„Įspūdžiai iš šių išskirtinių vietovių yra tikrai neeiliniai ir atima žadą. Galime tik pasidžiaugti, jog kadaise mūsų kraštą garsino istorinės nykštukinės respublikos“, – pastebi M. Brazdžionis. Savo įspūdžiais iš dviejų vietovių pietinėje Lietuvos dalyje keliautojas dalinasi Youtube platformoje:

Šalčininkų rajone savo didybe ir ypatinga aura išsiskiria Paulavos (Pavlovo) respublikos pastatai. Ją labai vaizdingoje vietoje šalia Merkio upės 1769 metais įkūrė jaunas vietos kunigas Povilas Ksaveras Bžostovskis, nusipirkęs Merkinės kaimo dvarą.

Paulavos respublika iš viso gyvavo 26 metus – nuo 1769 iki 1795 metų. Ji išsiskyrė ir moderniomis tiems laikams idėjomis. Tuo laikotarpiu tai buvo vienintelė visos Europos mini valstybė.

Respublikos įkūrėjas ir prezidentas P. K. Bžostovskis panaikino lažą ir valstiečiams išdalino dvaro žemes už darbą. Vietos gyventojai turėjo asmens laisvę ir galėjo laisvai valdyti savo turtą. Respublika labai rūpinosi valstiečių gyvenimu, kultūra ir švietimu: įsteigė mokyklą, leido knygas, pasirūpino, kad čia būtų ir gydymo paslaugos.

Ši vietovė taip klestėjo, jog vos per 15 metų Paulavoje dvigubai paaugo gaunamos pajamos. Apie šią unikalią respubliką netrukus pasklido žinios ir jos gyvenimu domėjosi užsienio spauda, čia atvykdavo garbingi svečiai iš kitų šalių.

Artėjant Abiejų Tautų Respublikos padalijimui, P. K. Bžostovskis išmainė Paulavos respubliką į dvarą užsienyje. Naujajam savininkui visiškai nerūpėjo įvestos naujovės, todėl jis grąžino atgal lažą.

Netrukus šią teritoriją užėmė carinė Rusija, o dvaras gyvavo iki Antrojo pasaulinio karo. Jo metu dvaro statiniai labai nukentėjo, pagrindinius rūmus dar nuniokojo gaisras.

Kita mini valstybė egzistavo Varėnos rajone, Perlojoje. Perlojos respublika turėjo savarankišką savivaldą ir tvarkėsi atskirai nuo visų tuo metu Lietuvoje buvusių oficialių valstybinių įstaigų. 1918 metais visuotinio gyventojų susirinkimo metu buvo išrinktas vietos komitetas, kuris rūpinosi buities reikalais ir teritorijos apsauga.

 Perlojos miestelio centras

Įtvirtinant Lietuvos nepriklausomybę, ypač pasižymėjo Perlojos gynybos būrys, kuriam ne kartą teko stoti į kovą su priešo kariuomenės daliniais. Perlojos žemės tuo metu buvo neutralioje zonoje tarp Lietuvos ir Lenkijos, tad rūpintis krašto gynyba buvo ypač svarbu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją