Būtent čia sukurtas gabaliukas Danijos. Kažkur vos ne ūkanose besiganantys daniškos kilmės mėsiniai galvijai, aukurai, uždegami tamsiu paros metu per renginius ir pusiau stikliniai stogai restorane niekaip neįsipaišo į lietuvišką kaimo turizmą, rašoma pranešime žiniasklaidai.

O ką jau bekalbėti apie maistą, kai gauni svogūnų džemo, ką tik iš lysvės atneštų čiobrelių ir nenusakomo skonio ledų.

Jei to dar neužtenka – į kompaniją pasivaikščioti po smidrų ar rozmarinų platybes gali pasiimti gidą – vietinį jauną iš svetur atkakusį daržininką.

Nakvynei – meditacijai gali rinktis ne lietuvišką dviejų aukštų be WC mazgų namą su keliolika lovų, bet skandinaviško standarto dvivietį erdvų kambarį su WC ir nedidele privačia terasa.
Per kokias 4-5 valandas „Farmers Circle“ pasijusi tikrai ne kaip Lietuvoje, o Jutlandijoje, vienoje iš Danijos regioninių žemių.

Parovėjos nestandartas

Prašokus Kupiškį, galima atsidurti Parovėjoje, kur „Obels dūmo“ sodyba vėlgi labiau primins Jutlandiją nei Aukštaitiją. Idealiai nubalintos sodybos sienos su girnapusių inkliuzais, daniškos atsipūtimo sūpynės ir tas svaigus rūkomos mėsos aromatas – visa tai natūralu ir kiek skandinaviška.
Neatsitiktinai prie jaunų žmonių Tautvydo ir Astos Švenčionių, praleidusių bene dešimtmetį Danijoje, sodybos savaitgaliais būriuojasi atvykėlių eilė – norima ir mėsos, ir patarimų kaip iš emigracijos sugrąžinti dar vieną kitą porą.

Dar svaigesnių išbandymų galima patirti Sonatos ir Sigito Aukštikalnių valdomame žirgyne bei hipodrome, įkurtame už poros – trejeto kilometrų nuo Biržų. Keleto valandų pamoka ir jau galėsi su kur kas rimtesne draugija joti į trečios valandos ryto žygį.

Subtilesnė laikysena, 1000 procentų adrenalinas po tokių išbandymų garantuota. Tvyrant nepakeliamiems popiečio karščiams Sonata hipodrome įjungs ir Mendelsono valsą – galbūt įmanoma pasipiršti kelionės bendražygei ir jodinėjant. Aišku, reikalingos išankstinės repeticijos.

Kiek kiti potyriai laukia Mantagailiškio dvaro sodyboje. Čia pavieniai turistai užsuka nusifotografuoti, o kompanijos – pažaisti Lietuvoje dar ne visiems žinomo, tačiau įtraukiančio žaidimo su kamuoliu – Montebolo. Apimti azarto žaidimo dalyviai dvaro parke į duobutes bene 3 valandas bando pataikyti panašų į futbolo kamuolį. Atrodo ilgai? Tačiau laikas praskrieja tarsi akimirka, kai žaidžiama išpuoselėtoje aplinkoje. Žaidimą sugalvojo pats dvaro savininkas Sigitas Kalkys, tad jei jį sutiksite – jums pasiseks, nes galėsite išgirsti ir paties dvaro istoriją bei legendas.

Lauktuvių Biržuose galite įsigyti pačiame centre esančioje Biržų arbatinėje. Nenustebkite pasijutę tarsi muziejuje – charizmatiška arbatinės savininkė Irena Korsakienė, renkanti arbatinukus jau septyniolika metų, juos eksponuoja būtent čia.

Tad jei lauktuvių daug pirkti ir neketinate, būtinai užsukite pasidairyti po arbatinukų ir kavinukų kolekciją – galima pamatyti net XVIII amžiaus egzempliorių. Jų čia yra įvairiausių – ir arabiškų, ir angliškų, su dedikacijomis, ar net rašteliais viduje, kuriuos kartais padeda perskaityti ir lankytojai iš svečių šalių. Pasak I. Korsakienės, vieną kartą užsuko kinų pora, kurie pamatę virdulį iš Tibeto, padėjo perskaityti viduje esantį raštelį.

Jei ketinate Biržų krašte praleisti ne vieną dieną, I. Korsakienė mielai pasiūlys apsistoti virš parduotuvės esančiuose arbatinės apartamentuose.

O ką reiškia tam tikra nesvarumo būsena, galima įsivaizduoti užsikabarojus į beveik 32 metrų aukščio įspūdingos formos Kirkilų apžvalgos bokštą. Kiek kitokie potyriai nusileidus į Karvės olą – didžiausią karstinę įgriuvą Biržų rajone, kurios gylis siekia 12 metrų. Į ją ne vienas leidosi, kadangi apačioje temperatūra tiek žiemą, tiek vasarą laikosi apie 5 laipsnius šilumos, tad šalčio būsena garantuota.
Biržų krašte yra bene 15 000 smegduobių. Sakoma, kad čia negalima linkėti „kad skradžiai žemę prasmegtum“, nes tai gali nutikti iš tiesų.

Perlų reikia ieškoti

„Tedo“ kelionių agentūros vadovas Tadas Kertenis siūlo meistrauti išvykas į regionus patiems.
„Dviejų epochų sandūra Ukmergės rajone, kur šalyje daugiausia dvarų ir papildomos Biržų atrakcijos puiki kombinacija prasmingam savaitgaliui. Aišku, galbūt tai skirta „aukštesnio rango“ keliautojams ir neorientuota į naktinių linksmybių liūtus. Tai nepalyginama su Šventosios ir Palangos banalumu“, – sako ekspertas.

Jo teigimu, tokių perlų šalyje nėra daug – prie jų priskirtini ir Ilzenbergo bei Zyplių dvarai. Kiniškais žibintais pagražinta aplinka bei masiniai alaus čempionatai įsimena neilgam, o žavios istorijos ir gamtos puoselėjimo idėjos išlieka patrauklios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)