Norėdami šiuos mitus patvirtinti arba paneigti, DELFI Kelionės apsilankė trijuose skirtingų kainų sostinės svečių namuose – „5 euro hostel Vilnius“, „Downtown forest hostel & camping“, „Pogo hostel“. Aiškinomės, kokios ten nakvynės sąlygos.

Svečiai atvykę į tokią nakvynės vietą gali pasijausti kaip namuose ir gauti visus patogumus: yra internetas, televizija, skalbimo mašinos, džiovyklos, drabužių lyginimui skirtos įrangos, kavos aparatai, bendra virtuvė su visais reikalingais indais ir įrankiais, o kai kuriuose svečių namuose yra net kompiuteriai ir sporto treniruokliai.

Visų trijų aplankytų svečių namų darbuotojai pasakojo, kad vadinamasis hostelis yra bendravimo erdvė – žmonės čia lankosi, nes nori susipažinti su įdomiais žmonėmis iš viso pasaulio. Vakarais visi klientai susirenka bendrojoje zonoje, geria arbatą ir dalinasi savo istorijomis. Gyvendami vieni viešbutyje jie nesutiktų tiek naujų žmonių, o tokios gyvenimo sąlygos žmonėms patinka – iš čia jie išsineša malonių emocijų.

Aplankytų svečių namų atstovai teigė, kad dažniausi tokių nakvynės vietų svečiai yra užsieniečiai. Žmonės atvyksta iš viso pasaulio: Ukrainos, Indijos, Amerikos, Kinijos, Sibiro, Brazilijos ir taip toliau. Administratoriai užsieniečius supažindina su Lietuva ir atlieka „mažąją gido funkciją“. Jie užsieniečiams rekomenduoja kokias lankytinas vietas, restoranus, kavines reiktų aplankyti ir kokį maistą paragauti.

Lietuviai taip pat dažni svečių namų klientai. Jie svečių namus renkasi, kai turi ankstyvą skrydį kitame mieste, kai atvažiuoja norėdami aplankyti Vilnių. Tokias apgyvendinimo paslaugas renkasi ir lietuviai, kurie švenčia bernvakarius ir dalyvauja vestuvėse.

5 euro hostel Vilnius – 5,45 Eur.

Tai patys pigiausi Vilniaus svečių namai įsikūrę kitoje gatvės pusėje prieš autobusų stotį. Su nekantrumu laukėme galimybės pažiūrėti, kokiomis sąlygomis galima apsistoti už tokią mažą kainą.
Viduje jautėsi po visus svečių namus iš virtuvės sklindantis gaminamo maisto kvapas, o užėjus į virtuvę kvapas buvo toks stiprus, kad net įsigėrė į drabužius.

Tačiau aplinka tvarkinga ir švari, kambariuose šilta, kitaip nei kituose svečių namuose yra atskiri moterų ir vyrų tualetai, dušai. Svečių bendrojoje zonoje stovi net sporto treniruoklis. Tiems, kas neieško įmantraus interjero ir nori žemos kainos – ši vieta puikiai tiks.

Svečių namuose yra apie 60 kambarių. Svečiai gali apsigyventi keturviečiuose, aštuonviečiuose ir privačiuose kambariuose. Daugiaviečiuose kambariuose viena vieta kainuoja 5,45 eurų, o privačiame kambaryje – 20 eurų. Be to, visuose kambariuose dėl svečių daiktų saugumo yra rakinamos spintelės.

Kadangi viešbutis yra įsikūręs prie pat stoties, svečių namuose dirbanti moteris pasakojo, kad čia dažnai apsigyvena tie, kurie nesuspėja į traukinį, autobusą. Į šią nebrangią nakvynės vietą atvažiuoja ir įvairios Lietuvoje garsios įmonės, šaškių, imtynių federacijos.

„Žmonės, įmonių grupės į mūsų svečių namus važiuoja daug kartų – jie pas mus visada sugrįžta ir dar rekomenduoja savo draugams. Todėl mūsų užimtumas yra didžiulis“, – sakė darbuotoja.

Ji pasakojo, kad į šiuos svečių namus dažnai užsuka indų tautybės svečiai, kurie sukviečia visus gyventojus paragauti jų tradicinių patiekalų: „Jie atsiveža savo ypatingus prieskonius. Kai pradeda gaminti – pakvimpa visas hostelis.“

Svečių namuose yra sukurtos vidaus taisyklės, kurios riboja alkoholio vartojimą. „Yra buvę atvejų, kai dėl alkoholio padauginusių klientų teko kviesti apsaugą ir išprašyti lauk. Jei svečių namų klientai yra neadekvatūs, trukdo kitų gyventojų ramybę, tada galime paprašyti jų išeiti bet kuriuo paros metu. Tačiau tokių įvykių pasitaiko retai ir čia yra saugu, bendruose kambariuose gyventojai gerai sugyvena“, – pasakojo ji.


Downtown forest hostel & camping – 8 Eur.

Tai yra svečių namai, kempingas ir baras, įsikūręs Užupyje. Didžiajame lauko kiemelyje šiltojo sezono metu organizuojami koncertai, kuriuose pasirodo populiarios muzikos grupės, pasiklausyti jų už 3 eurų mokestį gali ateiti publika iš miesto.

Jau antrus metus šie svečių namai yra išrinkti geriausiais Vilniuje. Jo įkūrėjai sako, kad internete stebi reitingus, pastabas ir stengiasi jas ištaisyti.

Čia klientai gali pasijausti atvykę ne į svečių namus, o į jaukų barą. Įėjus į vidų pasigirsta „old school“ stiliaus muzika, stovi pianinas, šviečia pritemdyta šviesa, viešbučio savininkas siūlo išgerti citrinų sulčių. Svečių namuose esantys interjero dekoras – rankų darbo iš gamtoje rastų medžiagų.
Hostelis orientuojasi daugiausiai į užsieniečius, tačiau padarę barą ir organizuodami koncertus siekiame, kad užsieniečiai čia sutiktų vietinių žmonių ir vyktų kultūros apsikeitimas“, – sakė šios vietos šeimininkas.

Jis džiaugiasi, kad į svečių namus atvažiuoja žmonės iš pačių tolimiausių pasaulio šalių: „Buvo atvykę žmonės net iš Sibiro ir iš Svalbardo – Arkties vandenyne esančios salos“.

Sezono metu vienam žmogui pigiausia nakvynė kainuoja 8 eurai. Už tokią kainą jis gautų vietą keturviečiame arba šešiaviečiame kambaryje. O privatus kambarys kainuoja 36 Eur. Privačiuose kambariuose yra atskiras tualetas ir dušas.

Svečių namuose yra 80 nakvynės vietų ir vasaros metu, pasak įkūrėjo, savaitgaliais būna užimti beveik visi kambariai.

Įkūrėjai pasakojo, kad svečių namuose paprastai yra ramu, žmonės tvarkingi ir policiją teko kviesti per visus įsikūrimo metus tik vieną kartą. „Kažkada buvo atvykusi lenkų grupė ir teko kviesti policiją, nes jie padaugino alkoholio ir nesusitvarkė“, – sakė vyras.

Pogo hostel – 12 Eur

Šie svečių namai yra įsikūrę puikioje vietoje – už kelių metrų nuo jų yra Pilies gatvė, o pro langus matosi Valdovų rūmai. Vos užėjus į vidų pasitinka labai malonus kvapas, kuriuo kvepia visi koridoriai. Interjeras čia modernus ir jaukus. Kambariuose ypatinga tvarka – niekur nematėme nešvaros, net veidrodžių paviršiai buvo puikiai nublizginti.

Šiuose svečių namuose yra keturi šešiaviečiai ir du privatūs kambariai, iš viso – 26 vietos. Privatūs kambariai čia kainuoja nuo 40 iki 50 eurų, šešiaviečiai – nuo 12 iki 15 eurų. Akcijos metu vietą nakvynei galima gauti už 9 eurus.

„Kaina priklauso nuo to, ar tai savaitgalis, ar šventinė diena ir panašiai“, – sakė administratorius.
Administratorius patikino, kad tokį nakvynės būdą renkasi ne tik jaunimas, dažniausiai šioje vietoje apsigyvena žmonės nuo 25 iki 40 metų. Svečiai čia apsistoja daugiausiai 3 naktims.

Pasak darbuotojo, svečių namuose susirenka labai kultūringi ir įvairūs žmonės: nuo direktorių, fizikų, teisininkų, filosofų iki studentų. Daliai šių žmonių pajamos leidžia gyventi brangesniuose viešbučiuose, tačiau ten jiems yra neįdomu. „Pavyzdžiui, vienas svečias man sakė, kad jis galėtų nuomotis kambarį prabangiausiame Vilniaus viešbutyje, bet jam neįdomu vienam sėdėti kambaryje. Jis norėjo atsisėsti vakare bendrojoje zonoje, pasidaryti arbatos ir susipažinti su naujais žmonėmis iš skirtingų šalių. Sutikome ne vieną tokį žmogų“, – atskleidė administratorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt