Lietuva dažnam yra dar neištyrinėta ir kupina netikėtumų, tad siūlome pažvelgti į jau matytas vietas naujomis akimis ir aplankyti dar nežinomas vietoves.

Mūsų keliai šįsyk veda į Alantos dvarą, kuris didingai stovi gretimame Naujasodžio kaime ir kurio istorija ne mažiau vingiuota, nei kelias iki jo. Molėtų rajone, Alantos miestelyje, esantis neoromantinio stiliaus Alantos dvaras ir šiandien vadinamas Molėtų kultūros židiniu. XIX amžiaus viduryje statyti išskirtinio fasado rūmai neseniai, išlaikant jų autentiškumą, buvo jau ne pirmą kartą restauruoti.

Iki šių dienų išlikęs ne tik pagrindinis dvaro pastatas, bet ir visas pastatų kompleksas, puikiai prižiūrimas parkas su trimis nedideliais tvenkiniais. Itališką vilą primenančių neoromaninių bruožų rūmų parke suformuotos medžių alėjos. Guobos, liepos, beržai, ąžuolai sodinti taip, kad augant jų kamienai susijungtų ir sudarytų vieną didingą puokštę. Be vietinių medžių, netrūksta ir egzotinių augalų. Šiuo metų laiku čia išties netrūksta spalvų, o kerintys vaizdai atima žadą.

Ant parko ribos pastatytos ažūrinės altanos, kelių metrų aukščio siaurėjantis baltas obeliskas, arčiau dvaro – Veneros ir Jupiterio skulptūros iš balto marmuro.

Ne veltui dabar dvare dažnai rengiami įvairūs renginiai ir pokyliai – prižiūrėta aplinka išties džiugina akį.

Pasivaikščioję parke, pasigrožėję pastatais iš lauko, būtinai užsukite ir vidun. Dvaras dabar yra virtęs tikru kultūros centru. Čia veikia Vaidoto Žuko meno galerija, kurioje yra nuolatinė šio menininko darbų ekspozicija, taip pat rengiamos kitų kūrėjų šiuolaikinio meno parodos.

Pastato rūsyje veikia Molėtų krašto žydų atminimo ekspozicija, galima pamatyti tautodailininko Jono Matelionio drožinių, Molėtų krašto muziejaus padalinyje, Alantos dvaro muziejuje-galerijoje – Elvyros Satkūnaitės buities rakandų ir etnografinių drabužių rinkinys, čia įsikūręs ir Amatų centras, rašo visitaukstaitija.lt.

Nors dabartinis dvaro pastatų kompleksas pastatytas tik XIX a., pats Alantos dvaras yra žinomas jau nuo XV a. pradžios, kuomet Vytautas Didysis jį dovanojo savo broliui Žygimantui Kęstutaičiui. Kelis šimtmečius dvarą valdė garsioji Radvilų giminė, o paskutiniai jo šeimininkai buvo iš Lenkijos kilę dvarininkai Pac-Pomarnackiai.

1853 m. Pac-Pomarnackiai pasistatė išskirtinius italų vilos stiliaus dvaro rūmus su apžvalgos bokštu, apie 1870 m. pertvarkė parką. Žinoma, jog rūmų statybai granito kolonos laivais iš Suomijos buvo atgabentos į Klaipėdą, o iš ten jaučiais atitemptos į Alantą. Rūmuose buvo sukaupta daug stilingų baldų, meno kūrinių, vertingų keramikos dirbinių.

Kiekviena iš menių buvo įrengta skirtingu stiliumi – vienoje dominavo Liudviko XIV, kitoje – Liudviko XV, trečioje – bydermejerio stilius, buvo ir kinų stiliaus Tolimųjų Rytų kambarys. Rūmuose ant sienų kabojo daug paveikslų, giminės bei Lenkijos ir Lietuvos valstybės karalių portretų, kilimų, meniškų lėkščių. Alantos dvarui klestėjimo laikais XIX a. pab. priklausė net 34 pastatai: dvaro rūmai, namas-virtuvė, pirtis su skalbykla, arklidės, klojimai, tvartai, kalvė, ledainės.

Rūmai anuomet buvo prabangiai įrengti – Didžiojoje menėje spindėjo žvakių sietynas, akį traukė sieninės žvakidės, įspūdingos užuolaidos, paveikslai, baldai, prabangus parketo raštas.

Dabar iš šios prabangos beveik nieko nelikę. Anuos laikus mena tik viena prabangių koklių krosnis, supamasis krėslas ir originalios didelio valgomojo stalo kojos, prisuktos prie naujo stalo, stovinčio dvaro valgomajame.

Deja, nepriklausomos Lietuvos valdžia dvarą išparceliavo o vėliau - 1944–1948 metais sovietinė žemės reforma likvidavo Alantos dvarą ir įsteigė rūmuose žemės ūkio mokyklą. 1945 m. rūmuose vienerius metus veikė pradinė mokykla, vėliau buvo įsteigta ūkio kontora, parduotuvė, gyveno žmonės. 1959–1973 m. Alantos dvaro rūmų pastate vėl veikė Žemės ūkio mokykla, gyveno dėstytojai ir moksleiviai. Vėliau rūmai liko tuštesni, bet labiau prižiūrimi, saugomi, pritaikyti vien kultūrinėms reikmėms.

Lankytojai dvaro rūmuose visais laikais galėjo rasti paveikslų. Anksčiau dailininkės dr. Sigitos Maslauskaitės Alantoje rengiamų plenerų darbai, dabar čia puikuojasi Vaidoto Žuko galerija. Senieji mediniai dvaro laiptai veda į antrąjį aukštą, kuriame nuo 1974 m. veikia biblioteka.

Didžioji rūmų menė, kurioje iki šių dienų yra židinys, technikumo laikais tarnavusi kaip aktų salė, ir dabar yra svarbiausia, nes nuo senų laikų tai įspūdingiausia salė rajone. Dabar dvare yra įkurtas Molėtų krašto muziejaus padalinys – Alantos dvaro muziejus-galerija.

Apsilankymas Alantos dvaro sodyboje tikrai bus vertas jūsų laiko ir padovanos malonių įspūdžių, nes vienoje vietoje ne tik galėsite pasigrožėti aplinka, susipažinti ir su šiuolaikinių menininkų, ir su tautodailininkų kūriniais, bet ir sužinoti daug nauja apie šio krašto istoriją.

Dvaro muziejaus ir galerijos darbo laikas nuo 2020 m. rugsėjo 1 d. iki 2021 m. gegužės pabaigos – kasdien nuo 10 iki 18 val., išskyrus sekmadienius ir pirmadienius. Bilieto kaina – 2.00 eur. Su nuolaida – 1.00 eur. Dėl didesnių ekskursijų tartis iš anksto nurodytais kontaktais.

Adresas: Alantos dvaras, Parko g. 5, Alantos seniūnija, Molėtų rajonas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)