat yra įsikūręs delfinariumas – vienintelis toks visoje rytinėje Baltijos pakrantėje. Jame gyvenantys delfinai – Juodosios jūros afalinos – ne tik džiugina visus savo pasirodymais, bet ir padeda neįgaliems vaikams susigrąžinti gyvenimo džiaugsmą delfinų terapijos užsiėmimuose.

Smiltynės g. 2, Klaipėda

Atnaujintas Jūrų muziejus

REKOMENDUOJAMI MUZIEJAI KITUOSE LIETUVOS MIESTUOSE

Katinų muziejus Šiauliuose

Muziejaus lankytojus su džiaugsmu pasitinka visų mylimos katės ir „muziejaus direktoriumi“ vadinamas išdykėlis katinas Perlas. Trijose didžiulėse muziejaus salėse – katinai, katinai, katinai… Jie atkeliavę ne tik iš įvairiausių Lietuvos kampelių, bet ir iš daugelio pasaulio šalių: Anglijos, Australijos, Amerikos, Prancūzijos, Rusijos, Taivanio, Šveicarijos, Portugalijos ir kitų.

Lankytojus pasitinka katinėliai spalvotuose vitražuose, laiptų turėklų ornamentuose, ant šviestuvų, kėdžių esančių muziejaus patalpose. Net laiką rodo laikrodis katinas. Katinėliai sukurti iš porceliano, gintaro, molio, krištolo, metalo, akmens, medžio, kriauklyčių ir kt.

Žuvininkų g. 18, Šiauliai

Katinai laukia Kalėdų

Dviračių muziejus Šiauliuose

Muziejaus ekspozicija pasakoja vienos iš seniausių, populiariausių susisiekimo, sporto, ekologiškos transporto priemonės – dviračio – atsiradimo istoriją ir raidą.

Apsilankiusieji muziejuje sužinos ir apie dviratininkus, savo žygiais garsinusius Lietuvos vardą pasaulyje, galės išvysti dar neįprastus, ateities transportu vadinamus velomobilius. Ypatingo dėmesio verti juvelyriški H. Sutkaus pagaminti veikiantys dviračių modeliukai, agentūros „Factum“ pripažinti mažiausiais dviračių modeliais Lietuvoje.

Vilniaus g. 139, Šiauliai

Dviračių muziejus, Šiauliai

„Rūtos" šokolado muziejus Šiauliuose

Muziejaus ekspozicija pristato ne tik įdomią fabriko istoriją, bet ir atveria keturių tūkstantmečių šokolado vartojimo paslaptis ir ypatumus. Muziejuje tampa aišku, kur auga „šokolado medžiai“, kaip šokoladą gamino majai ir actekai, kaip jo vartojimo tradicijos keitėsi amžiams bėgant. Čia pasakojama apie pirmuosius Lietuvos šokolado fabrikus ir ilgiausiai šalyje veikiantį saldainių fabriką „Rūta“.

Muziejuje netrūksta interaktyvių užsiėmimų: čia galima nusifotografuoti ir elektroniniu paštu išsiųsti savo nuotrauką ar sukurtą saldainių popierėlį draugams, pažaisti įvairių žaidimų.

Tilžės g. 133, Šiauliai

„Rūtos“ muziejus

Šiaulių geležinkelio muziejus

Unikali senovinių garvežių lauko ekspozicija, pažintis su geležinkelio istoriją atspindinčiais eksponatais ir didžiausias vaikų džiaugsmas – geležinkelio maketas su veikiančiais žaisliniais garvežiais – laukia lankytojų Šiaulių geležinkelių muziejuje.

Čia supažindinama su Šiaulių geležinkelių istorija nuo 1871 m., kai buvo pastatyta geležinkelio stotis ir į Šiaulius atvyko pirmasis traukinys. Pagrindinės salės dalyje išdėstyti įrankiai ir prietaisai, kuriais dirbo įvairių profesijų geležinkelininkai: kelininkai, elektrikai, ryšininkai. Supažindinama su įvairių laikotarpių geležinkelininkų uniformomis, jų detalėmis, apdovanojimais. Eksponuojamos ir geležinkelininkų laisvalaikio, kultūrinio gyvenimo, sporto akimirkos.

Dubijos g. 26, Šiauliai


Eglutės žaisliukų muziejus

Šiuo metu kolekciją sudaro virš 2000 egz. senų eglutės papuošalų ir atributikos. Muziejaus kolekcija nuolat pasipildo naujais eksponatais. Tai unikalus muziejus. Tokio, ar panašaus muziejaus, nėra ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Baltijos šalyse.

Ekspozicijoje – lietuviški, vokiški, ukrainietiški, lenkiški ir rusiški eglutės žaisliukai bei Kalėdų šventės atributika. Muziejuje vykdomos edukacinės programos: „Pasakiškos Kalėdos“, „Kalėdų Senelis“, „Kalėdų atvirukai“, „Šiaudiniai eglutės žaisliukai".

Nevėžio g. 26A, Miežiškiai, Panevėžio r.


Niūronyse esantis unikalus Arklio muziejus

Muziejuje kaupiami eksponatai, atspindintys arklio reikšmę lietuvių ūkio ir kultūros istorijoje.

Arklio muziejus/ Muziejaus nuotr.

Aštuoniuose muziejaus pastatuose eksponuojami žemės dirbimo padargai, kalvio įrankiai, senoviniai krepšiai, arklio gadynės transporto priemonės – iš visos Lietuvos surinkti vežimai: bričkelės, lineikos, važeliai; unikalios Jono Gelaževičiaus filatelijos bei tautodailininko Jurgio Kazlausko drožinių kolekcijos, nuotraukos. Šalia muziejaus aukštaičių etnografinėje sodyboje žiemą įgyvendinama edukacinė programa – moksleiviai supažindinami su lietuviškomis tradicijomis, šventėmis.

Klerkamiesčio g. 7, Niūronys, Anykščių r.

Plaktukų muziejus

Linkmenyse yra sukaupta trečia pagal dydį pasaulyje plaktukų ekspozicija. Joje 500 plaktukų ir kitų eksponatų, kuriuos Ignalinos savivaldybei padovanojo Žaneta ir Antanas Kibickai.

Ši kolekcija nuolat papildoma. Čia galima pamatyti nuo mažiausio iki didžiausio plaktuko. Jie atvežti iš įvairių pasaulio kraštų: Maroko, Kenijos, Portugalijos, Aliaskos ir kt. Kiekvienas įrankis turi savo istoriją. Pavyzdžiui, yra specialus plaktukas krabų kiautui sutrupinti…

Tačiau nemažą kolekcijos dalį sudaro mūsų krašto meistrų kalvių, batsiuvių, stalių, medkirčkų įrankiai. Tarp įdomybių atkreipia dėmesį akmens amžiaus skeltuvas, medicinos, kulinarijos, radiotechnikos įrankiai.

Liepų g. 2, Linkmenys, Ignalinos r.