Giliausias ežeras

Sibire esantis Baikalo ežeras yra didžiausias švaraus vandens ežeras mūsų planetoje. Žinoma, nepamirškime fakto, kad tai yra seniausias (25 mln. m.) ir giliausias (1 700 m.) ežeras pasaulyje. Kaip iš kitos planetos jis atrodo kiekvieną žiemą paspaudus šaltukui. Vos ežeras užšąla, pasirodo šukės, pabirusios per visą jo paviršių. Skaidrus ir švarus ledas, lūžinėdamas ir stumdamas atlūžusias dalis sukuria tikro sudužusio stiklo efektą. Turistai kiekvienais metais plūsta į šią vietą ne tik pasigėrėti vaizdu, bet ir panardyti lediniame vandenyje po susidariusiu ledu.

Aukščiausias kalnas virš jūros lygio

Džomolungma, taip pat vadinama Everestu – aukščiausias Žemės kalnas, virš jūros lygio iškylantis 8850 m. kalnas priklauso Himalajų kalnyno Mahanlangūro Himalo kalnagūbriui, skiriančiame Nepalą nuo autonominės Kinijos Tibeto srities.

Neseniai mokslininkai patikslino, kad Havajų salose esantis snaudžiantis ugnikalnis Mauna Kėja yra didesnis. Tačiau didelė jo dalis driekiasi giliai po vandenynu, todėl Everestas išlieka aukščiausiu kalnu esančiu virš jūros lygio.

Aukščiausias taškas nuo Žemės paviršiaus

Mauna Kėja – snaudžiantis ugnikalnis Havajų saloje, vienas iš penkių vulkanų, sudarančių šią salą. Aukščiausias kalnas Žemėje, skaičiuojant nuo pagrindo (esančio po vandeniu) iki viršūnės (~10 203 m). Aukštis virš jūros lygio – 4205 m (kai kurių šaltinių duomenimis, 4214 m). Havajiečių kalba Mauna Kėja reiškia „baltas kalnas“, nes jo viršūnę dažnai dengia sniegas.

Mauna Kėja – snaudžiantis ugnikalnis Havajų saloje

Giliausia vieta planetoje

Marianų įduba − povandeninė duobė Ramiajame vandenyne, Filipinų jūroje, išilgai Marianų salų rytinių krantų.

Ten, kur tektoninės plokštės užslenka viena ant kitos, viršutinė spaudžia apatinę, susidaro vandenynų įdubos. Marianų lovio ilgis maždaug 1500 kilometrų, didžiausias gylis − 11 034 metrų.

Aukščiausias krioklys

Anchelio krioklys, esantis Venesuelos Bolivaro provincijoje, išsiskiria ne tik tuo, kad yra pats aukščiausias pasaulio krioklys – 979 m aukščio – bet ir tuo, kad jame yra aukščiausia nenutraukiamo vandens kritimo pakopa. Po nedidelio maždaug 30 metrų kritimo nuo krioklio viršaus, vanduo krenta dar 820 m. nuo Auyan-Tepui (Velnio kalno) plokščiakalnio.

Didžiausias pasaulyje Anchelio krioklys

Aukščiausia nuolat gyvenama vieta

La Rinkonada, Peru miestas, esantis šalia aukso kasyklų šachtų, išsidėstęs 5,1 tūkstančio kilometrų aukštyje ir būtent jam priklauso aukščio rekordas.

La Rinkonada, Peru

Giliausias urvas

„Everestu po žeme“ tituluojamas Kruberio – Voronjos urvas, esantis Kaukazo kalnuose, Gagros kalnyne – tai giliausias žinomas urvas Žemėje. Šiuo metu ilgiausia urvo atšaka driekiasi daugiau nei du kilometrus ir baigiasi vandens apsemta dalimi.

Krubera Cave

A post shared by spiritualjourneystravel (@spiritualjourneystravel) on Jun 14, 2017 at 7:28pm PDT

Giliausia žmogaus padaryta skylė žemėje

Tai giliausia pasaulyje deimantų kasykla Tau Tona yra Pietų Afrikoje. Jos gylis 3 900 metrų. Kasykloje dirba 5 600 žmonių. Greičiausias kasyklos liftas juda 16 m/sek. greičiu. Kasykloje iškasta 800 kilometrų ilgio tuneliai.

Aukščiausiai virš jūros lygio esantis ežeras

Titikakos ežeras – aukščiausiai virš jūros lygio esantis ežeras (3 821 metrų), kuriame vyksta laivyba. Didžiausias gėlavandenis Pietų Amerikos ežeras, plotas apie 8 300 kv/km.

Aukščiausiai esantis Titikakos ežeras
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)