Atgimęs naujam gyvenimui dvaras iš tolo traukia dėmesį, o gražiai sutvarkyta aplinka tiesiog alsuoja ramybe. Pasak dvaro darbuotojų, tai vienas originaliausių, seniausių ir vertingiausių dvarų Lietuvoje, kuris ateityje planuoja tapti dar didesniu turistų traukos objektu.

Užuovėja gamtos mylėtojams

Šiemet atvykusius svečius stebina po parką vaikštinėjantis gandras, kuris anot dvaro darbuotojų, visai nebijo žmonių, drąsiai su jais fotografuojasi. Tiesa, vyrų paukštis vengia, tačiau moterų draugijos nesibaido ir net laiptais palydi dvaro durų link. Kaip tikras šeimininkas.

„Anksčiau turėjome katę, dabar turime teritorijoje apsigyvenusį gandrą. Įdomiausia, kad jis labai arti prisileidžia žmones. Na, o jei nuspręs pas mus likti ilgiau teks sugalvoti jam vardą, o gal net pareigas skirti“, – juokiasi Gelgaudiškio kultūros centro direktorė Diana Šležienė.

Gelgaudiškio miestelyje, ant Nemuno kranto įsikūręs dvaro ansamblis kadaise priklausė Prūsijos baronui Koideliui. Dvaras lankytojus pasitinka visu savo istoriniu klasicistiniu grožiu. Pagrindiniai klasicistinio stiliaus rūmai yra pailgo stačiakampio plano, vienaaukščiai, tačiau pakylėti ant aukštų pusrūsių.

Pagrindinis dvaro parko akcentas – sidabrinių klevų alėja, kuri pakopomis leidžiasi Nemuno link. Pats parkas skirstomas į du sektorius: senąjį (sudėtingos konfigūracijos) ir naujesnįjį. Įspūdingiausia parko dalis yra ąžuolynas. Parko paribiu prateka Šilupė, už kurios prasideda sengirė. Nors dvaras pastatytas tik XIX a. viduryje, parkas šiose vietose pradėtas kurti jau XVI a., o savo augmenija ir gyvūnija žavi lankytojus iki šiol.

Gelgaudiškio dvaras

Daugelis čia atvyksta pasivaikščioti parke įrengtu pažintiniu taku. Gelgaudiškio pažintinis tako ilgis 2,5 km. Jis prasideda prie Gelgaudiškio dvaro rūmų ir suka į senąjį dvaro parką.

Oazė gyvos muzikos gerbėjams

Gelgaudiškio dvare kiekvieną vasaros penktadienį skamba muzika, o virš Parko gatvės, vedančios į dvarą, kabantis užrašas „Muzikiniai penktadieniai“ – tą tik patvirtina. Jau pirmąjį šių metų birželio penktadienį septintą kartą iš eilės prasidės vasaros koncertų festivalis „Muzikiniai penktadieniai Gelgaudiškio dvare“.

Gelgaudiškio dvaras

Gyvų renginių pasiilgusius klausytojus festivalio organizatoriai kvies į daugiau nei 10 koncertų – kiekvieną vasaros penktadienį dvaro terasoje ar salėje skambės įvairaus žanro profesionalų muzika. Bilietus į koncertus galima įsigyti internetu arba pačiame dvare, likus 1 valandai iki koncerto.

Norintiems geriau susipažinti su dvaro istorija siūloma nepraleisti dvare rengiamų originalių teatralizuotų ekskursijų, į kurių programą įtraukta dvaro valgių degustacija, dvariški šokiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją